Håkan Eriksson: ”Jag har det bra, kan man säga”

Så lever travprofilen i dag – efter karriären

1 av 3 | Foto: TR Bild
Håkan ”Hockey” Eriksson tillsammans med Acclaim

avChristoffer Wickman

TRAV

Det var i slutet på 2016 som travprofilen och travlegenden Håkan ”Hockey” Eriksson valde att lägga av med sporten – som han ägnat sig åt i 45 år.

Han sålde sin lyxgård Berga Gård för 37 miljoner kronor – och njuter i dag av livet.

– Jag har det bra, kan man säga, myser ”Hockey”.

Det hade varit på gång ett tag, ändå kom det för många som en chock när den då 63-årige Håkan ”Hockey” Eriksson i slutet på 2016 valde att sluta helt med travsporten – och ”försvann”.

”Hockey” hade ägnat 45 år av sitt liv till travsporten, och var en av trav-Sveriges största profiler.

Håkan Eriksson valde att sälja sin lyxgård Berga Gård, där han huserat i 27 år, för 37 miljoner kronor.

I dag har Håkan Eriksson fyra hus, njuter av livet, och följer travet på distans.

”Saknar det inte ett dugg”

Håkan Eriksson hade, när han slutade med travet, brottats med dåliga axlar under en längre tid, och det var livet efter travsporten som till slut fick honom att ta beslutet att lägga av.

– Jag vill ha det bra de åren som jag har kvar, jag har sett på många av mina kollegor, de kör för länge och man måste kunna leva livet och ha det bra också, sa Håkan Eriksson till Trav365 i början av 2017.

I dag är ”Hockeys” kontakt med travet ATG Live på kvällarna, och V75 på lördagar.

– Jag följer travet från sidan nu, och jag tycker det känns bra, och jag är nöjd med det, säger Håkan Eriksson.

Hur ser livet ut annars för dagen?

– Jag har det bra, kan man säga. Jag har hus i Marbella som vi är i på vintern, en sommarstuga vid Båven, och sedan ytterligare två hus, med båtplats och allt. Vi har fyra ställen att åka till och vi pendlar däremellan, jag klipper lite gräs när det behövs, och jag har det bra helt enkelt.

Saknar du travet någonting?

– Nej, faktiskt inte ett dugg. Jag har fått min beskärda del av det, jag följer det som sagt från sidan nu. När man sitter i Marbella och det är vinter med 20 grader kallt och snöstorm i Sverige, då avundas jag inte mina tidigare kollegor.

”Det minns jag bäst”

Hur minns du tillbaka på att ta beslutet att lägga av?

– Jag hade så ont i axlarna, de var helt slut, och när jag gick till läkaren så sa de att de behövde opereras, det var det som gällde. De sa att jag hade 50 procent chans att bli bra, och 50 procent chans att bli sämre, och då valde jag att sluta, jag kunde inte hålla på längre. Jag hade tänkar på att sluta långt innan också, och det smög sig på undan för undan. Jag hade nog tänkt att lägga av vid 65-års ålder, nu blev det när jag var 63 istället.

Håkan ”Hockey” Eriksson hade en framgångsrik karriär, han tog sin första seger 1974 och tog en plats i tusenklubben 1996. Totalt vann Eriksson 1 879 travlopp, och han tog 1 419 tränarsegrar. Hela tio gånger tog han championatet på sin hemmabana Eskilstuna. Bland Erikssons alla topphästar kan bland annat Acclaim, Landers Legend och Spinoni nämnas, för att hålla sig kort.

– Jag minns tiden med Acclaim mest, jag har haft många bra hästar genom åren men tiden med Acclaim toppar ändå listan. Acclaim tjänade 7,5 miljoner kronor, tog fem raka segrar i Gulddivisionen, vann V75-Mästaren, Guldbjörken, och deltog i Elitloppet, bland annat, säger Håkan ”Hockey” Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav