Svaret - efter tuffa kritiken: ”Träna era hästar istället”

avChristoffer Wickman

Foto: ATG Play
Trond Smedshammer har fått utstå tuff kritk efter sin fula drivning i Hambletonin Stakes

I helgen avgjordes världens största unghästlopp i USA.
Tävlingskvällen kantades dock av flera fula, och hårda drivningar.
Norske stjärntränaren Trond Smedshammer drev sin häst Phaetosive tufft över upploppet i Hambletonian Stakes – något som mötts av frän kritik.

– De borde ägna mer tid åt att träna sina egna hästar istället, kontrar Trond Smedshammer.

I lördags avgjordes världens största unghästlopp på Meadowlands i USA, bland annat Hambletonian och Hambletonian Stakes, de största loppen för de treåriga hästarna.

Den fantastiska tävlingskvällen på andra sidan Atlanten kantades dock av flera fula och tuffa drivningar – något som fått möta tuff kritik i Sverige, och Norge.

Den som hamnat mest i skottgluggen är norske travtränaren, med bas i USA, Trond Smedshammer. I Hambletonian Stakes, världens största unghästlopp för treåriga ston och med drygt 2,2 miljoner kronor i förstapris, drev Smedshammer sin häst Phaetosive hårt och tufft över upploppet – något som fått flera profiler att rasa.
Hästägaren och handbollsstjärnan Johan Sjöstrand skrev bland annat följande på Twitter.

– 24 stycken enhandare lyckades Trond Smedshmmer med på cirka 200 meter.

Svenske travtränaren Stefan Persson var inte nådig i sin kritik.

– Att se hur Trond Smedshammer behandlar sin häst i Oaks är allt annat än kul. Vidrigt!, skrev han på det sociala verktyget Twitter.
Nu svarar Trond Smedshammer på den tuffa kritiken.


”Borde träna sina egna hästar istället”

Trond Smedshammer har inte mycket förståelse för den hårda kritik han fått möta.

– Det är inte ovanligt att folk där hemma vet bäst om sporten i USA. Jag har inga problem att försvara mig själv mot anklagelserna, säger Trond Smedshammer till Trav og Galopp Nytt och fortsätter:

– Man måste titta på vilka slag som används. Jag håller en töm i varje hand och träffar snabba slag utan någon speciell kraft. För att få slag som verkligen är illa för hästen så måste du ta tömmarna i ena handen och plocka upp pisken i axelhöjd, och det är inte längre tillåtet i USA och det är bra. De slag jag ger min häst är med en töm i varje hand och är inte värre än det du gör med tömmarna hemma i Norge. Men jag medger att jag normalt inte driver så mycket, men på en stordag som det här så kommer adrenalinet fram och du kör för att vinna, men inom regelverket.

Trond Smedshammer fortsätter sedan i intervjun att berätta att hästen Phaetosive mådde toppenbra dagen efter loppet, och kallar många av anklagelserna mot honom för skitsnack. Han passar också på att dela ut en känga, till många av sina kritiker.

– De borde ägna mer tid åt att träna sina hästar istället, säger han.
Phaetosive och Trond Smedshammer slutade tvåa i loppet, vann gjorde svenske tränaren Jimmy Takters Manchego. Enligt Trond Smedshammer blev han inte bestraffad av domarna för sin drivning

Travtränaren Stefan Persson på Twitter
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav