”Två superspikar i lurig omgång …”

Carlsson: Kallblodsfenomenet Lannem Silje gör comeback

Foto: Kanal 75
Michael Carlsson om söndagens Grand Slam 75-omgång i Bollnäs
TRAV

Norska kallblodsfenomenet Lannem Silje gör comeback.

Hon var kanonfin i kvalet och vinner ­direkt.

Sedan kliver Narold Vox ner rejält i klass och krossar allt.

Grand Slam 75 avgörs i dag i Bollnäs som bjuder på en lurig omgång. Mycket talar för att det lär komma en och annan smäll­karamell och tur då att vi har två bra spikar att luta oss mot så att vi kan gardera rejält i några lopp.

Den norska kallblodsdrottningen ­Lannem Silje är tillbaka och gör comeback efter drygt två års frånvaro. Hon har haft flera gaffelbandsskador men även blivit mamma under uppehållet till Lannem ­Stina som föddes i april i fjol.

Lannem Silje har tagit 44 segrar på 48 starter och betraktas som det bästa kall­blodet i Norge genom tiderna. Hon kvalade nyligen och enligt kusken Tor Wollebaek kändes ”Super-Silje” bättre än någonsin i travet. Det borgar förstås gott för den här undantags­hästen som vann Elitkampen på Solvalla 2015 på fenomenala tiden 1.18,8 över distansen 1 609 meter med bilstart.

Tränaren Ola M Skrugstad har hittat en lämplig uppgift åt sin stjärna i come­backen och normalt är Lannem Silje överlägsen här.

Hon har ett perfekt läge på start över kort distans och allt talar för att det är spets och slut. Hästen möter flera riktigt bra konkurrenter i form men så bra som det låter på den här värstingen har man svårt att se ­henne förlora.

Vi går även ut hårt och spikar i Grand Slam 75-inledningen och det är Narold Vox som även han får svårt att förlora. Han är van vid att möta eliten i gulddivisionen där han har stångats med den äran under ­hösten och vintern. Narold Vox kliver nu ner rejält i klass och möter betydligt ­enklare konkurrenter.

Toppchans

Jag pratade med tränaren Krister Jakobs­son i veckan och han meddelade att hästen har känts lite extra bra form­mässigt i träningen under veckan. Krister tyckte även att det var stor fördel att det är så litet fält och då ganska enkelt att komma in i matchen.

Han trodde på toppchans och det gör även jag och spikar ­Narold Vox. Visst kan Mellby Don Juan leda länge om han får fuska bort loppet men jag litar på att Ulf Eriksson sänder fram Narold Vox i god tid och avgör. Normalt krossar han de här konkurrenterna och ­hästen har visat bra form på slutet i tuffa gäng. Senast gick han otroligt starkt till tredjeplatsen efter en startgalopp.

Storsk Jöblessa är favorit i GS75-2 och det norskfödda kallblodsstoet blir såklart mycket intressant när Ulf Ohlsson för­stärker i sulkyn. Hästen vann för tre ­starter sedan och har därefter varit diskad som ­etta i mål och senast satt hon fast med ­krafter kvar.

Det kan vara så enkelt att Ulf Ohlsson skickar iväg henne till ledningen och att sedan ingen hittar henne över kort distans. Loppet håller dessutom låg klass minst sagt.

Jag väljer dock att dubbla systemet med Sundbo Skipper som har visat så pass bra fart att han felfri mycket väl kan runda det här gänget trots tillägg med 20 meter.

 I GS75-3 är Soleado One favorit och hon vann direkt i comebacken senast då det löste sig bra efter en snäll resa. Lär säkert gå framåt med den genomköraren i kroppen och kan vinna igen i det här annars öppna stoloppet.
Tzarina är ett tidigt motbud liksom Sheherazade Face som inte har vunnit men som nu står bättre till än på länge och i det här gänget kanske kan ta en seger.

 I GS75-4 kan det åter­igen bli seger för Hanna Q.L. som vann direkt i debuten i ny regi senast. Visserligen var det ett billigt lopp men det här ser också överkomligt ut för stoet som torde ha gått framåt ytterligare och är snabb ut ­bakom bilen.

Annars visade Hailey toppform vid en överlägsen seger i snöstorm senast.

Smällkaramell

Kick My Dream är favorit i GS75-5 och hästen blev störd senast men avslutade bra till fjärdeplatsen och gången innan höll han starkt som tvåa från dödens. Har en etta överst i programraden och kretsen kring hästen lär vara sugna på seger här.

En riktig smällkaramell kan Vinnie Frontline vara. Hästen har tidigare visat dålig moral enligt tränaren Krister Jakobsson men tränar nu förbättrat och man har ställt i ordning henne till det här loppet.

Det som är intressant är att hon ska ­utrustas med rycktussar för första ­gången och det bir även första med jänkar­vagn. Hon är blott spelad till en procent i skrivande stund och kan vara en härlig susare att se upp med.

I GS75-avslutningen är Kimbee Dream favorit efter segern i årsdebuten där han vann lätt efter en rejäl långspurt. Har stått över lite efter det och blivit vaccinerad och jag garderar då han dessutom har bakspår på tillägg.
Draget är Mill York som gick helt okej

i comebacken senast och det var i ett V75-lopp i Bollnäs. Hästen hade inte startat ­sedan april i fjol och enligt tränaren ­Krister Jakobsson hade hästen bara fått ett ­skarpare jobb innan och ska gå framåt rejält med det loppet i kroppen.

Om Mill York håller sig lugn och hus­håller med krafterna trodde han att hästen segerstrider.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 7 Narold Vox (1, 8)
GS75-2: 1, 15 (7, 2)
GS75-3: 9, 8, 10, 5 (2, 1)
GS75-4: 5, 6, 7, 1, 9, 10 (2, 4)
GS75-5: 5, 14, 2, 15 (10, 13)
GS75-6: 1 Lannem Silje (2, 12)
GS75-7: 12, 4, 2, 11, 7, 3 (9, 6)
1 152 rader/1 152 kronor

Grand Slam 75 från Bollnäs sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Spel

Bollnäs