Tränarens varning: Min häst kan skrälla

TRAV

I fjol skrällde Copper Beech och Conrad Lugauer till över 60 gånger pengarna när de vann Olympiatravsfinalen.

Nu öppnar tränaren Ulf Stenströmer för att hans Noras Bean kan göra om bedriften på lördag.

– Det är inte omöjligt att det skräller, säger han.

Foto: Ulf Stenströmer och Noras Bean.

Conrad Lugauer och hans häst Copper Beech skapade rubriker i fjol när de vann Olympiatravet till 65 gånger pengarna. Hästen chockade både spelare och tränaren själv.

– Min häst var mycket bättre än vad jag kunnat tro, sa en tårögd Conrad Lugauer då.

Inför lördagens storlopp ser Åke Svanstedts Torvald Palema ut att bli den stora favoriten.

Varnar för jätteskrällen

Men det kan mycket väl bli en skräll i storloppet i år igen. Axevallatränaren Ulf Stenströmer lyckades kvala in sin häst Noras Bean efter en andraplats bakom Torvald Palema i delfinalen på Bergsåker. Hästen har tagit loppet riktigt bra och ska vara ännu bättre nu.

– Det är bra med hästen, han har känts fin efter Bergsåkersstarten. Jag har inget att klaga på, hästen känns till och med lite förbättrad. Han är piggare. Loppet senast var jättebra, han hade kunnat hålla farten ett bra tag till och pulsen efter loppet var bra, säger han.

Hans häst tillför en av de minst betrodda i finalen, men Stenströmer låter uppåt om chanserna på lördag.

– Chanserna finns, men det måste klaffa. Men det måste det för alla hästar i loppet. Jag har inte gett upp, det är inte omöjligt att det skräller igen. Han har fått bra läge och är en häst som är på väg uppåt. Det är flera i loppet som kanske har gjort sina bästa prestationer. Min tillhör inte de äldre utan snarare de yngsta i loppet.

– Jag hoppas på rygg ledaren och open stretch, men det vill nog alla i loppet ha, berättar han.

Kritisk mot experterna

Bland landets experter blir hästen lågt rankad, något som Ulf Stenströmer tycker är fel.

– Han är alltid lite lågt rankad. Jag såg att han var rankad efter Yarrah Boko och vi har mött honom flera gånger och aldrig fått stryk. Då har ändå Yarrah Boko fått springa i rygg på Noras Bean. Min häst blir lite nedrankad och det är lite orättvist. Men det spelar ingen roll, ranking-gubbarna får göra fel i bland.

Noras Bean slog världsrekord 2009 då hästen vann i Italien på tiden 1.12,04 över 2 060 meter och slog stjärnan Varennes gamla rekord. En seger i Olymiatravet vore lika stort som världsrekordet.

– Det är ett stort lopp att vara med i och det är klart att det hade betytt mycket för stallet och även för mig och ägarna om han vinner. Han har slagit Varennes rekord i Italien. Vinner han på lördag så går det att jämställa med det, säger Stenströmer.