Får miljonbidrag inför V75-dagen

TRAV

Banan vill lägga tre miljoner på belysningen – får miljonbelopp av kommunen: ”Har sagt ja”

1 av 2 | Foto: Solänget hoppas kunna satsa tre miljoner på ny banbelysning. Redan nu har kommunledningen sagt ja till bidrag på en miljon kronor. Nu hoppas banan att travförbundet hjälper dem med finansiering.

Solängets travbana vill lägga tre miljoner kronor på ny banbelysning.

De uråldriga lamporna måste vara fixade till V75-dagen i september och finansieras med bidrag av kommunen och travförbundet.

– Det ser positivt ut i vår egen kommun. Nu hoppas vi att Svensk Travsport ser fördelarna med det här, säger Ivan Hellström, travbanechef på Solänget.

Foto: Ivan Hellström.

I september ska Solänget arrangera V75 när travets elitserie gästar banan.

Men för att klara av tv-sändningarna gäller det att banan ser över sin belysning. Den som de har idag köptes från Solvalla och är omkring 50 år gammal.

– Stolparna som belysningen sitter på är för korta egentligen och så håller de på att rosta. Det är 2000 watts lampor och vi har 240 sådana lampor som lyser på banan. Det är onödigt slöseri med resurser och det lyser alldeles för dåligt, säger Ivan Hellström, travbanechef på Solänget.

  – För några år sedan begärde vi in offerter från olika företag och hade konsulter för att se om vi kunde byta belysning men vi hade inte ekonomi för det. Via vår ordförande har vi nu haft kontakt med ett lokalt företag. Då handlar det om LED-belysning vilket betyder att det är billigare och mer energisnålt. Det som är speciellt med det här företaget är att de riktar med prismor. Så de kan rikta all belysning dit vi vill ha den. Det blir inget ströljus som far ut. Summan för det här är runt tre miljoner kronor. Det är mindre än hälften av den kostnad som jag känner till, som andra banor har lagt på belysning, säger han.

”Har sagt ja”

För att finansiera det hela är planen att få bidrag av både Örnsköldsviks kommun och Svensk Travsport.

De vill ha 1,5 miljon från Svensk Travsport och en miljon från kommunen. Resterande 500 000 kronor kommer banan att betala.

– Vi tar kontakt med Svensk Travsport för att se om vi kan sätta upp det här och vara försöksanläggning för att se om fler banor ska kunna sätta upp något likande. Då skulle många banor kunna spara pengar.

– Det ser positivt ut i vår egen kommun. Kommunledningen som förbereder ärendet inför kommunstyrelsen har sagt ja. Nu hoppas vi att Svensk Travsport ser fördelarna med det här.

Måste ni fixa det här innan V75?

– Man kan inte säga att vi måste ha den här belysningen men vi måste ha bra belysning för att kunna köra V75. Vår idé var att förstärka den belysningen som vi har. Men sedan började vi fundera på om det är vettigt att lägga flera hundra tusen på att förstärka ett gammalt system.

– Om vi inte fixar på det här sättet så måste vi förstärka vår belysning. Våra lampor är mer gulaktiga och dagens belysning är mer blåaktigt.

Och det är extra viktigt när det är tv-sändning?

– Ja så är det. Det ska vara bra och jämn belysning över hela banan.

När kan ni vara klara?

– Om vi hittar finansering så tar det bara fem veckor att installera.

– Vi ska träffa Svensk Travsport nu under våren så får vi se, säger han.

Solänget arrangerar V75 lördag 17 september.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75