Jepson: ”Mitt liv har fått en helt ny dimension”

Carl Johan Jepson om livet som småbarnsförälder – och V75-succén: ”Det är lättare att köra när man är i flytet”

Livet leker för proffskusken Carl Johan Jepson.

Fem V75-vinster på de tre senaste tävlingsdagarna – och stolt familjefar på det.

– Mitt liv har fått en helt ny dimension, säger ”Calle” till Trav365.

Carl Johan Jepson har länge tillhört landets främsta yrkesmän och körde under 2019 in drygt 36 miljoner kronor till glada kunder.

De senaste veckorna har 45-åringen varit stekhet och vunnit rikstotolopp i parti och minut.

Tack vare förra lördagens dubbelseger på Örebrotravet har Jepson avancerat till en delad förstaplats i V75-ligan.

– Det hade jag ingen koll på men det är naturligtvis jättebra och kul för mig att kunna glädja folk. Man får vara ödmjuk över det men jag vet att detta inte kommer att hålla i sig. Det är dock lättare att köra när man är i flytet, berättar ”Calle” för Trav365.

”Man blir berörd som kusk”

Helgen innan var du snäppet värre med tre V75-vinster på tre försök. Vad säger man om det?

– Det var helt otroligt. I stort sett allting klaffade då men man är ändå lite skadad... Det som man gick och funderade mest över var inte de där tre segrarna, utan förlusten med huvud och hals bakom Tara Hills tidigare under dagen. Om man hade kunnat göra något annorlunda med henne för att vinna loppet istället.

När vi ber succékusken förklara varför det gått så pass bra de senaste veckorna väljer han, istället för att lyfta fram sin egen insats, att istället hylla människorna bakom djuren.

Är det extra kul när man, som i lördags med Ninja Zon, vinner lopp åt lite mindre travtränare?

– Det kan jag nästan säga att det är. Man märker på dem att de gläds ännu mer. Det är viktigt att det blir en bredd så att dessa tränare kan lyckas på V75 och detta är också tjusningen med travet. Man blir berörd som kusk.

”Man måste vara motiverad”

Jepson brukar få ut max av sina hästar, oavsett om han sitter upp bakom en favorit eller högoddsare, och nämns ofta som landets kanske främste skrällkusk.

– Det kan ha att göra med att jag är väldigt noga med att köra efter hästens förmåga.

Han har de senaste sex åren ständigt placerat sig bland de tio mestvinnande kuskarna i landet, med en tredjeplats som främsta merit under 2019, men erkänner att konkurrensen i toppen blir allt hårdare.

– Jag har pratat med flera kollegor om detta och så tufft som det är nu har det aldrig varit inom det här yrket. Det finns en väldig bredd, med många som ska dela på prispengarna. Man får allt ligga i om man ska leva på det här, det kan jag säga. Man måste vara motiverad, annars går det inte.

Försöker du fortfarande snappa upp nya saker för att bli bättre på ditt yrke?

– Ja, det måste man. Annars hänger man inte med i utvecklingen. Specifikt på lördagarna, då räcker det med ett misstag så är du borta. Numera hänger det mer på kusken hur loppet slutar jämfört med förr. Då kunde man köra fram till dödens och bara vinna.

Jepsons drömyrke: ”Hovmästare”

Carl Johan brukar inte sätta upp några egna mål, annat än att försöka köra in mer pengar än året innan – samt förskonas från olyckor.

Karlstad-pojken har varit omgiven av fyrbenta sedan barnsben. Hans föräldrar bedrev en verksamhet på amatörbasis och när man som ung grabb är omgiven av hästar dygnet runt så är det kanske svårt att inte bli smittad av den bacillen?

– Jag var dock inte speciellt intresserad då utan fann det mest vara tråkigt i början. Senare fick jag dock följa med till travet och skaffade mig några favoriter bland både hästar och kuskar.

Om du inte var travkusk, vad hade du då helst velat vara och varför?

– (lång tystnad) Jag tror faktiskt att jag då hade drivit någon restaurang. Det är en sådan grej som legat och grott i bakhuvudet rätt länge. Inte som kock utan hovmästare.

– Jag tycker själv att jag är bra i köket. Det blir väldigt blandat. I lördags gjorde jag faktiskt schnitzel och fick med beröm godkänt.

”Fanns inte samma glädje”

Innan han blommade ut till att bli en av landets främsta catchdrivers så drev Jepson även en tränarverksamhet. Hans senaste seger kom med Kefas våren 2016 men under de sista åren uteblev resultaten.

– Jag kände att det inte fanns samma glädje till det jag gjorde. Jag jobbade oerhört mycket för att kunna nå framgångar men insåg att det inte skulle hålla på sikt. Det finns väldigt många grejer som man hade gjort annorlunda nu, om man fått börja om.

– Jag höll på alldeles för mycket med begränsade hästar men det håller inte nuförtiden. Att vinna vanliga lunchlopp ger inga ringar på vattnet. Nu kan man koppla av mer, och antingen fiska, träna eller spela padel.

I samband med en resa till Sundsvall övernattade han hos kollegan Per Linderoth. Tillsammans valde de att besöka en föreläsning med självaste Stig H Johansson.

Det beslutet kom att förändra Carl Johans liv för alltid.

– Då fick Stig frågan om vad han trodde en kusks bästa ålder var och svarade: ”Runt 40.” Det var ingenting som jag hade tänkt på innan och när min häst dagen efter slog på en riktig tvärnit i loppet satte jag mig i bilen och bestämde mig att ta en riktig chansning.

”En väldigt känslosam seger”

Under den 50 mil långa bilresan hem kläcktes således idén om att avveckla sin verksamhet som travtränare, och istället göra Örjan Kihlström med flera sällskap som catchdriver på heltid.

– Så här i efterhand var det rätt beslut, även om många inte trodde att det skulle gå bra.

Hur glad är du med facit i hand att du gick på den där föreläsningen?

– Jag vet faktiskt inte vad som hade hänt annars, det ska jag säga.

När vi tillåter honom att blicka tillbaka på sin karriär lyfter han fram Stochampionats-vinsten med den av Fredrik Wallin-tränade Activated som sin allra främsta.

– Jag hade kört henne under i stort sett hela karriären och att vinna på Axevalla, där jag kör frekvent, framför många kompisar... Det var en väldigt känslosam seger för mig.

”Händer något nytt varje dag”

När Jepson inte briljerar på V75 så lever han ett stilla liv ihop med sambon Isabell Flacking, samt sonen Max som kom till världen under fjolåret.

Pojken närmar sig elva månader med stormsteg och faderskapet tycks falla den stolte fadern i smaken.

– Jag har mycket mer fritid numera och har träffat en jättebra tjej. Då var det ett ganska givet beslut att skaffa barn. Mitt liv har fått en helt ny dimension. Man tänker på Max nästan hela tiden. Sitter du i bilen på vägen hem och har kört galopp med någon häst så ältar du kanske inte det på samma sätt längre.

– Att komma hem till sonen och säga godnatt till honom, det är fantastiskt. I går var vi ute på en riktig långpromenad och gick en mil. Han älskar att gunga på lekparken och det händer något nytt med honom varje dag. I går hade vi en boll och helt plötsligt hade han lärt sig att han kunde kasta den till mig. Bara en sådan liten grej blir man väldigt glad över.

”Det bästa som hänt i mitt liv”

Är Max pappa upp i dagen?

– Han är väldigt glad i alla fall, det kan jag säga, vilket jag också försöker att vara. Han är helt fantastisk och det absolut största och bästa som hänt i mitt liv.

– Man kunde inte fatta hur underbart det skulle vara att bli pappa. I dag har vi varit och tittat på tänkbara förskolor här i närheten. Det är ett stort beslut.

Tror du att sonen din är en liten kusktalang i vardande?

– (skratt) Jag hoppas ju inte det. Han kommer att få bestämma det där helt själv.

Carl Johan har visserligen blivit förstagångsförälder men syns regelbundet på travbanor runt om i landet. Jobbet som catchdriver är ingen dans på rosor och kräver många timmar på resande fot.

Hur fungerar egentligen kombinationen att vara pappa och travkusk?

– Jättebra! Där har jag Isabell att tacka för mycket, för att hon tar ett sådant stort ansvar. Är det kvällstrav brukar jag umgås med sonen på dagtid.

– Det är min bästa tid i livet, och det har inte med att jag har vunnit några lopp på V75 utan för att vi har fått Max. Man är väldigt stolt över honom och mitt mission att han ska få så bra förutsättningar som möjligt i livet, avslutar Carl Johan.

Carl Johan Jepson och sonen Max.
Carl Johan Jepson och sonen Max.
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN