– Jag tror att han bara vinner i kväll

Foto: Roger Pettersson, spelexpert på Åmål i över tio år, bjuder på sina bästa tips till onsdagens V86-tävlingar
TRAV

Roger Pettersson, 37, var spelexpert på Åmål i över tio år.

När spelformen V86 gästar banan har han givetvis full koll.

– Pampalo tror jag bara vinner, säger han till Trav365.

V86 är ute på sommarturné.

Under onsdagskvällen gästar spelformen Åmål i Västra Götaland.

37-årige Roger Pettersson, som till vardags driver spelbutiken Lundells Tobak i Säffle, slutade som spelexpert på Åmål inför den här säsongen på grund av tidsbrist.

Men efter att ha varit spelexpert på banan sedan början av 2000-talet har han full koll.

Nu bjuder Pettersson på sina bästa drag till kvällen, och han berättar också vad man ska tänka på gällande Åmåls 800-metersbana.

”Missade en tävlingsdag på tio år”

– Jag började som spelexpert på Åmål i början av 2000-talet, jag missade faktiskt bara en tävlingsdag där på tio år, när jag var på semester på Island, säger Roger Pettersson till Trav365 och fortsätter:

– Men jag valde att sluta inför den här säsongen, jag driver ju Lundells Tobak i Säffle och hade helt enkelt inte tid.

Men du har full koll på Åmål fortfarande?

– Jag har faktiskt bommat samtliga tre tävlingsdagar som banan haft hittills i år, från att bara missa en tävlingsdag på tio år till att missa tre på rad, skrattar Roger och fortsätter:

– Men givetvis, det är ju ”min” bana, så det är klart att man fortfarande har bra koll.

”Det är fel”

Vad tror du om kvällens tävlingar?

– Bästa spiken tycker jag att 1 Pampalo (V86-5) är, han borde vara storfavorit i det här loppet, men han är inte ens favorit. Det här ska bara vara spets och slut.

Oftast när Åmål kommer på tal så skriks och gapas det om att innerspåret bakom startbilen är ett klart minus, något som Roger tycker är fel.

– Innerspåret bakom startbilen på Åmål är inte så dåligt som en del vill få det till. När det är kort distans och lång distans och de startar på målrakan så är innerspåret en nackdel, första sväng efter mål nyper hårt och är dåligt doserat, så där är innerspåret en nackdel. Men, när det handlar om medeldistans och de startar på bortre långsidan så är innerspåret inte alls dåligt. Det är därför jag tror så mycket på spets och slut för Pampalo, för där handlar det om medeldistans.

Har du något drag att bjuda på?

– Jag har lite kontakt med Magnus Jakobsson och jag tycker det låter bra på 6 Valnes Filippa (V86-2), det blir lite ändringar i balansen på henne i kväll och det blir lite av racerbalans. Jag tror Valnes Filippa tar hand om ledningen och då kommer favoriten 3 Titan Neo få jobba om han ska ta sig förbi. Jag tycker det är de två som sticker ut i det här loppet, säger Roger Pettersson och fortsätter:

– Sedan brukar det i regel bli norsk seger i kallblodsloppen, men 6 Bilbo B.S. (V86-3) har varit grymt bra på slutet. Det är en häst som kommer här ifrån krokarna, en andelshäst med många intressenter, och som jag ser det är det den mot norrmännen.

”Då kan det skrälla”

Förutom att Åmåls travbana mäter 800 meter, vad ska man ta med sig när man spelar V86 i kväll?

– Ledningen i Åmål är gult värd, men just de här storloppsdagarna med lite bättre hästar där många tror på segerchans så brukar det bli jakt på just ledningen och då kan det komma skräll bakifrån. Just sådana här större tävlingsdagar på Åmål är det ofta det blir för tuff körning om ledningen. Annars är det i den främre träffen man ska sitta, positionen utvändigt ledaren är exempelvis bättre än att sitta i tredje eller fjärdepar utvändigt, säger Roger Pettersson och avslutar:

– Sedan tycker jag det är fördel för de kuskar som kör mycket på Åmål, och som är vana att köra på den banan. Magnus Jakobsson, Björn Goop, Mikael J Andersson och Carl Johan Jepson är kuskar värda att passa i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86