Spiken: ”Daniel Redéns häst fixar degen...”

Carlsson: ”Den stora banan i Tingsryd torde passa perfekt” • Analysen av GS75-omgången

Foto: ATG
Daniel Redéns Reigning Moni spikas på GS75 av experten Michael Carlsson.

Daniel Redén gästar Tingsryds milebana och Grand Slam 75.

Han lär ha vinnare med sig och jag ­spikar en som inte är favorit.

Reigning Moni var urtapper senast och bombvinner nu i stället.

Det är dagen efter superjackpotten på V75 och vi har en härligt spelvänlig omgång på Grand Slam 75 som även den kryddas med en jackpott. Den avgörs på milebanan i Tingsryd och min spik är en häst som -torde passa perfekt på den ban-kroppen.

4 Hör talas om Reigning Moni?

Jasså, inte? Men i så fall kommer han att presentera sig med besked genom att vinna den inledande avdelningen. Tror jag. Den USA-födde hästen inledde med att misslyckas i några starter hos Daniel Redén men inför senaste loppet var det goda rapporter och då var hästen ruskigt bra.

Trots en vid första sväng och sedan resten av loppet utvändigt om ledaren gick han i närkamp med Highspirit och höll sånär på att ta sig förbi men fick ge sig med en noslängd på målfoto. Highspirit gick i starten efter ut på V75 och hade stor uppvisning ...

Nu är Reigning Moni uppfräschad efter senaste loppet och tränar bra vilket låter som ljuv musik. Eftersom hästen har haft lite problem i svängarna torde den stora -banan med de bättre kurvorna i Tingsryd passa perfekt.

I skrivande stund är Reigning Moni bara fjärdehandare och då det låter som att favoriten Toddler inte är vässad inför det här loppet och lär få svar om ledningen av startsnabba hästar innanför tror jag att Reigning Moni kliver förbi och krossar allt när krutröken har lagt sig.

4 Jag kör ett två hästars-lås också på systemet och det är i GS75-3. Favorit är Daniel Redéns Dusted in Sugar och hon var -mycket tapper senast då hon efter en blytung resa via tredjespår och dödens höll starkt som trea. Det var första starten efter ett långt uppehåll och första gången på barfota-balans. Nu med loppet i kroppen och -enklare emot kan hon mycket väl runda samtliga.

Missvisande rad

Men jag måste bara dubbla med Love No Limit som jag pratade med Veijo ­Heiskanen om i veckan. Hästen har en helt missvisande rad med fyra nollor och en etta överst i programraden. Hon har haft mycket otur och blev kraftigt störd till galopp näst senast i slutkurvan och hade vunnit det loppet annars, enligt Veijo.

Även senast blev hästen ­lite generad då hon galopperade när hon vreds ut till ­anfall in på upploppet.

Nu är det bra spår och hästen är snabb ut och Veijo hoppas och tror att Love No ­Limit kan leda runt om över den korta distansen.

I GS75-2 vill jag framhålla även här en häst med en missvisande resultatrad och det är Chuck Camto som har galopperat i ivern på slutet med krafter kvar. Hästen kan vinna när som helst om han sköter sig. Men loppet är öppet och kräver en del streck.

 I den fjärde avdelningen är Com Milton favorit och hästen har gjort tre starter för Johan Untersteiner och varit bra i samtliga. Kan absolut vinna men jag vill ha med formstarka Vincent As och Daniel Redéns Chapter N.Deo som gick i mål med krafter kvar senast. 

 I den femte avdelningen har jag ett roligt drag. Det är Nejlika Dag som näst senast var stark trea efter galopp och som gången efter gav sig motvilligt som tvåa bakom en bra häst över medeldistans. 

Är snabb ut och får en fin resa från ett perfekt läge och över den korta distansen kan det mycket väl gå vägen. 

Topphästar tillbaka

 I GS75-6 lär startraketen Poet Broline leda länge och visst kan han rinna undan över den engelska milen. Samtliga lopp på Grand Slam 75  körs för övrigt över distansen 1 609 meter. Poet Broline var fin vid spets­segern näst senast men gången efter fick han tryck och gav sig tidigt.

Men i det här loppet är det med två topphästar som har varit skadedrabbade och en intressant comeback gör Spartan Kronos som Conrad Lugauer håller som en av de bästa hästar han har tränat. Dessvärre har skador satt stopp och han har gjort blott ­fyra starter de senaste två åren. Spartan Kronos är en riktig skjutare som har vunnit flera lopp i Paris och tränare Lugauer lär ha honom i ordning när det nu vankas comeback. Kan självklart vinna direkt.

El Diablo B.R. är också en mycket kapabel häst som har kommit tillbaka efter skada och hittat stilen hos Daniel Redén. Vann näst senast efter en perfekt resa i andra par utvändigt och var gången efter ursäktad som fyra i det norska mästerskapet där han fick en jobbig löpning i dödens bakom vinnande Lionel.

Lite skillnad på motstånd nu och trots att det kanske inte är något distansplus är El Diablo B.R. ett givet bud på sin kapacitet.

 ”Jag tar ledningen om jag vill”, sa ­Veijo Heiskanen till mig om Keycard i GS75-7. Hästen blev stekhet senast och brände iväg i en väldigt stor ledning och öppnade första varvet efter 1.10,5. 

Nu kör Veijo och hushåller hästen bättre med krafterna kan det vara spets och slut.

Eller om Veijo väljer att släppa till Foxy Brown som också är en riktig startraket. Hon vann näst senast och var gången efter tvåa i V75 från spets. Foxy Brown kan också vara svår att få stopp på från början ...

När två slåss vinner en tredje och enligt den devisen kan Bella Mont profitera på om tempot skulle bli tufft och hon fick senast vinna välförtjänt efter flera tappra insatser så toppformen sitter där och hon räknas tidigt trots läget.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1:8 Reigning Moni (6, 5)

GS75-2:1, 12, 2, 7, 9, 8 (5, 3)

GS75-3:3, 12 (8, 10)

GS75-4:4, 3, 7 (2, 5)

GS75-5:6, 2, 8, 1 (9, 3)

GS75-6:2, 9, 1 (3, 4)

GS75-7:2, 6, 11 (3, 7)

1 296 rader/1 296 kronor

GS75 från Tingsryd sänds i TV12 klockan 15.30.

Omgången kryddas med en jackpott med sju miljoner kronor i 7-rättspoolen. En ensam vinnare tar hem 15 miljoner kronor.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Tingsryd

Hästar