”En stenklar spik att luta oss mot”

Experten synar lopp för lopp – V75 Momarken fredag 29 december

Foto: ALN
Seaside Illusion spikas.
TRAV

Det är en klurig V75-omgång som Momarken är värd för på fredag.

Tur då att vi har Frode Hamres flygmaskin Seaside Illusion som en stenklar spik att luta oss mot.

Och efter att förhandsfavoriten Professor Ö.K. blivit struken ligger vägen öppen för Prins C.K..

Winter Burst tuffar vidare och på fredag är det dags för norska Momarken att arrangera V75. Det är flera luriga och lågklassiga lopp men spikarna känns i alla fall givna. Vi hamrar in dessa två utan snack och lutar oss tillbaka när det smäller
i övriga lopp och utdelningen ändå smakar fågel i slutändan.

Perfekt läge

Ni kanske minns Seaside Illusion från Elitloppshelgen i år? Frode Hamres flyfotade dam vann Fyraåringseliten för ston tillsammans med Erik Adielsson i överlägsen stil. Hon imponerade stort från ledningen och vann kort senare ytterligare ett lopp innan hon tvingades till ett uppehåll på ett halvår. Hon gjorde comeback den 1 december och vann säkert för tränare Hamre.

Det loppet torde ha gjort susen för hästen som har vunnit sex lopp på nio starter i år. Här har hon en mycket överkomlig uppgift i den femte avdelningen från ett perfekt läge med spår tre bakom bilen.

Hästen öppnar snabbt och tar ledningen och sedan är det slut. Seaside Illusion bara vinner det här loppet vid sunda vätskor och är en given spik.

Efter att min spik Professor Ö.K. blivit struken ligger vägen öppen för Prins C.K. Jag skrev tidigare i veckan att det var enda hotet mot ”Professorn” och när nu han inte kan vara med blir det en Prins som vinner.

Hästen har vunnit fyra lopp på sex starter i år och senast vann han direkt
i comebacken och torde ha gått framåt ytterligare med det loppet i kroppen. Tilläggshästarna i loppet göre sig knappast besvär då de flesta har sprungit sämre tider än de som står på start.

V75 inleds med ett vidöppet stolopp och vi tar fram målarpenseln och streckar samtliga i loppet då ingen av dem känns utan chans. Ula Mil har gjort två starter i norsk regi och varit tvåa och trea i godkända lopp. En seger kan komma när som helst.

Varning för en häst som kan bli bortglömd och det är Boulevard som spurtade mycket vasst senast och var på linje med vinnaren i mål och förbi kort efteråt. Hon kan vara en härlig smällkaramell från spår tolv.

Det är låg klass på den tredje V75-avdelningen och den känns nästan lika öppen som den första. Om Mr Babalo är lika bra som vid segern näst senast kanske han kan rinna undan från ledningen då han är snabb ut.

Balotelli är given och från bakspår är August Stensbaek ett hett bud. Han vann förvisso knappt senast men banan var mycket tung och han sprang på innerspåret vilket missgynnade hästen. Kan mycket väl vinna igen.

Slipper Tekno Odin nu

Polar Northug har vunnit sex lopp på 14 starter i år och han stack till ledningen senast och vann enkelt. Är ett hett segerbud i V75-4 och kan leda runt om över den korta distansen.

Varningen i loppet är Wik Emil som har stångats i tuffast tänkbara gäng och som senast var ute i samma lopp som en viss Tekno Odin vann ... Då var han klart godkänd i avslutningen. Betydligt enklare emot här.

Sedan vet vi vad svenske Finnskog Fokus kan då han är mycket kapabel och har vunnit V75 men han är också knepig och fjärdespår i volt över kort distans är nog ingen hit för honom.

En riktig vinnarhäst

I V75-6 startar Emir la Brousse och han är bekant sedan tidigare från norska V75-omgångar. Näst senast höll han bra som tvåa på en mycket tung och besvärlig bana. Det här är en riktig vinnarhäst med sju segrar både i fjol och i år. Kan duktige Magnus Teien Gundersen lotsa hästen rätt från det dåliga utgångsläget med spår åtta bakom bilen kan spurtvasse Emir la Brousse sänka alla i spurten.

Jag pratade med Veijo Heiskanen om Mr Lindy som gjorde comeback senast efter ett långt uppehåll och då fick hästen ett tungt lopp men Veijo var nöjd med honom och hävdar att Mr Lindy har gått mycket -framåt med genomköraren i kroppen. Är startsnabb och har ett bra läge för ledningen här och då biter han ifrån sig länge, kanske hela vägen.

Valokaja Hindö är given trots spår elva och Red Team Rex var godkänd i comebacken senast och är inte borta med lopp i kroppen.

I V75-avslutningen ser det ut som att tilläggshästarna är starkast på förhand. Det kan mycket väl bli Magnus Teien Gundersen även här och då med N.Y.Coeur de Soleil som har varit duktig i två raka segrar.

Men Teddy Boy O.K. är ett tufft motbud 20 meter före och det finns flera tänkbara -aspiranter i detta långlopp.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: Alla tolv hästarna (4, 12)

V75-2: 6 Prins C.K. (12, 9)

V75-3: 10, 4, 5, 12, 6 (11, 7)

V75-4: 2, 9 (4, 5)

V75-5: 3 Seaside Illusion (4, 10)

V75-6: 4, 8, 11, 10, 9 (7, 2)

V75-7: 14, 9, 15, 13, 8, 12 (6, 7

3 600 rader/1 800 kronor

V75 från Momarken sänds klockan 19.00 i TV12 på fredag.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

V75-tips