Han är bäst av Rixhästarna

TRAV

Vann loppet på Axevalla

Det var första gången hästarna i Rixallsvenskan mötte varandra.

Stall Hallands Bolets Luxor valde ett lämpligt tillfälle att ta sin första seger – i Rixallsvenskans eget lopp på Axevalla.

Familjen Gunnarsson-Berg från Småland fanns på plats för att heja på sin häst.

– Peter Untersteiner och Bolets är bäst, konstaterade sexårige Taylor Berg som såg loppet i trängseln, uppflugen på pappas axlar.

Smålandsfamiljen och de öviga 1000 andelsägarna i Bolets Luxor fick se sin häst slå till i det särskilda Rix-Allsvenskans lopp på söndagen.

Alla fanns givetvis inte på plats i Skara denna dag men ute i landet jublades det så klart desto mer.

Bolets Luxor var en överraskning och delade ut 24 gånger pengarna som vinnare. Spelvinster – och 50 000 kronor i förstapris för Stall Rix FM Halland.

Till vinnarcirkeln kom 50-talet glada ägare efter loppet. Familjen Gunnarsson-Berg var bland de första ut.

– Vi är på semester och ska vidare till Tyskland nu. Så det här var ju perfekt, sade Åsa Gunnarsson, som tillsammans med sambon Stefan Berg och sonen Taylor hade tagit sig till Axevalla från Småländska Eneryda.

Varför köper då smålänningar in sig i Hallands häst i Rixallsvenskan?

– Vi har länge tyckt att Peter Untersteiner varit en bra kusk och tränare. Dessutom verkar han mycket sympatisk också då man ser honom i tv, menade Åsa Gunnarsson.

Bra spurter bakom

Bolets Luxor snabbstartade till ledningen från springspåret och ledde sedan varje meter av loppet. Stall Hälsinglands Clouds Above och Stall Jämtlands Sanity spurtade både mycket bra till slut och belade andra- och tredjeplatsen.

Rixallsvenskan lanserades av radioprofilen Gert Fylking. 16 utvalda tränare i landet fick 300 000 kronor vardera att köpa en treårig travhäst för. Hästarna annonserades ut och 1000 andelar per häst a 300 kronor stycket såldes slut på bara ett par dagar.

Alla utom en häst har kommit till start och tävlat i lopp runt om i Sverige. Under söndagen blev det tillfälle för elva av hästarna att tävla mot varandra i ett exklusivt lopp enbart för så kallade "Rix-hästar".

Radioprofilen Gert Fylking fanns givetvis på plats.

– Jag fick en idé som jag pratade med STC och ATG om. De började jobba med det där och alltsammans blev Rixallsvenskan. Viken fantastisk grej det blev!

Mikael Wikner, Kanal 75