Ministern: ”Borde ha gjorts för längesen”

1 av 4
TRAV

ATG vill konkurrera med andra spelbolag på lika villkor.

Civilministern Ardalan Shekarabi är inne på samma linje – och vill ändra spellagstiftningen i Sverige snabbt.

– Vi har inte tid att vänta så många år utan vi kommer bedriva det här förändringsarbetet med högsta möjliga tempo, säger han till Trav365.

Innan travduellen mellan civilministern Ardalan Shekarabi och ATG:s vd Hasse Skarplöth så hade Shekarabi ett möte med representanter för spelbolaget ATG och Svensk Travsport.

Däribland Mats Denninger (ATG:s ordförande), Johan Lindberg (generalsekreterare på Svensk Travsport), Hans Hansson (Svensk Galopp)

Anledningen: ATG vill konkurrera på lika villkor vad gäller spel i Sverige och att alla bolag som verkar på den svenska spelmarknaden ska betala skatt i Sverige.

”Krishjälpen är den...”

– Vi har ju en gemensam målsättning och det är ju att vi ska förändra spellagstiftningen så att det blir schyssta villkor – och lika villkor – för alla de som bedriver spelverksamhet mot svenska konsumenter. Det borde ha gjorts för längesen. Tyvärr så tog inte den förra regeringen tag i det, men vi bestämde oss direkt efter maktskiftet att vi ska ska ha en spelreform och den nya lagstiftningen ska börja gälla under den här mandatperioden, säger Ardalan Shekarabi till Trav365.

Många hästägare förlorar stora pengar, miljardbelopp varje år, är det omöjligt att sänka totoskatten?

– Vi får ta tag i de här frågorna i en reform som tar hänsyn till helheten. Så att vi får en lagstiftning som gör att vi får rättvisa och schyssta villkor för alla aktörer och att alla aktörer följer samma lagstiftning. Och framför allt att alla aktörer gör som ATG, betalar skatt i vårt land.

I väntan på utredningen, kan den blödande sporten få krishjälp?

– Krishjälpen är ju den är att vi kommer att ha högt tempo i arbetet så vi får plats med den nya lagstiftningen så snabbt som möjligt. Vi har inte tid att vänta så många år utan vi kommer bedriva det här förändringsarbetet med högsta möjliga tempo.

Hur viktig är hästnäringen för dig och regeringen?

– Det är ganska enkelt, det är bara att titta på siffrorna. 30 000 människor som jobbar i, eller kopplat till den här näringen, det är ju betyder ju hur som helst. Inte minst för svensk glesbygd. Vi pratar om att hela landet ska växa och att vi ska ha en god tillväxt och utveckling i hela landet, då kan man inte bortse från hästnäringens vikt och bidrag.

Vad tycker du om utländska spelbolags annonser? Du har tidigare gått ut och kritiserat dem?

– Jag välkomnar tidningsutgivarnas initiativ där det är lite tydligare regler och det är bra med den här typen av självreglering och vi kommer jobba med nya systemet och där ha tydliga och restriktiva regler som kommer att omfatta alla aktörer.

”Definitivt på väg”

ATG:s vd Hasse Skarplöth är belåten med vad Ardalan Shekarabi presenterar – och står för.

– Vi är definitivt på väg någonstans. Jag känner från politiskt håll i allmänhet – och från Ardalans i synnerhet att här vill man någonting. Här vill man förändra någonting. Jag känner också att man har stor förståelse för den svenska hästnäringen, travsporten, galoppen och liksom vad travet och galoppen innebär för näringen. Och vikten för Sverige som land i och med att vi finns geografiskt spridda från Boden till Malmö. Det är också värden som jag känner att de uppskattar väldigt mycket.