Hanna om succén: Var inte förväntat

Foto: Hanna Olofsson tillsammans med stallets treåriga stjärna Oak di Girifalco.
TRAV

Hon plockade ut proffslicensen i januari i år.

Som tränare har Bodentjejen Hanna Olofsson snart två miljoner på kontot.

Som kusk har hon redan nu krossat fjolårets siffror.

Nöjd?

– Det är jag aldrig. Men glad och belåten är jag.

Under 2010 jobbade Hanna Olofsson, 26, för sin mamma Gunnel Fredriksson. Då fick hon köra de flesta av stallets hästar och vann var tionde lopp och körde in över 1,4 miljoner kronor. Till i år valde Bodentjejen att plocka ut proffslicensen och från och med den första januari i år basar Hanna över en egen rörelse med 32 hästar på träningslistan. Och första året som proffstränare har verkligen varit bra. Hästarna i stallet har snart sprungit in två miljoner kronor (1 945 000 kronor) och segerprocenten ligger på tio. Som kusk har Hanna redan krossat fjolårets siffror och där har hon passerat två miljoner kronor.

– Nöjd är jag aldrig. Men glad och belåten över att det har gått så pass bra. Nöjd ska man inte vara, då kan man ställa in hästarna i stallet och aldrig ta ut dem igen. Det har gått bra, men det finns alltid mycket att förbättra, säger Hanna Olofsson.

”Inte förväntat mig det”

I och med framgångarna under året ligger hon i topp på i stort alla listor bland kvinnliga proffstränare i landet. Den över de segerrikaste kvinnorna leder hon överlägset med 24 segrar, åtta fler än tvåan Mimmi Elfstrand. Bland de vinstrikaste, kvinnliga proffstränarna, hittar vi Hanna på en tredje plats. Tätt bakom Helena Burman och ledande Catarina Lundström.

– Jag hade inte förväntat mig att ligga så högt redan nu. Men det är inte så många tjejer som är tränare heller. Vi har många av hästarna som vi hade förra året, men de har gått ännu lite bättre. Det är skönt att det går åt rätt håll, säger Olofsson.

Hon fortsätter:

– Jag har fått jättebra uppbackning av mina föräldrar och det är roligt när det går bättre än vad man har förväntat sig. Så brukar det inte vara så ofta.

Det har varit ett riktigt bra år för dig, men är det något du inte är nöjd med?

– Det har varit alldeles för många andraplatser. Som tvåa är man den första att förlora, ha ha. Det är så klart bättre än att vara fyra, men när det går bra så höjer man sina förväntningar också och vill vinna hela tiden. Det finns som sagt en del att förbättra.

”Kapacitet för fler hästar”

Du har 32 hästar på träningslistan i dag. Vill du ha fler?

– Ja, det är alltid roligt och spännande med nytt. Vi har kapacitet för flera, det finns utrymme. Nya hästägare får gärna höra av sig.

Nu när du har vunnit mycket lopp och ses en del i media, märker du av att fler vill lämna hästar i träning hos dig?

– Litegrann. Men det hade gärna fått vara mer. Vill man ha en häst i Norrland kan det vara roligt att prova något ungt och nytt tycker jag. Men det är jäkligt tufft att slå sig in. Jag trodde att resultaten skulle tala för sig, men det är inte så enkelt, förklarar Hanna.

Vad heter stallets stjärna? Vilken häst hoppas du mest på i framtiden?

– Det är treåriga Oak di Girifalco. Jag satsar lite på nästa år med henne.

På väg till Stockholm?

Den nyblivna proffstränaren har fått ett hedersuppdrag. Hanna Olofsson har nämligen fått förtroendet att träna Stall Norbottnias häst i den nya upplagan Rikstravet (före detta Rixallsvenskan).

– Jag letar för fullt efter en häst, men jag har inte bestämt mig än. Jag är jätteglad att jag får chansen, det är jätteroligt och stimulerande. Jag ska försöka få in lite nya personer i sporten. Det är jätteroligt att vara med när det flyter på lite, säger Hanna Olofsson och avslöjar en plan som kan bli verklighet.

– Jag sitter och tittar på en filial i Stockholm. Inget är bestämt, men det vore intressant att ha några hästar där, som hävdar sig på Solvalla. Det är där pengarna finns och under vintern körs väldigt mycket tävlingar där. Från Boden där jag håller till är det 100 mil enkel resa till Stockholm, så det hade varit för hästarnas bästa.