Elitloppet

”Sagt åt läkarna vänta tills efter Elitloppet...”

Får Brother Bill en rosa biljett? • Drömmen lever för cancersjuke ägaren Peter Källberg: ”Håller lågan i mig”

Av: 

Andreas Örtengren

Efter en rykande avslutning, bakom elitloppsklara Önas Prince, hoppas nu delägaren Peter Källberg på en inbjudan till Elitloppet.
Efter en rykande avslutning, bakom elitloppsklara Önas Prince, hoppas nu delägaren Peter Källberg på en inbjudan till Elitloppet.

TRAV

Efter lördagens V75-seger blev Önas Prince klar för Elitloppet.

Men mycket av snacket efteråt kom att handla om tvåan i mål.

Brother Bill flög fram via en smått galen slutforcering.

– Jag har redan bokat hotell. Han förtjänar verkligen en plats i Elitloppet, säger delägaren, Peter Källberg, som till varje pris hoppas få uppleva festen på Solvalla.

Under flera år har traventusiasten, spelaren och hästägaren Peter Källberg kämpat mot sin tjocktarmscancer.

57-åringen och hans hårt prövade familj har slitits mellan hopp och förtvivlan, allt medan läkarna gjort allt i sin makt för att rädda Peters liv.

Förra sommaren, efter att ha fått positiva besked gällande sin sjukdom, var cancern tillbaka.

Ett besked som tog mycket hårt.

– Ångesten är som en knuten näve i magen. Nu vet jag att jag kan dö, sa han då i en öppenhjärtig intervju med Trav365.

”Inte fått bort all cancer”

Det senaste året har varit tufft och bland annat innehållit ett mycket omfattande ingrepp.

– Jag har gjort en jätteoperation på Karolinska sjukhuset, de tog bort det mesta på mig. Bland annat sågade de bort svanskotan, tog bort både urinblåsa och ändtarm. Jag lever med en hel del skador och påsar på magen. Det var en jävligt tuff operation. Först såg det ut som att allt gått bra men nyligen fick jag veta att de inte fått bort all cancern, det finns lite kvar, berättar Peter Källberg.

Elitloppet: ”Läkarna vet mina spelregler”

Under måndagen ska läkarna ha en videokonferens om hur de ska lägga upp den fortsätta behandlingen.

Trots sjukdomens grymma förlopp finns, förutom familjen, en stor ljusglimt och källa till hopp: elithästen Brother Bill.

Den sexårige valacken galopperade den 20 april i årsdebuten på Solvalla och under lördagen slutade han tvåa bakom Önas Prince i gulddivisionen (V75–6) på Örebrotravet.

Men avslutningen var något alldeles extra och nu höjs flera röster för att se Brother Bill i Elitloppet.

– Han var grym och det var bra rapporter från tränaren Timo Nurmos innan loppet. Nu fick ledaren bestämma där framme, men på det sättet som Brother Bill avslutade, med fulla linor över mål, så tycker jag han är förtjänt av en plats i Elitloppet. Timo säger att efter loppet på Örebro så är Brother Bill 20 meter bättre nästa gång. Han gjorde ett heroiskt lopp och det går inte att avsluta snabbare än vad han gjorde, säger Peter och berättar vidare:

– Jag hoppas verkligen att vi tar oss till Elitloppet. Jag har redan bokat hotell och till och med sagt åt läkarna att jag inte tänker påbörja någon ny behandling, de får vänta. De undrade vad Elitloppet var för något och då berättade jag, de vet mina spelregler, jag är upptagen då, så enkelt är det. Jag skjuter upp min cellgiftsbehandling. Sagt åt läkarna vänta tills efter Elitloppet.

Peter Källberg vägrar missa Elitloppet och skjuter upp sin kommande cellgiftsbehandling.

”Största som kan hända”

Kan du beskriva vad Elitloppet betyder för dig och vad en plats med en egen häst skulle innebära?

– Det är det som håller lågan i mig, efter att ha gjort nio operationer och tagit bort tio tumörer. Nu har vi chansen att nå den stora drömmen. Jag har varit på plats under Elitloppet 27 år i rad, om man räknar bort pandemiåren. Att efter 27 år kunna få stå med en tröja med en egen häst och träffa alla kompisar, det vore helt fantastiskt och det största som kan hända.

– Men man ska inte tigga sig till en plats i Elitloppet utan det ska man förtjäna och det tycker jag Brother Bill har gjort. Redan i fjol var han nära men en snöplig galopp förstörde det då uppe i Umeå.

I fjol kostade sannolikt galoppen i genrepet (Berth Johanssons Memorial) en plats i Elitloppet. Vann loppet gjorde slutsegraren i Elitloppet, Don Fanucci Zet.

Tackade nej till Paralympiatravet

Efter lördagens start i Örebro fick Brother Bill en inbjudan till Paralympiatravet av Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen, men tränaren Timo Nurmos var tydlig med att det är Elitloppet som gäller och tackade nej.

Av allt att döma verkar en start nu vara aktuell i Meadow Roads lopp på Solvalla den 11 maj där vinnaren erhåller en plats i Elitloppet.

– Helst hade vi gärna fått en rosa biljett (inbjudan) utan att starta där. Nu kan vi få ett dåligt spår och då är det svårt att vinna, även om hästen är jättebra, avslutar 57-årige Peter Källberg.

De är klara för Elitloppet 2022:

1. Don Fanucci Zet (Sverige)

2. Etonnant (Frankrike)

3. Vivid Wise As (Italien)

4. Back of The Neck (USA)

5. Extreme (Danmark)

6. Perfetto (Kanada)

7. Vernissage Grif (Italien)

8. Önas Prince (Sverige)

9. Cokstile (Italien)

Publisert:

LÄS VIDARE

”Ångesten är som en knuten näve i magen”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet

Trav