Lutfi Kolgjini: Därför avstår jag travfesten

TRAV

Elitloppspubliken går miste om supertalangen Raja Mirchi.

Anledningen: Den dåliga banan på Solvalla.

– Den är stenhård och död, säger hästens tränare Lutfi Kolgjini.

I onsdags visade Lutfi Kolgjini upp sitt superlöfte Raja Mirchi i ett treåringslopp på Solvalla. Kolgjini körde till ledningen efter en bit och lämnade motståndarna över upploppet på ett mycket övertygande sätt. Raja Mirchi har nu startat 10 gånger, vunnit åtta lopp och tjänat 940 000 kronor. Lutfi Kolgjini har stora förhoppningar på sin häst och kommer satsa mot Hambletonian på Meadowlands travbana senare under året.

Chockad

Efter segern på Solvalla i onsdags var det tänkt att Raja Mirchi skulle ha startat på Solvalla i ett treåringslopp under Elitloppshelgen – men Lutfi Kolgjini har nu tänkt om och nobbar Elitloppshelgen med sin häst. Anledningen är att han tycker att Solvallas bana är för dålig.

– Banan på Solvalla är stenhård och död. Den är mycket stum och de måste göra något radikalt åt det här. De som sköter banan gör sitt bästa, de jobbar och står i så jag vill inte kritisera dem. Men jag blir chockad när jag kommer till Solvalla och ser att landets största bana är i så dåligt skick, säger Kolgjini och fortsätter:

– Vi i södra Sverige är bortskämda med bra banor. Jägersro, Halmstad och i viss mån Åby har bra banor men Solvallas håller inte måttet. Deras material är inte speciellt bra.

”Kan få en obehaglig överraskning”

Under Elitloppshelgen kommer flera franska hästar på besök till Solvalla och enligt Kolgjini kan fransmännen få stora problem med banan.

– I Frankrike är det alltid fina banor så gästerna kan få en obehaglig överraskning. Det finns ingen spänst i Solvallas bana och det kan bli stumma hästar till slut i loppen.

Kommer du starta någon häst under Elitloppshelgen?

– Jag kommer noga kolla upp vilka som pallar med banan. Jag blev väldigt frustrerad över det här för jag var väldigt sugen att sända iväg Raja Mirchi under Elitloppshelgen. Men jag måste tänka på hästens bästa och nu lutar det åt att han startar i ett lopp på Jägersro istället.

”Kommer bli bättre”

Dan Udell, banmästare på Solvalla, säger så här om Kolgjinis uttalande.

– Banan är lite hård men det är den ofta på våren när det är torrt. Det har inte kommit tillräckligt med vatten än och jag var inte nöjd med banan i onsdags, men det kommer bli bättre, säger Dan Udell.