”Var hemskt – det tyngsta i karriären”

Före detta stortränaren Stefan Hultman om Maharajahs nedgång och succé i Olympiatravet – och årets vinnare av storloppet

Publicerad 2019-04-24

Stefan Hultman före detta travtränare och numera expert i ATG Live.

Maharajah vann Olympiatravet 2013 överlägset.

Men inför loppet var hästen körd i källaren och utdömd av alla.

– Det var hemskt, det tyngsta i min karriär, berättar hästens tränare Stefan Hultman, som numera är expert i ATG Live.

På lördag avgörs Olympiatravet på Mölndalsbanan Åby. Tio hästar slåss om 1,5 miljoner kronor över 2 140 meter.

Loppet väcker minnen hos den före detta stortränaren Stefan Hultman, som numera är expert i travets egna tv-kanal ATG Live.

– Det gör det verkligen, först fick jag vinna med Triton Sund, men Maharajahs seger minns jag bäst. Det är hans bästa lopp i karriären, säger han.

Det säger inte lite då Maharajah bland andra storlopp vann Prix d’Amérique.

– Det är så fantastiskt att det berör mig bara jag pratar om det.

”Allmänt bedrövad”

Anledningen till att loppet är så speciellt?

– Han var totalt uträknad av alla inför det loppet. Den vintern fick han transportsjukan på väg ner till Frankrike. Han tappade den formen han hade och gick ingenting. När vi kom hem från Frankrike ville alla se honom gå till avel, men jag hade kört ner honom i källaren och förstört avelsvärde och allting.

Hur var det?

– Det var hemskt, det tyngsta i min karriär. Men jag hade sista beslutet som sportchef för Travkompaniet. Jag körde honom hemma innan jag tog beslutet. Jag satt i skogen hemma här på Ekerö och han kändes så förbannat fin. Jag satt och pratade med mig själv; ”har du tappat allt, känner du inte när hästen är i ordning längre” frågade jag mig själv och var allmänt bedrövad. Till och med Örjan Kihlström (Maharajahs kusk) ringde och sa att vi skulle avsluta, han som betytt så mycket för mig och stöttat mig när det kändes tomt.

”Hördes säkert ända till Södertälje...”

– Men jag tog beslutet att vi skulle prova, till försöket till Olympiatravet på Mantorp. Jag sa det till Örjan och han sa; ”Vad kul”. Örjan hade lovat att köra Iceland då, så Stefan Melander blev sur och tog bort Iceland från loppet, det gjorde att Maharajah kom med som förstareserv, han hade ju inga poäng. Då tog jag skorna på Maharajah och satte på en jänkarvagn för första gången i Sverige. ”Marre” flög fram längst ut i banan och blev tvåa. Han såg smällfin ut. Men det var så viktigt och nervöst inför finalen, så jag vågade inte åka ner till Åby. Jag stannade hemma och såg loppet på tv. Sättet som han ”accar” sista 150 metrarna när han avgjort loppet, det är det grymmaste jag sett. Jag sprang rakt ut på altanen och skrek - det hördes säkert till Södertälje. Känslomässigt är det nog det största lopp jag vunnit. Kronan var tillbaka, Menhammar fick tillbaka sin avelshingst - jag rättade till det jag ställt till med. Så kände jag. Jag är oerhört tacksam och stolt över det.

”Tänker inte spika Propulsion”

På lördag blir Daniel Redéns superstjärna Propulsion storfavorit. 

– Det normala är att ”Proppen” vinner. Men jag vet inte riktigt om toppformen sitter där? Visst, han kommer vara mycket bättre barfota runt om nu, men det skiljer inte så mycket mellan hästarna på den här nivån. Cyber Lane är rolig emot även Milligan’s School, som såg väldigt läcker ut på Romme när han bara tassade med, med skor på. Jag tänker nog inte spika Propulsion, säger Stefan Hultman.