Varför? Därför läge och kusk

TRAV

Micke Nybrink om lördagens V75

Det här ser ju ovanligt kul ut.

V75-omgången i Gävle är nämligen inget för favoritryggare.

Det krävs att man vågar.

Jag spikar en trolig och en rolig.

Vem? Nej – Varför.

V75-1 körs över lång distans för hästar på väg upp genom klasserna, de tävlar ännu i rikstotons näst lägsta, klass II. Zoogan (24 %) hoppade ur programmet och gav mig en örfil, jag vinner, fatta det, sa han. Ni vet jag menar, så fort man ser startlistan fastnar blicken på en häst. De andra är suddiga. Zoogan var kanonbra när han vann för Robert Bergh senast, kördes tufft till spets efter 600 meter, drog undan 400 kvar och vann överlägset.

Jag vet att det här är en häst Robert Bergh förväntar sig mycket av framöver och ni måste absolut strecka honom. Favoriten Lonesome Laday (stenbra hela tiden hos Kari Lähdekorpi) och starke Timotejs Potter kompletterar och täcker upp om Zoogan, mot förmodan, skulle svika mig. För jag hatar att spricka i första, har gjort det hundra gånger de 20 senaste veckorna?

Stoloppet, V75-2, låser jag på två, Erik Adielsson och Björn Goop. Tror mest på Florence Broline som hade otur i lördags då hon fastnade bakom en mur av hästar i leran. Före det har hon gjort allt rätt. Cacao är jag också svag för. Hennes senaste insatser är enbart positiva och avslutningen över onödigt kort distans senast var ett starkt formbesked. Som 13-procentare är hon jätteintressant.

Guldspecialen, 2 140 meter volt och tolv hästar, är ingen lek. Lähdekorpi meddelar att Anelka är hans näst bästa chans i omgången och det säger oss en hel del. Själv stormvarnar jag för Sara Lu Hanover (4 %) och som suttit fast i ett år snart, och Ima Super Crown (5 %) som också haft rubbet sparat på slutet. Jag vågar inte plocka bort någon här och målar.

V75-4, lägsta klassen, mönstrar en tämligen profillös samling och jag har, trots en timmes jobb, inte hittat några dolda kanoner. Gör som jag – ta alla och jobba in en treprocentare. Sånt är faktiskt himla skojigt.

Kallbloden gör upp i femte och med 13 hästar till start, utspridda över tre volter, borde det vara svårtippat. Men Elias är ju vår nya stjärna och att han ska bränna från spår ett är inget jag vill spekulera i. Jag vet att han är starttrög men tror ändå att supervasse Ulf Ohlsson löser uppgiften, kör till spets och sedan sitter och petar sig i näsan över upploppet.

Hitta en bättre spik i omgången och jag säger grattis.

Fortsatt tankad

Why (11 %) tror jag stenhårt på i V75-6. Varför? Jo, han har gått strålande på slutet och med springspår och Jörgen Sjunnesson känns det upplagt. Näst senast tävlade Why barfota runt om och mer eller mindre exploderade sista 400 och vann åkandes efter en köresa. Senast, med bakskor i ett V75-lopp, satt han fast med rubbet i mål och såg fortsatt tankad ut. Nu blir det åter barfota runt om och jag säger bara: Kör Sjunnesson, för helvete, kör!

I sista meddelar Lähdekorpi att hans bästa chans i

omgången startar, Grove’s Ben. Hästen är läskigt snabb och har drömläge = givet streck. Men Mireille Ås är ingen lus, hon hatade banan senast och är ett hett motbud. Jag plockar även med What a Man (fast senast, fin) när jag ser att han är streckad på löjliga nio procent.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system