Kontio är i toppform – vann storloppet

Foto: KANAL75
TRAV

Det blev finskt men även lite svenskt i topp i finska miljonloppet Suur-Hollola-ajo i Lahti på söndagen. Solvallas Timo Nurmos tränar vinnarhästen Bob Hope. I sulkyn satt Jorma Kontio.

Jorma Kontio har haft trassel med virus i vår och gått sjukskriven. Segern i Suur-Hollola-ajo blev den första riktigt stora sedan han började köra igen.

– Det har varit en lång väg tillbaka men nu känns allting bra igen. Det här var roligt, sade Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Bob Hope vann ett lopp i svenska silverdivisionen i V75 så sent som i slutet av maj i år. Söndagens seger var värd cirka 1,1 miljoner kronor och femåringen nästan dubblade sin prissumma.

Bob Hope hade vunnit sitt försökslopp tidigare under dagen från ledningen. I finalen var det också spets som gällde. Timo Nurmos häst försvarade sitt innerspår bakom bilen efter lite strid in i den första kurvan. Sedan blev det lugnare.

– Jag körde i ett jämnt och hårt tempo och segern blev enkel. Att jag ryckte huvan 150 kvar var mera för att vara på den säkra sidan. Det här är en bra häst, sade Jorma Kontio.

Bob Hope, som var favorit i loppet (18 för 10 på vinnarspelet) segrade på tiden 1.13,2 över de 2140 meterna. Tvåa blev Photocopy och trea Ribaude.

Åttonde inteckningen

Söndagens seger var Jorma Kontios åttonde inteckning i loppet. För Timo Nurnos del var det den andra segern i Suur-Hollola-ajo. 2007 dubblerade Solvallatränaren då hans Gold Strike och Air Force slutade etta och tvåa i loppet.

Gold Strike var med i år också men stoet galopperade bort sina chanser i sitt försökslopp.

Mikael Wikner /KANAL75