Svanstedt: Han är kaxigare i år

TRAV

Han är tio år gammal och har tävlat sedan han var två år.

Torvald Palema gör sin femte start i Olympiatravet och jagar sin andra seger.

– Hästen är unik och verkar tåla allt. Han känns bättre än vid samma tid i fjol, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

Torvald Palema är en av svensk travsports bästa hästar genom tiderna. Han har tagit 43 segrar och vunnit mängder av stora lopp i karriären. I insprungna pengar har det hittills blivit 24,2 miljoner kronor. Trots att hästen är tio år verkar det inte färdigkört på långa vägar. Torvald Palema har glänst i årets två starter och är favorit i finalen av Olympiatravet.

– Han var igång och startade redan som tvååring och har sedan tävlat oavbrutet varenda säsong. Att nu som tioåring kunna tävla på topp i eliten är unikt, säger tränaren Åke Svanstedt.

- Man kan inte tro att han är tio år och har tävlat så mycket som han har gjort. Många hästar blir slitna i sina ben och leder men Torvald är jättefin i benen.

Vad beror det på?

- Han är en stark individ som tål allt. Det var precis likadant med mina tidigare stjärnor Zoogin och Gidde Palema. Det är väldigt sällan han är förkyld eller blir dålig i halsen. Jag tror nästan aldrig att Torvald har varit förkyld.

Åke Svanstedt har genom åren gjort sig känd för att vara extra skicklig med äldre hästar. Han får dem att tävla länge, vara hållbara och behålla tävlings- och vinnarglöden. En av hemligheterna är den sandbana som han har på sin träningsanläggning Bjertorp några mil utanför Skara. Där får hästarna varierad träning som är skonsam för deras ben. Under åren 2003 till 2005 vann Svanstedt Olympiatravet tre år i rad. Då hette stjärnhästen Gidde Palema som även vann Elitloppet, precis som Torvald Palema har gjort.

– Gidde Palema hade sina bästa år som åtta-, nio- och tioåring. Sista året vann han Olympiatravet pisslätt, säger Svanstedt.

Många experter hade kanske räknat ut Torvald Palema inför den här säsongen. Åke Svanstedt var också lite brydd inför årsdebuten att hästen inte hade fått tillräckligt med träning över vintern. Torvald hade varit kvar lite väl länge på stuteri Palema och tappats på sperma som ska användas i aveln i år. Dessutom hade träningsförhållandena inte varit de bästa på Västgötaslätten.

– Han var inte lika mycket tränad i år som inför tidigare årsdebuter. Men hästen är tio år nu och verkar inte behöva lika mycket träning längre. Det kanske är så att vi har tränat för mycket förut, säger Svanstedt med ett skratt.

Hur har Torvald Palema förändrats de senaste åren? Är det någon skillnad nu gentemot i fjol?

- Han är kaxigare och hårdare i humöret och i psyket. Han går liksom på mera själv och har både blivit hingstigare och tuffare. Det kan vara för att han har blivit äldre och betäckt en hel del.

– Jag tycker också att han känns lite bättre i år än vid samma tid i fjol. Om man nu kan säga så. Han har vunnit loppen på ett bättre sätt och känns väldigt fräsch.

”Jag var orolig”

Torvald Palema vann sitt uttagningslopp på Bergsåker efter att ha fått bestämma i ledningen. Svanstedt var lite orolig mitt på upploppet men när han manade på sin stjärnhäst stack Torvald Palema enkelt ifrån. Avslutningen var visslande i 1.08-tempo sista halvvarvet.

– För ett ögonblick var jag orolig att han var trött. Men när jag begärde lite så bet han i som bara den. Han har fortfarande kvar sin enorma acceleration och sylvassa speed. Jag har inte kört någon annan häst som har haft en sådan speed som Torvald har.

– Han har tagit loppen bra och har sett fin ut i jobben efteråt. Vi har inte kört någon ridträning ännu så länge som vi gjorde i fjol. Det har fungerat bra med den vanliga sortens träning, säger Svanstedt.

Torvald Palema gör sin femte start i Olympiatravets final. Han har vunnit en gång tidigare (2008) och har fått ett drömläge i årets upplaga. Från spår tre bakom bilen kan Åke Svanstedt själv välja taktik med sin startsnabbe häst. Antingen kör Svanstedt i ledningen eller så släpper han till en bra konkurrent och har möjlighet att utnyttja open stretch, det extra invändiga spår som finns tillängligt på Åbys upplopp.

– Någon taktik vill jag inte gå in på. Den behåller jag för mig själv. Det ser ut att vara ett jämnt fält i år och ett öppet lopp. Jag tycker att det är mer jämnare hästar med än tidigare år.

– Sedan vet man inte hur bra Commander Crowe är. Fabrice Souloy har skrutit upp honom och sagt att det är den värsta häst han har tränat. Men när jag såg honom i senaste starten tyckte jag att han såg ut som han alltid har gjort.

– Jag hoppas såklart att Torvald är med där framme och strider. Klaffar det på vägen har han nog chansen, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson