”Hästarna hjälpte mig från drogerna”

Foto: PRIVAT /ALN
Jagar seger på V75 Jennie Ståhl har chans att ta sin första V75-seger med Crowning Sign.
TRAV

Jennie Ståhl missbrukade droger och hade ingenstans att bo.

I dag har hon lyckats besegra sitt missbruk – mycket tack vare travhästarna.

På lördag kan hon få en V75-seger med Crowning Sign.

– Hästarna har betytt allt för mig, säger hon.

Jennie Ståhl, 36, har gjort en fantastisk resa. Från att ha varit drogberoende och hemlös till att bli stallchef på behandlingshemmet Kärnan i Östra Ryd mellan Norrköping och Söderköping. Nu har hon med hjälp av de boende på hemmet lyckats träna fram en V75-häst, Crowning Sign.

”Betytt allt för mig”

Jennie kom själv till behandlingshemmet 2008 efter att ha haft drogproblem i flera år. Hon blev drogfri tack vare behandlingen på Kärnan och i dag har hon fått arbete på gården som stallchef.

– Hästarna har betytt allt för mig. Jag har alltid hållit på med hästar. Hästarna var bra för mig eftersom jag fick ett intresse och kunde göra något jag var bra på. Jag tror jag hade klarat mig ur beroendet utan hästarna, men det blev enklare när jag hade dem, berättar hon.

”Helt bostadslös”

Tiden som drogberoende var tuff och under den perioden i livet hade hon inte ens någonstans att sova på nätterna.

– Jag var helt bostadslös och levde ute i Stockholm. Det var så under tio år, jag åkte in och ut på anstalter och sedan fick jag chansen att komma till Kärnan och få behandling och då redde det upp sig. Att jag hamnade i ett missbruk tror jag berodde på fel umgänge, att jag träffade fel kille. Men det var flera faktorer som spelade roll.

I dag lever hon drömlivet för en hästintresserad. Hon bor på landet och jobbar med hästar.

– Jag har hus, jobb, sambo, körkort och till sommaren får jag barn. Jag har allting egentligen.

Chans till seger på V75

På lördag har stallet chans att ta sin första seger på V75 då Crowning Sign startar på Kalmar med kusken Jennifer Tillman i sulkyn.

– Hästen är i toppform och han gick bra i loppet i fredags och slutade tvåa. Vi förväntar oss en hel del av honom. Han är med där framme, men det är ett par bra hästar med i loppet. Jag tror i alla fall på plats. Vinner vi måste vi fira, då blir det Pommac och middag, säger hon.

”Använder miljöterapi”

Det är Jennie Ståhl och de boende på hemmet som står för träningen och skötseln av alla hästarna på gården. Crowning Sign är en av de snällaste hästarna på gården och många av nybörjarna får köra honom.

– Vi använder oss av miljöterapi. Vi jobbar med travhästar och jag har hand om miljöterapin. Jag lär dem som kommer till oss att köra häst och om de vill kan jag hjälpa dem att ta körlicens, berättar hon.

– Det här är superbra terapi. Jag tror att djur är det absolut bästa att hålla på med. De flesta strulpellarna har blivit bra här. Dessutom finns det bra chans till jobb som hästskötare efter behandlingen och en del går vidare och jobbar som hästskötare efter att ha varit här, säger hon.

Får självförtroende

Jennie Ståhl märker hur de boende på behandlingshemmet förändras och utvecklas när de får hålla på med djuren.

– De kan komma hit och må jättedåligt, men när de får en egen passhäst att hålla på får de självförtroendet och självkänslan växer, säger hon.