Showade inför 34 000: ”Bjuda på spektakel”

Superkusken Bazires uppvisning • Bästa svensk sexa i mål

Jean-Michel Bazire och Hooker Berry vann Prix d’Amérique.

Då showade Bazire inför 34 000 åskådare.

– Man får bjuda på lite spektakel den sista biten så att de får valuta för pengarna, säger supertränaren efter sin femte titel i loppet.

Han vann lopp senast 2019 med Bélina Josselyn. 

Nu var det dags för sulkykonstnären Jean-Michel Bazire att vinna superloppet Prix d’Amérique igen - med runt fem miljoner kronor i förstapris.

Det var tränarens femte seger i storloppet.

Han tog det lite lugnt från start och letade en rygg. Det fick han i form av Hussard du Landret. Där satte Jean-Michel Bazire kvar till sista svängen i loppet över 2 700 meter. 

In på upploppet vred han ut till full attack och fick ett väldigt svar av sin häst.

Sexårige Hooker Berry flög förbi till säker seger.

Långt ifrån mål började Bazire göra en galen segergest - som höll i sig hela vägen över linjen - inför 34 000 vilt jublande i publiken.

– Det är helt sjukt! Han leker. Det är Frankrikes bästa kusk genom tiderna. Han har ägt den här banan i 20 år, sa tv-experten Jörgen Westholm.

– Helt otroligt, jag fattar ingenting. Jag har tagit hand om honom sedan han kvalade. Jag tyckte han körde lite hårt i tredjespår, men han brukar ju ha rätt, det hade han i dag igen sa Hooker Berrys svenska skötare, Rebecca Lejon.

Bazire själv? Han sa så här, enligt Travronden.

– Visst körde jag lite på chans i dag, ibland behöver man våga för att vinna. Det var ett rent nöje att tävla och vinna i dag, den stora publikmassan är här igen och de var verkligen med på noterna. Då får man bjuda på lite spektakel den sista biten så att de får valuta för pengarna. 

Redén: ”Sjukt nöjd”

Svenskhoppet Don Fanucci Zet, körd av franske, offensive, kusken Yoann Lebourgeois, tog tidigt hand om ledningen i loppet med Björn Goop och Moni Viking i ryggen. Lebourgeois visade tydligt att han ville köra i spets. Det höll till mitten av upploppet då krafterna tröt. Det räckte till en sjätteplats, värd 20 000 euro, eller drygt 224 000 kronor.

– Jag är ruggigt nöjd. Komma hit, dra tåget - men fan vi fick valuta för att vi åkte hit. Jag är sjukt nöjd, sa tränaren Daniel Redén efter loppet.

– Han gjorde ett riktigt snyggt lopp. Jag trodde på seger i sista kurvan. Det är en riktig superhäst som är lätt att köra, travar fint. Man kände på en gång att det är något utöver det vanliga, sa kusken Yoann Lebourgeois.

Goop: ”Han blev trött”

Björn Goop tränar- och körde Moni Viking i loppet. Moni Viking blev sist av de felfria hästarna i mål.

– Ett häftigt lopp. Han blev trött. Det blev ett tufft lopp. Det var för kort tid att preparera honom, sa Goop.

Tvåa i loppet blev Ampia Mede Sm som flög fram över upploppet och trea blev Italiano Vero som kämpade starkt hela upploppet ner.

Loppets favort, Horsy Dream, blev åtta i mål och andrahandsfavoriten Idao de Tillard galopperade bort sig direkt från start.

Jean-Michel Bazire vann storlopp på Vincennesbanan i Paris redan under lördagen. Då tog han hem Prix du Luxembourg med egentränade Beads. Även där bjöd han publiken på segergest.

Jean-Michel Bazire vann Prix d’Amérique med Hooker Berry.
Jean-Michel Bazire vann Prix d’Amérique med Hooker Berry.
Jean-Michel Bazire.
Jean-Michel Bazire.
Hooker Berrys svenska skötare Rebecca Lejon.
Hooker Berrys svenska skötare Rebecca Lejon.
Jean-Michel Bazire och kretsen kring hästen.
Jean-Michel Bazire och kretsen kring hästen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!