Nytt väderomslag – så förbereder sig Solvalla

Så vill man undvika nytt kaos på Solvalla • Vädrets makter emot sig • Regn väntas till V86 • ”Det är problematiskt”

Förra veckan hade Solvalla stora problem med att få iväg hästarna med startbilen – och flera hästar fick strykas.

Nya väderomslag väntas till denna V86-omgång och Solvalla ger sin syn på hur man ska undvika nytt kaos.

– Det är klart att jag känner en viss press, säger Solvallas banmästare Marcus Stjernström.

Förra onsdagen innehöll en dubbel-jackpott på V86-spelet och en ensam vinnare kunde ta hand om 26 miljoner.

Men det mesta kom istället att handla om Solvallas bana och problemen med att få iväg hästarna med startbilen.

Efter en omstart i V86–2 lyckades man till slut få iväg fältet men redan då kunde det konstateras att bilen inte fick ordentligt fäste.

Kaos inför V86–4

Den stora kalabaliken startade istället inför Solvallas andra lopp på streckspelet (V86–4). Starten blåstes av och banan testade reservstartbilen i en så kallad ”master” – utan vingarna utfällda. Inte heller detta fungerade.

Processen drog ut på tiden och saxbanan Bergsåker valde att köra V86–5 innan Solvalla hade fått iväg sitt lopp.

Efter stor försening kunde man till slut få iväg hästarna i en så kallad linjestart. Flera tränare valde att stryka sina hästar och efter 500 meter var det bara sex ekipage kvar – övriga galopperade.

– Det var naturligtvis inte bra att det blev som det blev. Det stora problemet för oss var just väderomslaget. Det är väldigt svårt att helt kunna undvika den här typen av händelser även om vi är förberedda på just hur väderprognosen ser ut, säger Stjernström.

Nytt väderomslag väntas

Under tisdagen arrangerade ”Valla” V64-tävlingar. Då var det flera minusgrader och banan kunde utan problem genomföra kvällen som planerat.

I kväll är det V86 och tyvärr för huvudstadsbanan har vädret slagit om totalt med plusgrader och regn.

Banmästaren berättar om hur de ska göra allt i sin makt för att undvika nytt kaos.

– I går var jag aldrig särskilt orolig. Det var minusgrader och en vinterbana. Problemet var i natt när vi fick ett nytt väderomslag. Det blir otroligt svårt när regnet kommer och det är stora temperaturskillnader, berättar Marcus och tillägger:

– Självklart är jag lite nervös hur omslaget ska påverka banan. Vi kommer att harva en del men det som försvårar för oss i förberedelsen till onsdagens V86:a är just att vi har två tävlingsdagar i rad. Vi jobbar stenhårt på alla sätt för att undvika problem likt de vi hade förra veckan.

Hur påverkas du av den kritik som uppkom förra veckan?

– Det är självklart att man tar åt sig en del. Vi hade jobbat otroligt hårt inför förra omgången och det tänker vi fortsätta göra. Jag försöker att inte oroa mig, men visst är det omöjligt att inte känna en viss press. Vi gör det vi kan för att förbereda oss inför vädrets makter och vår ambition är att alla lopp ska köras utan problem.

– Visst kan vi som jobbar alltid vara efterkloka men det är bara att lära sig av tidigare händelser. Det är många som var väldigt hårda i sin kritik men de vet inte alltid hur problematiskt det är och hur många timmar vi lägger ner.

”Vatten trycker upp underifrån”

Vad är det du upplever som det största problemet?

– Jag skulle säga att det är just väderomslaget. Ena dagen minusgrader för att nästa dag få flera plusgrader med regn. Det är svårt att veta hur fort det ska smälta bort. Vattnet finns ju kvar och trycker upp underifrån. Just nu drar jag av välling och så fort regnet slutar så lägger jag på torrt material.

– Jag hoppas verkligen startmomenten ska fungera som planerat. Vi har vidtagit de åtgärder som behövs och det är egentligen inte så mycket vi kan göra. Bilarna fick helt enkelt inte fäste i leran.

”Hoppas det slutar regna snart”

Solvallas sportchef Anders Malmrot stämmer in i banmästarens beskrivning.

– Just nu på förmiddagen regnar det och vi kan bara hoppas det slutar senare på dagen så vi kan lägga på det nya materialet. Det är som Marcus berättar otroligt svårt när vädret slår om på det här sättet. Just nu vågar jag inte säga hur det kommer påverka kvällen men det är problematiskt, säger han och fortsätter berätta om förra onsdagens strul:

– Jag har läst att en del trott att det varit fel på startbilarna vilket är helt fel. Det var banan som gjorde att fordonen inte kom upp i rätt hastighet. Främst på bortre långsidan. Just nu kan jag inte säga mer om hur banan kommer att bete sig i kväll. Naturligtvis gör vi allt vi kan, avslutar banchefen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN