Mejla

Michael Carlsson

Mycket talar för spets och slut för båda två

Michael Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 14 mars • Jackpot med 3,6 miljoner extra

Kenneth Haugstad spikas med Yankee Dee.
Kenneth Haugstad spikas med Yankee Dee.

TRAV

Det är återigen jackpott i Grand Slam 75 och Eskilstuna är värd för miljonspelet.

Bästa spikarna är Yankee Dee och Moncler Bo som båda är kvicka från start, har bra form och har fina utgångslägen.

Mycket talar för spets och slut för båda två.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


GS75-1: Remarkable Feet har stångats framgångsrikt i V75 hela vintern och efter andraplatsen näst senast fick han vinna välförtjänt gången efter. Han är snabb ut, har ett perfekt läge och lär ta hand om ledningen. Jag är medveten att han då blir svårslagen i det här lilla fältet och visst är han ett spikförslag.

Men jag måste bara dubbla med Spickleback Face som Robert Bergh var så nöjd med inför comebacken på svensk mark senast. Han hade då spår tolv i V75 och fick en blytung resa via tredjespår fram i dödens. Hästen höll bra med tanke på loppet och tar han det på rätt sätt lär han vara ännu vassare nu. Speciellt när det gäller Robert Berghs hästar så brukar de vara extra vassa just i den andra starten efter ett uppehåll. Så jag kan bara inte släppa Spickleback Face när han nu står betydligt bättre till än senast och har lopp i kroppen.

Bästa och säkraste spiken

GS75-2: Yankee Dee är omgångens bästa och säkraste spik. Den här sköre och femårige valacken har inte gjort så många starter i livet men har vunnit nästan varje gång. Två starter hos nya tränaren Kenneth Haugstad har resulterat i två raka vattentäta segrar. Hästen är åtgärdad efter förra loppet och rapporteras träna riktigt bra efteråt, säger Haugstad som speciellt har varit nöjd med de senaste jobben.

Yankee Dee är snabb ut och spetsade enkelt näst senast kort efter start trots att Kenneth inte körde för fullt med hästen. Tar han inte ledningen av egen kraft nu direkt så lär han bli släppt till täten efter en bit och då är det spel mot ett i det här billiga gänget. 

GS75-3: Ett vidöppet montélopp där jag känner en stark doft av skräll. Jag gör det enkelt för mig och tar fram den stora penseln och målar hela loppet. Hoppas såklart på en riktig smällkaramell, när nu favoriten The Big Bang har spår elva över kort distans. Förvisso vann hästen direkt efter ett uppehåll senast och har säkra Jennifer Persson i sadeln, men det hjälps inte. Allez Allez vill jag vurma för då hästen kommer från Jörgen Westholms formstall och man har väntat in barfotasäsongen då han trivs klart bäst utan skor på hovarna.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


GS75-4: Ett litet men naggande gott fyraåringslopp där en trio fina hästar sticker ut lite extra. Tipset till Sidney Celeber som avslutade fjolåret genom att göra en rejäl insats vid segern på Solvalla. Gjorde flera bra lopp även innan dess och visade att det är en ”riktig häst”.

Tränaren Roger Walmann låter ovanligt uppåt i förhandssnacket inför årsdebuten. Han säger att hästen känns väldigt bra i träningen och är så pass väl förberedd att han kan vinna direkt. Sidney Celeber har tidigare öppnat riktigt vasst bakom bilen och till och med spetsat från spår åtta. Vi får se hur Örjan Kihlström lägger upp det om han trycker av från början för då kan det vara runt om.

Mr Mah Can vann i sin årsdebut så sent som i månads då han blåste till ledningen och sedan låg på i pigg och löpglad stil hela vägen. Han vann lätt och återigen har vi det här med ”andra starten för en Bergh-tränad häst efter ett uppehåll”. Räkna med en ny vass insats och en bra chans för Mr Mah Can.

Jag streckar även Jacoby Keeper som har övertygat i två raka segrar i år med krafter kvar. Har ett fint läge med innerspår och lär få en bra resa därifrån. Kan mycket väl utmana om segern.

Gardering på favoriten

GS75-5: Final Whistle är nog fältets bästa häst och som felfri har han varit sämst tvåa. Han vann i sin debut och vann även senast då han enkelt kopplade greppet på upploppet. Det var en rejäl insats och den här välstammade fyraåringen borde kunna ta sig iväg från sitt springspår på tillägg. Sedan är det bra chans att krossa samtliga, om han sköter sig vill säga. Men han är orutinerad och har bara gjort fyra starter så det blir gardering på favoriten.

Moonlight Zoon skulle ha startat i Örebro när den tävlingsdagen ställdes in härförleden och årsdebuten fick därför vänta på sig. Nu har hon läge för ledningen på start och kan bli svårfångad, om det inte är alltför mycket ringrost efter det långa uppehållet. Men Markus B Svedberg har bra form på stallet så det kan mycket väl gå vägen direkt.

GS75-6: Här kommer omgångens andra spik och han kommer från ett riktigt formstall. Det är Moncler Bo som tränas av Sybille Tinter vars hästar har drygt 33 i segerprocent det här året. Moncler Bo inledde året med två raka segrar och efter en sjätteplats i ett för honom konstigt lopp, blev han senast tvåa på Solvalla. Då gjorde hästen en riktigt stark prestation från dödens. Han var slagen in på upploppet men gav sig aldrig och kämpade sig tillbaka till andraplatsen.

Moncler Bo är riktigt snabb ut bakom bilen och har spetsat flera gånger kort efter start när han har haft framspår. Här torde taktiken vara given för Ida Riesterer, som även körde senast. Det borde bli spets efter en bit och med tanke på att de värsta konkurrenterna har dåliga utgångslägen, lär de få det jobbigt. Den långa distansen visade Moncler Bo att han hanterade fint senast.

GS75-7: En trio höjer sig över de andra i den avslutande avdelningen och lär göra upp om segern. Bästa formen har Artful Deimos visat då han har startat kontinuerligt i vinter till skillnad från de andra. Näst senast vann han V75 efter en raketspurt och senast gick han bra efter galopp i V75 och satt fast in i mål med sparade krafter. Kan öppna bra och kommer han till ledningen är det hästen att slå. Kan vara en chansspik för de som så önskar.

Gilmore Trot matchades tufft i fjol och mötte årgångshästar i flera större lopp och gjorde med den äran flera godkända insatser. Blev sedan såld till hästägare hos Sandra Luomala som har tränat hästen i vinter och som nu rapporterar den väl förberedd med bland annat ett banjobb innanför västen. Står bra till här och får en fin löpning, kanske spets och då lär säkert Jorma Kontio köra där. Kan mycket väl vinna direkt i årsdebuten.

En som däremot har årsdebuten avklarad är Got To Dash som gjorde det hyggligt som trea på en låg 1.13-tid. Han lär säkert gå framåt med den genomköraren i kroppen och det här är en häst som i fjol bland annat var ute i V75. Tillägg nu men det lång distans och ett litet fält så han torde komma in i matchen ganska smidigt. Ska dessutom tävla barfota bak vilket är ett plus gentemot senast, då han gick med skor.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 2–6 (5–3)

GS75-2: 6 Yankee Dee (8–9)

GS75-3: Alla 12 hästarna (11–8)

GS75-4: 3–6–1 (5–2)

GS75-5: 11–2–9–5–4 (12–8)

GS75-6: 4 Moncler Bo (10–8)

GS75-7: 2–8–1 (7–4)

Systemet är på 1080 rader / kronor.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelsspel på GS75 – gå med i laget [Extern länk]


Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Grand Slam 75-tips

Trav

Hästar

Eskilstuna