”Jag är så jävla glad – det är inte klokt”

avCarl Wangle

TRAV

Stefan Persson och Darling Mearas är EM-mästare.

Tillsammans slog den svenska duon till i superloppet på Solvalla.

– Det är helt fantastiskt, säger tränaren och kusken.

900 000 kronor.

Det gjorde Europas bästa hästar upp om i Prix Maharajah - European Championship.

EM-loppet, som enbart var öppet för ston, lockade tolv av de största stjärnorna i Europa.

Favorit i loppet var italienska hästen, Trendy O.K. tillsammans med Alessandro Gocciadoro, som i somras var trea bakom Readly Express i Jämtlands Stora Pris.

Men, under onsdagskvällen fick stjärnhästen se sig besegrad av svenska jättetalangen, Darling Mearas.

Efter att Stefan Perssons stjärna floppat rejält i den senaste starten var det nog inte många som hade räknat in att hästen skulle vinna EM för ston.

”Vi fick myror i huvudet...”

Men det gjorde hon – överlägset.

Gissa om kusken och tränaren var glad efter loppet.

– Jag är så jävla glad att det inte är klokt, fy fasen alltså. Hästen är fantastisk och har varit så hela tiden tills inför senast, då fick vi myror i huvudet och undrade vad det kunde ha varit. Men vi ändrade lite och så blev det såhär. Jag trodde att hon blev öm i fötterna senast och jag kände redan i provstarten i dag att det var helt annorlunda.

För Stefan Persson är segern i EM en av hans största segrar någonsin.

– Det är nästan en miljon i förstapris och det är de bästa stona i Europa. Det blev exakt som jag hoppades på i loppet och planen var att släppa till Alessandro Gocciadoro för jag vet att han alltid drar i stenhårt tempo. Över upploppet hade jag sedan svårt att se hästen förlora, säger Stefan Persson.

”Var strålande...”

Experten i TV12, tillika Sportbladets krönikör, Micke Nybrink, var riktigt imponerad över Darling Mearas och dennes skrällseger.

– Alltså, det här var strålande, det var bara senast som hon inte fungerade. Nu var hon så bra som när hon vann V75 på Kalmar, det är en mycket fin häst. Det måste ha känts lite osäkert efter senast, men nu kunde Stefan Persson släppa ledningen och åka med i högt tempo, säger Micke Nybrink.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav