”Kihlström – nummer ett”

TRAV

Bäst när det gäller.

Det är Örjan Kihlström.

I går vann han fyra lopp och V75-ligan.

När det är storlopp eller när mycket står på spel, då är Örjan Kihlström mannen att lita på. Som igår. När V75 startade i går ledde Björn Goop V75-ligan med 36–33 mot Kihlström. När dom sju loppen var klara var ställningen 37–37. Men Kihlström tog titeln på fler andraplatser. I mina ögon är Örjan Kihlström nummer ett bland landets kuskar. Han har ett unikt samspel med hästen och kör alltid utifrån individens kunnande. Dessutom har han en förmåga att ligga ett steg före i tanke och handling. Inte sällan ger han upp lopp som är omöjliga att vinna och koncentrerar sig på att nå bästa möjliga placering i stället.

Jaded räddad av mållinjen

Normalt sett brukar hästar som tävlar i den högsta klassen var jämna och stabila i sina prestationer. Men så har inte Jaded (Kihlström) och Iceland agerat på sistone. För fjorton dagar sen var Jaded laddad och imponerande stort när vann V75 på Bergsåker. I går var han loj och räddades av mållinjen. Han var minst 30 meter sämre än senast. Iceland var blek på Solvalla för elva dagar sen. I går, med skygglappar för ögonen, reparerade han startgalopp (kostade minst 50 meter) till en tredjeplats. Iceland var minst 30 meter bättre i går än senast och att han vunnit utan galopp råder det inget tvivel om.

Inte sen Stig H Johanssons glansdagar i sulkyn har någon kört i dödens (utvändigt ledaren) på samma sätt som Örjan Kihlström gör. Han förivrar sig sällan i den positionen utan kör alltid mot rätt konkurrent och han ser till att hästen känner sig starkare än vad den egentligen är.

Sjunde raka för Charlotte Stone

Charlotte Stone (Kihlström) fortsätter att övertyga. I går tog hon sin sjunde raka seger. Utan hjälp av konkurrenterna. Kihlström avancerade 1?500 meter från mål och gav Charlotte Stone en kurva i tredjespår innan hon kom till dödens. I början av upploppet var det klart. Amatörtränaren, Jan Sundell, som ogillar intervjuer och rampljus fick på nytt öva upp sina färdigheter. Charlotte Stone har förutsättningar att bli riktigt bra. Men nu hoppas jag att Sundell avstår tävlande under resten av vintern och laddar för comeback under våren. Även om Charlotte Stone imponerade i går slarvade hon med travet på upploppet.

Ingen har gjort fler starter på V75 i år än Frillan Filiokus (18 stycken) och i går spurtade hon hem sin tredje triumf. Kenneth Haugstad fick ingen draghjälp när han avancerade i tredjespår 700 meter från mål. Men det bekom inte Frillan Filokus som var outstanding. Stefan Persson har gjort ett gott träningsjobb med hästen som hållit form hela året.

Örjan Kihlström vann också med Vanessa du Ling (V75-1) och Venise Launcher (V75-5). Både efter perfekta smyglopp. Får för mig att Vanessa du Ling inte fått ut all sin kapacitet. Hon borde ha mycket mer att hämta.

Efter att ha missat ett år på grund av skada har Jealous Broline vunnit två V75-lopp på kort tid. Med den startsnabbhet han har borde det bli fler. Främst över kort distans.

Johan Edlund