Har toppchans att sluka alla i ett nafs

Michael Carlsson synar V75-lopp för lopp på Gävle – torsdagen den 18 april

Foto: LARS JAKOBSSON, MARIA HOLMÉN/TR BILD
Rebecca Dahlén och Minnestads el Paso har toppchans.

Vi inleder påskens V75-kavalkad med en totalt stenklar spik.

Hankypanky Rubyred vinner oavsett position.

Sedan har Minnestads el Paso toppchans att sluka sina konkurrenter i ett nafs.


ANNONS: Sportbladets andelssystem drog in 1,1 miljon och 84 000 per andel. Här går du med i laget och tar rygg på kvällens V75-system. [Extern länk]


Påsken innebär travfest med V75 fyra dagar i rad. Den kulminerar på söndag med multijackpotten på Rommetravet.

I kväll inleder vi på Gävletravet innan Färjestad tar vid under långfredagen och dessa två dagar bjuder på flera sportsliga godbitar. På påskafton är det V75 på norska Klosterskogen där det ser betydligt knepigare ut och stora pengar ligger på lut.

Nu kör vi.

Det känns skönt att kunna bjuda på en totalt stenklar spik under skärtorsdagen. Det fyraåriga stoet Hankypanky Rubyred har gjort tre starter hos Timo Nurmos och imponerat stort. Näst senast vann hon trots en jättestor galopp i starten (blev störd) då hon tappade massor av mark. Senast såg det ut att finnas ett ton sparat i linorna när hon passerade mållinjen tämligen obrukad.

Den här märren är stenhård och tränare Nurmos lovordar henne och tror att hon kommer att gå en bra bit upp i klasserna. Det känns som att hon är redo att putsa sitt rekord rejält om det behövs.

Hankypanky Rubyred ska tävla barfota fram för första gången i kväll och i den här spårtrappan är spår sju bakom bilen inte så tokigt. Men det hade inte spelat någon roll vilket spår hon hade haft för hon är bara bäst och krossar allt och alla efter eget behag.

Apropå Timo Nurmos så tränar han även Magic Cash som var bländande fin när han hade stor uppvisning i V75-finalen senast. Efter ett offensivt upplägg av Jorma Kontio sänkte Magic Cash ledaren i ett tidigt skede och stack undan till en över­lägsen seger. Han har givetvis toppchans att vinna igen och den långa distansen är ett plus eftersom hästen är så stark.

Men det blev gardering till slut då han blir stor favorit och inte är helt att lita på. Hästen är lite känslig i munnen enligt ­Nurmos och får man ta i hästen kan det bli galopp. Magic Cash har springspår på ­tillägg och får därmed vändas upp snävt. Det blir dessutom troligen vanlig vagn i stället för jänkarvagn som var fallet senast.

Därför vill jag även ha med Messiah som står perfekt till på start och som var ­mycket bra som tvåa efter galopp i årsdebuten senast.  Daniel Redéns häst har läge för ledningen från sitt innerspår och felfri kan han spåra runt om.


ANNONS: Sportbladets andelssystem drog in 1,1 miljon och 84 000 per andel. Här går du med i laget och tar rygg på kvällens V75-system. [Extern länk]


Min stora varning

Och min stora varning är My Dream Art som var heroisk som tvåa i V75 på Momarken senast efter en blytung ­inledning fram utvändigt om ­ledaren. Han kopplade grepp in på upploppet men åkte snöpligt dit den sista biten men svarade för en mycket stark prestation.

Min andra V75-spik blir i stället Minnestads el Paso i den femte avdelningen. ”Skalman”, som Rebecca Dahlén kallar hästen, har svarat för grymma insatser. Efter segern i årsdebuten var han senast tvåa bakom en fenomenal Harran Boko i V75 på Jägersro. Minnestads el Paso var kanonfin när han travade nytt rekord 1.13,0 i voltstart och några sådana konkurrenter som han mötte då är han inte i närheten utav i det här loppet.

Jag vet att det är tillägg på kort distans och snabba sommarbanor nu med allt vad det innebär. Men här tror jag faktiskt inte att det spelar någon roll.

Inget ont om motståndarna men dessa käkar Minne­stads el Paso till frukost alla dagar i veckan. Från springspår på tillägg blir det en snabb start och sedan slukar han alla i ett nafs till slut.

V75 inleds med ett öppet treåringslopp där jag streckar samtliga hästar. Favorit är Jim Oscarssons löfte med det käcka namnet Dontloosememate som har börjat karriären strålande med tre segrar på fyra starter. Claes Sjöströms Easy so Easy har varit finfin i två raka segrar och frågan är hur bra Alessandro Gocciadoros Acciaio är? Vi såg några hiskeliga uppvisningar förra veckan av Gocciadoros hästar, bland andra Vincero Gar, så lita på att även de andra är välpreparerade när de kommer hit från Italien.

Även V75-3, Påskägget för fyraåriga ston, är öppet och jag betalar för fem av sex hästar. Roger Walmanns duo Flash Am och Aleppo Pine tillhörde kulltoppen i fjol och gör nu årsdebut. Och sedan har en viss ­Gocciadoro med Zaragoza som är given.

Rivigt sprinterlopp

Den fjärde V75-avdelningen är ett kallblodslopp och det kan vara så enkelt att det står mellan de Jan-Olov Persson-tränade hästarna, Järvsöodin, Guli Tor och Wilda Fille, samtliga från tillägg. Guli Tor har knallform och får han de rätta ryggarna i det längsta kan han mycket väl speeda ner  samtliga igen. Jag kompletterar Perssons trio med Guli Rubin som står på start.

V75-6 kan bli ett rivigt lopp över kort distans med flera gulddivisionshästar. Favorit är Disco Volante som var kanonfin vid segern senast på 1.11,5 i Gävle. Han har spår en bit ut och frågan är vad som händer i början. Sveriges startsnabbaste häst(?) M.T.­Insider lär braka till ledningen men där släpper man nog då det är årsdebut. Är Don’t Mind Me före Disco Volante kan det bli han som får överta täten. Då kan han vinna när han nu har lopp i kroppen.

En som då är värd att passa är Michelangelo Ås som kan få ett perfekt lopp i draget och spela ut sin speed till slut ­vilket gav honom seger senast så toppformen sitter där.


ANNONS: Sportbladets andelssystem drog in 1,1 miljon och 84 000 per andel. Här går du med i laget och tar rygg på kvällens V75-system. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: Alla åtta hästarna (5, 8)

V75-2: 13, 1, 14 (6, 7)

V75-3: 1, 6, 3, 2, 5 (4, 1)

V75-4: 12, 11, 9, 2 (13, 1)

V75-5: 14 Minnestads el Paso (7, 2)

V75-6: 6, 3, 2, 7, 1 (4, 10)

V75-7: 7 Hankypanky Rubyred (1, 2)

2 400 rader/1 200 kronor

V75 från Gävle sänds i Sportkanalen klockan 19.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75

V75-tips

Gävle