Därför spikar jag mot stjärnhästen

Uppdaterad 2013-12-14 | Publicerad 2013-12-13

Hur ska det gå nu då? Det går inte att veta. 

Vinner med 20 meter eller floppar igen?

Maharajah är spelarnas skräck. Jag spikar emot – win/win.

Vad menar jag egentligen? Man kan väl inte spika en annan häst än Maharajah och yra om win/win? Jo, det funkar. Låt mig förklara hur jag ordnat det. Om hästen jag singelstreckar i guldloppet (V75-3) vinner är jag kung på Åby men om i stället Maharajah vinner är jag en nöjd speltorsk som tar förlusten som en man. Kanske som en pytteliten man i alla fall, jag lovar inget. Men en napp är det att suga på efter loppet i så fall, om storstjärnan vinner och jag spricker när det är jackpott.

Ja vad ska man tro? Förlusten i Gävle senast var en enda stor suck. Jag trodde inte det var möjligt att han kunde springa sig trött så där.

Han såg ut som en vanlig häst och stumnade efter en jobbig resa. Var det verkligen Maharajah? Hade de selat ut fel häst? Ungefär så kändes det.

Nu säger Stefan Hultman att vi får ta det försiktigt, att vi som spelar bör sänka ribban och gardera eller spela någon annan. Vi kan inte räkna med full form och en prestation á la Oympiatravet (det grymmaste vi såg under 2013). Nej, vi låter honom vara och önskar honom lycka till – inte spydigt utan med värme och på riktigt.

Racer av guds nåde

Solvato – hört talas om honom? Om inte så är ni förlåtna. Jag har fått upp ögonen för Veijo Heiskanens fyraåriga jänkare under hösten och vet egentligen inte mer än att det är en racer av guds nåde. När han var tvåa i Örebro för tre starter sedan avslutade han 1.08,5 sista 800 ute i spåren och jag undrade vem fan det var som kom flygande. I starten efter gasade Heiskanen till mitt i loppet, small till spets och hästen pullade ifrån. Wow räcker inte. Senast galopperade han i starten men gick sedan en djävulsk upphämtning.

Nu siktar Veijo på spets och säger att han no fucking way släpper till Maharajah.

Är det inte coolt med kuskar som tävlar även före loppen, som bjuder in till fajt?

Vid det här läget har ni säkert förstått att det är honom jag spikar.

Mitt andra singelstreck är Finish Brandon i V75-6. Den här faller jag för. Vilken mysig häst och vilken härlig stil. När han borrar ner sig, kör på med huvudet slängande lite i sidled och springer tills det är klart. Att det blev förlust senast är ingen grej, 1.10 sista 700 från köplats med full fart i mål var allt jag ville ha och lite till.

Läget? Från spår åtta med volt med rygg på startkvicke Nettles kan det lösa sig likt en dröm.

Dunderfin på slutet

Annat värt att notera:

Stelton (V75-1) är en dansk toppfyraåring som har bra chans. Lotus Elan var kanonbra senast och vrålsnabbe Dragon Tooma kan få lucka via open stretch.

Reckless (V75-4) är en jättefin treåring som säkert går extra bakifrån. Bra chans. Fred Cobra var smällfin senast när han vann med ett bösshåll. Kan absolut överraska.

Glöm inte Saxo Holmsminde och Odenna Q.C. i V75-5.

Kolla om Queen’s Delight går barfota i V75-7. Då jäklar. Keeping Julia har varit dunderfin på slutet och duger.

Helgens tips

1. 2 Solvato (Åby, V75-3)

Ferrrari-travare med läge för ledningen. Drag.

2. 8 Finish Brandon (Åby, V75-6)

Imponerar. Springer tills det är klart. Singlas.

3. 4 Fred Cobra (Åby, V75-4)

Mycket bra i enkla gäng. Kan ställa till det.