Sedin: ”Ska vara bra för att slå vår häst”

1 av 2 | Foto: Daniel Sedin och Tommy Sedin i vinnarcirkeln tillsammans med Robert Bergh
TRAV

Två år i rad har Nahar vunnit Guldbjörken.

Det är dock inte den hästen som familjen Sedin tror mest på i Umeå på lördag.

– Månprinsen A.M. ska vara bra för att slå Tangen Haap, säger pappa Tommy Sedin till Trav365.

Foto: Bröderna Sedin

Hockeytvillingarna Henrik och Daniel Sedin är inte bara framgångsrika på hockeyrinken – de har även lyckats väldigt väl som hästägare.

De har bland annat vunnit storlopp som Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Stora Pris och Mastersfinalen på Charlottenlund som hästägare – för att nämna några lopp.

Pappa Tommy Sedin har tidigare för Trav365 berättat hur deras framgångar på travbanan gjort att intresset bara blivit större och större för travsporten och hur deras samtal allt mer handlar om trav, istället för hockey.

– Så är det fortfarande, vi talas vid väldigt ofta och det är mer travsnack än hockeysnack, säger Tommy Sedin.

På lördag startar två av familjen Sedins travhästar på V75 från Umeå, den forne Elitloppsvinnaren Nahar jagar sin tredje raka seger i Guldbjörken och därmed en plats i Olympiatravet, och kallblodet Tangen Haap ställs mot svenske kallblodskungen Månprinsen A.M.

”Den kanske blir för tuff”

Den nu mera tolvårige Nahar, som vann Elitloppet 2013, trivs i Umeå och har vunnit Guldbjörken de två senaste åren, och jagar tredje raka fullträffen på lördag.

– Men det blir nog tufft, säger pappa Tommy Sedin till Trav365 och fortsätter:

– Han är bra, inget snack om det, men han möter också bra motståndare och det är framför allt Propulsion jag tänker på. Den kanske blir för tuff.

Han verkar annars trivas väldigt bra i Umeå, Nahar?

– Absolut, det gör han, men han har ju hunnit bli tolv år gammal nu, även om han fortfarande är en riktigt bra häst.

Den som vinner Guldbjörken, tillika V75-3 och Gulddivisionen på lördag, får om de vill starta i Olympiatravet på Åby 29 april, och det är givetvis det som Sedins hoppas på.

– Så är det ju, men det ska ju tävlas om det. Vi var förberedda på att det kunde bli ett tufft lopp, att någon häst som inte lyckats kvala in till Olympiatravet ännu eller som inte varit med i någon uttagning så här långt skulle komma ut i Umeå, men det brukar kunna vara lite svagare fält där. Men det är tufft emot på lördag.

Nahar gjorde tävlingsdebut redan som treåring, och är nu inne på sin tionde tävlingssäsong.

– Det är en riktig hedershäst, en fantastisk fin häst att ha att göra med och vi tycker det är väldigt roligt att få äga en sådan här häst. Det var trots allt fyra år sedan han vann Elitloppet, men han är fortfarande med och tävlar i den högsta klassen. Han har aldrig haft någon skada och krigat på år efter år, det är inte många topphästar som gör det.

”Tror på ganska bra segerchans”

Nahar i all ära, men det är inte den hästen som Sedins tror mest på av sina under lördagens V75-tävlingar. De har även kallblodet 4 Tangen Haap (V75-2) till start, som tränas av Solängets Björn Karlsson.

– Den tror vi på ganska bra segerchans med faktiskt.

Han möter ju Månprinsen A.M.?

– Ja, men vi fick spår fyra bakom bilen och den fick spår tio, och Månprinsen A.M. får vara bra om han ska slå vår häst, den saken är klar. Månprinsen A.M. är väl kanske starkast än så länge, men Tangen Haap ser fin ut och där är pilen verkligen uppåt.

Kommer några av er vara på plats på lördag?

– Det blir jag, frugan och ett av barbarnen som kommer åka upp och vara på plats, säger Tommy Sedin.