Sofias hyllning: ”Fy satan så bra hon var”

Superhästen slutar - svenska tränaren berättar: ”Hon var inte som alla andra - otroligt smart”

1 av 4 | Foto: TR Bild

avErik Pettersson

TRAV

Franska stjärnstoet Anna Mx slutar tävla, det meddelar franska travkanalen Equidia.

Svenska tränaren och TV4-profilen Sofia Aronsson hade äran att träna järnladyn i omgångar.

– Ett av världens bästa ston någonsin i mina ögon, säger hon.

Hon gjorde sig känd för sin höga kapacitet, råstyrka samt vägran att starta i voltstartslopp på Vincennes.

Nu har franska superstoet Anna Mix gjort sin sista start och går till avel.

I Sverige sprang hon världsrekord över 2 640 meter under Stochampionatshelgen och tog hem sto-EM på Solvalla efter en minst sagt svettig insats.

Bland annat.

Anna Mix kutade in drygt 13,2 miljoner kronor under sin karriär och tog 19 segrar.

– Hon tjänade 13 miljoner, men tänk då på hur mycket hon stannat bort, säger svenska travtränaren och TV4-profilen Sofia Aronsson, som skötte träningen av den karismatiska hästen i Sverige i omgångar.

”Ska ju inte gå...”

– Hon var inte som alla andra. Anna Mix är otroligt smart, nästan mänsklig på något sätt. Hon kunde gå lös här hemma på gården, så jäkla klok och fin att jobba med samt älskade att träna. Man kunde köra sex intervaller med henne, men hon bara ville få fler och man fick nästan brottas med henne när man skulle köra hem.

– Och vilka lopp hon gjorde! Tredjespår och dödens i sto-EM, sen kvalade hon till Prix d’Amérique med stor startgalopp. Det ska ju inte kunna gå att ge bort 40-50 meter till världseliten, gå runt dom - och sen vinna enkelt med några längder. Det finns ju inte på världskartan. I sitt bästa, fy satan vad bra hon var då. Ett av världens bästa ston någonsin i mina ögon. Och jag tror många håller med mig där.

Är hon den mest speciella häst du har haft?

– Ja, en av de häftigaste jag har fått jobba med helt klart. Jag hade ju Hot Tub i Frankrike, han tjänade tio miljoner och var också egen på sitt sätt. Också otroligt smart, lugn och gick inte ut när det regnade. Lika egen på ett sätt, men betedde sig aldrig som henne.

”Barnen klängde och klappade - hon bara stod där”

Sofia menar Anna Mix vägran att starta i voltstartslopp på Paris-banan Vincennes. Det gick så långt att hon blev utkörd i självaste Prix d’Amérique då hon vägrade starta, och stoet blev därmed portad från volt-loppen på Vincennes.

– Men det flöt fläckfritt i Sverige, fram till att Franck Nivard kom och skulle rida henne i ett montélopp på Åby.

Då vägrade hästen återigen att starta.

– Några gånger efter det så stannade hon till här i Sverige.

Ett minne som Sofia Aronsson verkligen bär med sig angående tiden med Anna Mix var efter att hon hade vunnit det stora montéloppet under Olympiatravshelgen på lördagen.

– På söndagen hade jag invigning av mitt nya stall här på gården och det var runt 200-300 personer här. Jag tog ut henne och hon stod där med segerkransen. Hon ställde sig bara där i folkhavet och barn klängde och klappade på henne. Till slut släppte jag bara lös henne, folk fick klappa en bäst de ville och hon gick bara runt lugnt där. Det säger lite om henne. Då hade hon ändå vunnit ett stort lopp på en 12-tid dagen före...

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Frankrike

Hästar