Galopp

”Bara millimeter från att jag blev förlamad”

Stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg berättar om tiden efter olyckan – och vägen tillbaka

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

För snart en månad sedan föll stjärnjockeyn Per-Anders Gråberg av sin häst på upploppet – och skadade sig allvarligt.

Han fick frakturer på tre nackkotor.

– Det hade kunnat sluta mycket värre. Jag var bara några millimeter från att bli förlamad, säger 46-åringen till Trav365.

Det har gått nästan en månad sedan den otäcka olyckan var framme för en av galoppsportens allra största utövare, Per-Anders Gråberg.

Den svenske stjärnan var inblandad i en upploppsduell i danska Odense då allt plötsligt gick väldigt fel.

–Jag kom in på upploppet och hade mycket häst att åka med och hade en stor lucka framför mig och jag bestämde mig för att gå eftersom upploppet är så kort i Odense måste man vara med. Jag märkte att det började bli tajtare och tajtare, jag försökte ställa mig upp och bromsa. Tyvärr lyckades jag inte bromsa helt och snubblade till med mitt ben mot hästens ben och flög runt och blev hängandes runt hästen hals innan jag trillade rakt ner och min häst sprang rakt över mig, sa Per-Anders Gråberg två dagar efter olyckan till Trav365.

Kotorna stelopererade

Gråberg blev liggandes på banan och tappade medvetandet för en kort stund.

Han fördes omgående till sjukhuset där de genom en röntgenundersökning kunde konstatera att det bland annat fanns frakturer på tre nackkotor.

Efteråt har han opererats och mår efter omständigheterna väl.

– Jag är hemma nu och allt har gått bra. De har stelopererat kotorna och det finns väl egentligen inga garantier för att allt ska bli helt återställt men enligt läkarna har allt gått enligt planerna. Jag behöver inte ha någon nackkrage för tillfället men måste ta det väldigt lugnt. Direkt efter olyckan var jag såklart mörbultad men det känns faktiskt ganska bra med tanke på vad som hände.

Har du någonsin varit med om något liknande?

– Jag bröt ryggen i en olycka 2009. Då slapp jag operation och kunde vara tillbaka efter sex veckor. Det var mitt i säsongen och då kände jag betydligt mer stress än vad jag gör nu.

”Kryper på väggarna”

Hur ser prognosen ut och när kan du vara tillbaka?

– Jag hoppas kunna vara tillbaka i träning innan nyår. Men sen när det blir tävling är svårt att säga just nu. Jag hoppas och räknar med att jag är tillbaka till säsongsstarten nästa år.

Skadan och operationen har lett till att Per-Anders Gråberg måste vila och ta det mycket varsamt under en tid framåt.

– Jag vill ju tillbaka så snabbt som möjligt men måste också inse att det tar tid. Just nu är jag ute och tittar på lunchtävlingarna från Bro Park. Det är svårt att hålla sig härifrån men jag själv måste ta det väldigt lugnt. Det är väl inget jag är bekväm med egentligen, säger han och berättar om vardagens tristess:

– Det blir just nu mycket Netflix men jag är ju van att leva ett aktivt liv. Jag kryper lite på väggarna och vill helst skynda på det hela men det går inte just nu.

”Tankar man vill hålla borta”

Med lite distans till vad som hände på upploppet i Odense är jockeyn i dag mycket tacksam för att det inte slutade värre.

– Det har verkligen gått jättebra när man tänker på det. Det var ju faktiskt så att jag bara var några millimeter för att bli förlamad, vilket röntgenplåtarna visade på. Det är ju tankar som man helst vill hålla borta men som finns där, avslutar Per-Anders Gråberg.

Per-Anders Gråberg har 1 854 segrar i karriären och har ridit in över 136 miljoner kronor i prispengar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskstjärnan i otäck krasch: ”Jag var borta”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Galopp

Hästar

Olycka