Hans R Strömberg: ”Det är inte normalt”

13-årige On Track Piratens galna avslutning på V75: ”Kommit igång ordentligt”

On Track Piraten slutade sexa på V75 i helgen.

Men den stora snackisen efteråt blev spurten på upploppet.

13-åringen avslutade de sista 200 meterna på 1.05,2 – snabbast av alla under hela tävlingsdagen.

– Jag är förvånad över hur fin han känns och det finns inga planer på att gå i pension, säger tränaren Hans R Strömberg, till Trav365.

On Track Piraten är den folkkäre dalahästen från Rättvik som med åren kommit att fängsla en hel travnation.

Redan 2011 tog valacken sin första seger som treåring – trots galopp.

Han är innehavare av rekordet i antalet vunna rikstotolopp och tog nyligen sin 33:e seger på V75, när han vann Super Lights lopp på Romme.

13 år ung har han tjänat närmare 19 miljoner kronor för sitt ägargäng ”Stall Mörkermasse”.

Under hela ”Piratens” karriär har Rättviks-tränaren Hans R Strömberg funnits sida vid sida med hästen som blivit mer eller mindre en nationell angelägenhet.

Tävlingskarriären i fara: ”Blev sjuk”

För ett år sedan blev On Track Piraten sjuk och framtiden var då ytterst osäker för Strömbergs stallstjärna.

– Han fick problem med lungorna och var riktigt dålig då. Jag visste ju då inte hur det skulle bli och om han någonsin skulle återvända till tävlingsbanan. Men nu känns han jättefin och i fin form. Han är tillbaka på allvar och har kommit igång ordentligt, säger Hans R Strömberg till Trav365.

Flög fram på upploppet: ”Ska inte gå”

När tränaren talar om att hans häst kommit igång på allvar syftar han på den senaste starten under lördagens V75-tävlingar från Rommetravet.

Trots att den 13-årige valacken inte hade något med slutstriden att göra kom prestationen att sticka ut ändå.

– Vi startade från ett tråkigt utgångsläge och jag ser fram emot när vi har ett bra spår, då kan det bli riktigt kul. Men avslutningen, de sista 200 meterna, var något helt otroligt. 1.05,2 på upploppet var snabbast av alla under tävlingsdagen. Kusken Örjan Kihlström satt långt bak men oj vad han flög fram. Att han, trots sin ålder, kan prestera så här förvånar mig, det ska inte gå i hans ålder egentligen, det tillhör inte det normala. Han har känts otroligt fin och fräsch efteråt. Jag har ingenting att klaga på.

On Track Piraten flög fram (längst ut) över upploppet på V75 från Romme och avslutade de sista 200 meterna på tiden 1.05,2. (Tiden klockades av digitalchefen på ATG, Mikael Kudrén.
On Track Piraten flög fram (längst ut) över upploppet på V75 från Romme och avslutade de sista 200 meterna på tiden 1.05,2. (Tiden klockades av digitalchefen på ATG, Mikael Kudrén.

”Han får fortsätta starta på”

I mitten av november gjorde ”Piraten” montédebut och samtidigt passade Hans R Strömberg på att berätta att slutet kunde vara nära.

Men efter de senaste loppen och i synnerhet lördagens insats finns inga sådana planer i direkt närhet.

– Nej, nej han får fortsätta starta och då gäller det ju främst gulddivisionen. Det finns även några andra fina lopp just den här tiden på året så vi får se när start blir men det dröjer inte länge innan han är ute och tävlar igen, avslutar tränaren som fortsatt får njuta av sin ögonsten på tävlingsbanan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!