Så ska Solvalla stoppa smittan

TRAV

En häst på Solvalla har insjuknat och misstankar finns om kvarka.

Nu jobbar banan för att undvika inställda V75-tävlingar på lördag.

– Att man har flyttat hästen som varit kliniskt sjuk minskar risken att det sprids, säger Göran Åkerström på ST.

Proffstränaren Mikael Laudon är en av få tränare i Stockholmstrakten som håller till med sina hästar inne på Solvallas stallbacke. Nu har en av Laudons hästar insjuknat i något som kan vara kvarka. Kvarka är en mycket smittsam sjukdom som förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar och som sprids mycket lätt.

”Finns misstankar”

När hästen, det fyraåriga stoet Allyhills Yankee, visade sjukdomssymptom isolerades hästen omgående och nu väntar tränaren på provsvaren.

– Vi vet inte om det är kvarka, men det finns misstankar om det och då blir det med automatik att man isolerar stallet. Han har fått en varböld i kinden och det smidigaste vore om det var en tandrot, en varböld under tandroten. Det eller kvarka är alternativen men min personliga åsikt är att det är en varböld, säger tränaren till den sjuke hästen.

På lördag kör Solvalla V75-tävlingar med kanonhästar och miljoner i spelpotten. Men någon fara för tävlingarna ska det inte vara enligt Mikael Laudon.

– Det här är en streptokockbakterie som bara smittas av vätskor som kommer ur hästen. Hästen är isolerad och det är en sjukdom som är ganska lätt att isolera, den smittas inte via luften utan bara genom snoret och varet. Så det finns ingen risk att andra hästar på Solvalla ska insjukna eller att V75-tävlingarna ställs in. Hästen hade feber en dag men det gick över på en gång.

Tvingas avstå V75

I och med den misstänkta kvarkan tvingas Mikael Laudon stå över V75 med hästen Poweful Credit på lördag.

– Det känns lite surt, det är det tråkiga i det hela. Den hästen som är sjuk ser inte ut att lida men det är sådant som händer. V75-hästen kan inte starta men hon har förbättrad form och jag tror att hon hade kunnat göra ett bra lopp på lördag men vi får ta dem nästa gång, säger Mikael Laudon.

”Man måste sanera”

Göran Åkerström, biträdande överveterinär på Svensk Travsport, berättar för Trav365 om fallet och hur de jobbar för att undvika att den misstänkta kvarkan sprids.

– Den hästen är isolerad och har flyttats från Solvalla och det bör vara gjort nu. Den står på en gård utanför stan. Men det är tio dagars isolering på stallet som hästen stod i. Det innebär att man varje dag minst två gånger per dag tar temperaturen på hästarna. De hästar som är kvar i stallet är isolerade. Att man har flyttat hästen som varit kliniskt sjuk minskar risken att det sprids. Det är mycket lättare för personalen att hantera det här. De kan börja med rengöring av stallet, man måste sanera eftersom det kan sitta kvar i miljön.

–Vi får provsvar senast på fredag om det är kvarka. Vi tror inte att det är några risker för V75-tävlingarna. Med bra rutiner kan man enkelt isolera. Vi har fått bra information av Solvallas smittskyddsgrupp och de håller hos informerade fortlöpande, säger Göran Åkerström.