Constanza: ”Känns bra att vara hemma”

TRAV

Skötte superhästen Ready Cash – nu har hon flyttat hem till Sverige

Foto: Constanza Flores gästade Lyckseletravet i somras, med sambo och nyfödde sonen Leo.

Efter tolv år i Frankrike har Constanza Flores flyttat hem med man och en snart ettårig son.

Sambon är professionell montéjockey och tillsammans hoppas paret kunna bygga en ny framtid med hästar i hennes gamla hemstad Umeå.

– Det känns bra att vara hemma, säger 30-åringen som blev känd som skötare till världsstjärnan Ready Cash.

Efter avslutat gymnasium fick Constanza Flores 18 år gammal jobb hos förre Umeåtränaren Anders Lindqvist i Frankrike. Därefter blev Frank Ouvrie hennes arbetsgivare i tre år, innan hon började hos stortränaren Philippe Allaire, där hon jobbat fram till hon fick barn.

I våras kom Leo till världen och perspektiven förändrades.

Ett besök i hemtrakterna i somras där bland annat ett besök på Lyckseletravet stod på programmet, fungerade som en kombinerad studie- och nöjesresa för paret.

– Jag bodde i Lycksele när jag var liten och jag var mycket på Lyckseletravet då innan det blev Umeå och Umåker för mig. Vi flyttar hem mycket för att vi fått Leo naturligtvis. Men det är också så att travsporten börjar bli väldigt hård i Frankrike. Små tränare som Jonathan har fått svårare att överleva sedan moms lades på hästsporten i Frankrike vilket gjort att det blivit dyrare att äga häst, säger Constanza Flores.

Sambon heter Jonathan Carré och är 28 år. Han är fransk tränare och har specialiserat sig på att rida monté. I segrar räknat har det blivit 127 förstaplatser i sadel och 16 i sulky.

– Är man som han strax under eliten i Frankrike har det blivit svårare att få ritter också, då många av storstallen bara anlitar jockeys som tillhör topp tio, säger Constanza.

Vill prova Sverige

Jonathan Carré vill testa travsporten i Sverige och kommer att skriva sig i Umeå för att få svensk licens och hoppas på anställning någonstans.

– Han har pratat länge om att han vill prova på sporten i Sverige och ge det en chans nu när det blivit som det blivit i Frankrike. Efter mammaledigheten planerar jag att börja jobba med brorsans företag här i Umeå. Men på sikt vill jag gärna ta ut licens för att kunna ha egna hästar, säger Constanza Flores.

Stjärnan på axeln

Ready Cash vann Prix d’Amerique två gånger och är världens andra vinstrikaste travhäst med runt 40 miljoner kronor insprunget.

Constanza Flores var stjärnans skötare och har en bild av Ready Cash tatuerad på vänster skuldra.

– Jag hade honom länge och i dag är det roligt att följa hur hans avkommor går, säger Constanza Flores.

Mikael Wikner, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Umeå