Sedin: ”Travsporten är avslappning för oss...”

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-14

Stjärntvillingarna ha har dubbla segerchanser på V86: ”Kommer vara på plats”

NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin har tjänat miljoner på sin stora hobby: att äga travhästar.

På onsdag kan de ta en dubbelseger på V86 med Tangen Haap och Ed You på hemmabanan Solänget i Örnsköldsvik – och tjäna 170 000 kronor på bara några minuter.

– Jag kommer att vara på plats och båda hästarna ska ha bra chans, säger Henrik Sedin till Trav365.

De senaste åren har hockeybröderna från Örnsköldsvik haft ett makalöst facit med sina travhästar.

Det har bland annat blivit seger i Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial och Masters-finalen.

Framgångarna har gett ringar på vattnet och de fortsätter att storsatsa på sin hobby.

För ett tag sedan investerade familjen Sedin i två hästar i USA.

– Vi köpte två hästar, en som börjat gå babyrace och gått riktigt bra. Det är fantastiskt kul! En gick till Åke Svanstedt och en till Jimmy Takter. Det är den hos Jimmy som börjat starta lite.

– Det är en annorlunda travsport i USA, men väldigt kul att ha några hästar där. Vi kommer inte hinna se dem tävla så mycket i USA i höst, då vår säsong är igång där då, men tanken är att ta hem dem till Sverige som tre- eller fyraåring om de fortsätter gå bra.

”Hemskt tidigt”

Under pågående hockeysäsong i Kanada blir det mer sporadiskt travtittande för de travtokiga bröderna. Dels för det tufffa spelschemat.

Dels för tidsskillnaden.

– V75 på lördagarna blir hemskt tidigt. Men om vi är lediga så brukar vi kliva upp och kolla, då är det halv sex som gäller. V64 och sånt ser man när det finns tid, det är lite beroende på hur schemat ser ut för oss.

Fyra starthästar i veckan

Som vanligt är NHL-stjärnorna hemma i Sverige på sommaren, umgås med familjen och tränar inför en ny säsong i världens bästa hockeyliga – och för att följa travet på nära håll.

När Trav365 når Henrik Sedin är han på Skansen med sin familj.

– Det är blir mycket trav på somrarna, det är avslappning för oss, och hela familjen. Vädret hittills i sommar har varit sådär, så det har blivit mycket träning och titta på trav, säger Henrik Sedin till Trav365.

Den här veckan blir riktigt hektisk, rent travmässigt för Sedinarna.

– Vi har två starthästar på V86 på Solänget, Tangen Haap och Ed You, en på torsdag på Bergsåker, i Norrlands Grand Prix, Scacco Matto, och en på fredag, Scissors, i Bollnäs. Vi kommer att vara på plats på onsdag och torsdag.

Ni har varit med om stora segrar inom travet och har mycket starthästar, blir ni nervösa inför loppen fortfarande?

– Ja, det går aldrig över. Det är det som är tjusningen med travet, nerverna. Vi har mycket starthästar nu och det blir mycket starter. Går det lite dåligt en dag, så har man ofta någon ny att hoppas på, det är den skillnaden vi känner nu.

”Bra segerchans”

Om vi fokuseras på V86. 8 Tangen Haap V86-6 har två raka segrar på V75 och går från klarhet till klarhet.

– Han har gått otroligt mycket framåt. Björn Karlsson (som tränar) har haft mycket tålamod med honom och sagt till oss att det är en kanon bara vi tar det lugnt. Vad jag hört så känns han otroligt bra i träningen för dagen. Det ska vara en bra segerchans.

En tänkbar spik?

– Vi brukar tro på våra hästar. Och som det låter, så kan det vara en spik, absolut.

Vad säger du om 9 Ed You i V86-4?

– Ed You fick en lugn comeback i rygg på ledaren, vann i andra starten och galopperade senast i Visby. Hästen har startat där två gånger och galopperat på samma ställe båda gångerna. Men han känns jättefin, så det ska också vara en bra chans.

Det låter som det kan bli en dubbelseger för Stall Sedin - på hemmabanan...

– Det är alltid kul att vinna, speciellt när man är på plats, skulle betyda mycket att vinna på hemmaplan. Speciellt för Björn Karlsson. Man hoppas bara hästar gör bra ifrån sig, sen om de vinner eller inte, det spelar inte så stor roll.

”Fantastiskt bra på såna grejer”

Brukar ni fira segrarna något?

– Nej, inte direkt. Det blir mycket travsnack inom familjen några veckor efter segrarna dock. När Ed You vann Hugo Åbergs Memorial förra sommaren, då var brorsan hemma hos oss och då blev det lite firande, men det brukar inte bli så mycket.

Hur mycket är ni med och bestämmer kring era hästar?

– Tränarna sköter allt, till hundra procent. Sen brukar vi kolla och gissa vilka starter de kommer göra. Hur mycket pengar de får på sig om de vinner, vilka propositioner som är bra, vi har hyfsat klart för oss hur sommarschemat kommer att se ut.

Robert Bergh brukar matcha någon av era hästar på Solänget på somrarna.

– Robban (Robert Bergh) är jättebra på det, han ringer och kollar om vi har lust att åka till olika banor, om vi ska ta dit våra hästar och så vidare. Nahar har ju till exempel varit uppe på Solänget och vunnit. Han är fantastiskt bra på såna grejer.

Till sist, hur ser läget ut inför kommande NHL-säsong med Vancouver?

– Vi har kontrakt i tre år till, så jag hoppas att vi får stanna kvar där. Vi har alltid som mål att ta oss till slutspel, det är ingen skillnad på det nu.

– Det är dock lite svårt att veta läget i laget så här mitt i sommaren.

Följ ämnen i artikeln