”Finns ingen i världen som är bättre...”

Superhästen Campo Bahia försvann – nu kan han snart göra comeback • Siktas mot USA och Prix d’Amérique

Sexårige Campo Bahia är unghäststjärnan som försvann.

Men snart kan det bli comeback.

– Häst mot häst och kapacitetsmässigt finns det ingen i världen som är bättre, säger Conrad Lugauer till Trav365.

Campo Bahia. Bara namnet får en att stanna upp och haja till. Topphästen som gick fram som en slåttermaskin i unga år och i sitt livs fjärde start sprang i mål på topptiden 12,2 över 2 140 meter autostart. Den tyskägde, och av Conrad Lugauer tränade, men också uppfödde, sexåringen tog tidigt trav-Sverige med storm och tjusade både banpublik och gemene man ute i stugorna med sin vägvinnande aktion och råtalang. Det mesta gick som på räls inledningsvis men sedan hände något. Campo var inte någon maskin, trots allt, och som femåring gick det mesta snett för hästen med den enorma motorn, steget och talangen. Tre starter under 2020 resulterade i ett andrapris som bäst och Campo Bahia har inte synts till på travbanorna sedan en andraplats i Halmstad i början av juli.

Är karriären kanske till och med över för en av de mest talangfulla hästar svensk travsport fått fram – kanske någonsin?

Är sagan över innan den ens hann börja på allvar?

Inte en chans.

– Han avslutade avelsarbetet för två månader sedan och tränar nu på för fullt. Jag var ute med honom tidigare (läs måndag) och han känns jättefin. Tanken är att han ska göra comeback någon gång under juni månad och det stora målet är Breeders Crown i USA, och sedan Prix d' Amerique nästa vinter. Elitloppet i år står vi dock över. Kanske nästa år eller året därpå, fastslår tränaren Conrad Lugauer för Trav365.

”Tror att hästen kommer att passa utmärkt”

Conrad berättar vidare att man har kontaktat både personal på Meadowlands och andra experter om hur karantänreglerna ser ut i USA. Tyvärr lyser svaren på de utskickade mejlen fortfarande med sin frånvaro. Förhoppningen är att Campo ska kunna hållas i karantän på någon finare gård, då ökar också möjligheterna till att man utökar USA-äventyret från ett till två, kanske till och med tre lopp.

– Jag tror att hästen kommer att passa utmärkt på milebana som är mycket mer skonsamt för hästarna. Banor som är 800 eller 1000 meter långa sliter oerhört, loppen är för intensiva. Se bara på hur många svenska topphästar som har varit skadade de senaste åren. Dessutom är spåren mer avgörande.
– Vi är ett sportsligt internationellt team bakom hästen och gillar utmaningar. Dessutom är det en marknadsföringsgrej då jänkarna måste få se hans kapacitet. Breeders Crown har 300 000 Dollar i potten och jag vet att han kan springa snabbt. Hur snabbt? Så snabbt som det behövs, utan att målet på något vis är att slå världsrekord eller liknande.

Campo Bahia vann visserligen Konung Gustaf V:s Pokal som fyraåring, samt slutade tvåa i Kriteriet året innan, men var nedsatt av sjukdom i Derbyt på hemmaplan och i Criterium Continental senare samma år var han på väg att ge självaste Face Time Bourbon en match om segern då Campo, snöpligt, galopperade över upploppet i klar ledning. Vissa menar att Face Time Bourbon trots allt hade ätit upp försprånget och slagit Campo Bahia. Vad Conrad tycker om det är dock glasklart.
– Aldrig. Inte en chans att Campo hade förlorat. Visst hade Face Time Bourbon kommit nära, men min häst hade svarat ut honom till slut. Och han hade slagit Face Time helt på egen hand, utan någon hjälp på vägen. Jag har sett loppet säkert hundra gånger och det var givetvis väldigt synd att han galopperade. Jag vill inte säga att jag har Europas bästa häst men när det gäller till talang och kunnande, då finns det ingen som är bättre.

”Glöm inte bort det”

Face Time Bourbon ses av många som en av de bästa travhästarna som någonsin funnits. Kanske till och med den allra bästa. Hur bra var då inte Campo Bahia den decemberdagen 2019? Loppet kördes på fransmannens hemmaplan, och inte i Sverige. En tuff transport på 14 timmar satt dessutom i benen för den Jägersro-tränade stjärnan. Ändå gav Campo Bahia sitt allra yttersta och visade att det svenska stålet biter oavsett destination.

Allt sedan dess har de flesta väntat på ett returmöte mellan Campo Bahia och Face Time Bourbon, kanske framför allt fransmännen som varit i telefonkontakt med Conrad alldeles nyligen. Och den som väntar på något gott... får nog vänta ett tag till. Det franska vintermeetinget är ett uttalat mål, givetvis med sin ständige följeslagare i sulkyn, och där lär de två senaste årens vinnare stå redo att anta utmaningen från den svenske fantomen.
– Jag tycker att ni journalister skriver alltför sällan om Campos kapacitet och vill påminna er om en sak. Ni pratar om hästar som Hail Mary och Power, men de två har sprungit en sekund långsammare än Campo i samma ålder. När han travade 12,2 i sitt livs fjärde start, vilket var en tiondel från världsrekordet, så gjorde han det med skor runt om och fast bomull, glöm inte bort det.

– Anledningen till att fjolårets säsong blev misslyckad beror på två saker. Först och främst ägnade han sig åt mycket avelsarbete under våren och det visade sig snabbt att det inte gick att kombinera avel med träning, inte för honom. Av den anledningen fick jag lägga om träningen och ta det lugnt med Campo. Han kommer att vara mycket bättre i år. Vi har tagit det medvetet lugnt med honom och målet har varit att ha en lång tävlingskarriär.

”Oerhört glad att han finns i mitt liv”

När man lyssnar på Conrad så hör man mellan raderna att han upplever att Campo Bahia inte riktigt fått det erkännande han förtjänar.

– Jag tycker absolut att min häst är undervärderad! Ingenstans kan jag läsa saker som ”kungen tränas för comeback” eller så. Han nämns vid namn, men aldrig som Sveriges bästa travare. När han var på väg att slå Face Time Bourbon så hade min häst förbrukat en hel del energi under bilresan ner till Frankrike, och till skillnad från fransmannen så kunde inte min häst vakna upp med frukost i sin egen box.

Stjärnhästen har en speciell plats i Conrad Lugauers hjärta och när han får beskriva vad hästen betyder för honom skiner Conrad upp.

– Jag är oerhört glad över att han finns i mitt liv. Vi har fått uppleva saker ihop som de flesta inte får. Jag kommer personligen aldrig att kunna springa i 1.10-tempo, men i sulkyn bakom Campo kommer vi upp i de farterna. Fråga Björn Goop hur det känns att sitta upp bakom Face Time Bourbon jämfört med exempelvis Matilda Cash. Campo kan göra saker som nästan ingen annan häst kan och, detta säger jag på skämt, han är uppfödd av världens bästa uppfödare, nämligen av mig, avslutar Conrad med den sedvanliga glimten i ögat.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!