”Bara början på resan – Hail Mary är pånyttfödd”

Mehdi Yazdanpanah i stor intervju om • Daniel Redén • Kärleken till travet • Hail Marys succécomeback: ”Detta kan vara världens bästa häst”

Mehdi Yazdanpanah om framtiden för Hail Mary.
Mehdi Yazdanpanah om framtiden för Hail Mary.

Hail Mary gjorde under fredagen högintressant debut i regi Daniel Redén.

Det blev succé direkt då hästen både vann loppet – och fick en rosa biljett.

– Det känns som om detta bara är början på resan. Hail Mary är pånyttfödd, säger delägaren Mehdi Yazdanpanah till Trav365.

Många, om inte alla, blickar var under fredagen riktade mot Rättvik. Och givetvis var det Hail Marys comeback som fick travfans runt om i världen att bänka sig framför tv:n.

Den forne Derbyvinnaren hade inte startat sedan augusti och nu handlade det dessutom om debut i regi Daniel Redén. En som hade nerverna utanpå kroppen var delägaren Mehdi Yazdanpanah, som dagen till ära var på plats ihop med sin familj.

– Hela veckan har varit kul och spännande, men jag har bitvis också varit illamående. Det har gått i perioder. Det kändes som om man hade allt att förlora efter operationen. Jag brukar inte bli så här nervös och hade faktiskt svårt att andas, berättar Mehdi för Trav365 och fortsätter:

– Det var magiskt att ha de känslorna efter mållinjen och väldigt, väldigt speciellt att kunna dela detta med mina barn. Jag fick dock ta en minut och förklara för dem hur stort detta är för pappa. De tyckte dock att det var superkul att vara med i tv.

Sagan om Hail Mary lever vidare

Trots en snabb start var sexåringen chanslös på ledningen. Istället blev det en resa utvändigt om likaledes årsdebuterande Seismic Wave. Detta bekom dock inte Hail Mary det minsta och över upploppet fanns det bara en häst på banan. Lyckan var total hos alla inblandade, och kanske främst hos Mehdi.

– Det var så otroligt mycket glädje och lättnad. Det fanns mycket krafter kvar i hästen efter mål. Nu fick vi ett kvitto på att vi är tillbaka där vi en gång var. Kanske till och med att det är en ny häst nu med en annan motorik?

– Jag tror att alla människor som har koll på hästen tycker likadant, att detta inte är samma häst som tidigare. Den rör sig på ett annat sätt. Förr var det rullighet och passgång när han värmde upp. Nu är han lugnare och finare på något sätt. Hur bra kan Hail Mary egentligen bli?

Svaret på den frågan står skrivet i stjärnorna men under fredagen hade tränaren gjort en del ändringar. Amerikansk sulky för första gången och lättare boots. Vad månde bliva när alla pusselbitar faller på plats?

Hur har reaktionerna varit från nära och kära?

– Jag har suttit och svarat på sms hur länge som helst. Det är många som har velat gratulera och man blir så glad över det. Jag minns själv hur det var en gång i tiden när man kände någon som ägde häst, hur glad man blev för deras skull.

Fanns det någonsin en oro att sagan om Hail Mary kanske var över?

– Nej, tanken har inte slagit mig. Jag har trott på det här hela tiden. Andra har kanske sagt att det är slut nu men så har jag aldrig tänkt. Vi skulle komma tillbaka och slåss om de absolut största titlarna.

”Först ska vi njuta av det här”

Den framgångsrike entreprenören har sedan barnsben sprungit på Solvalla och, enligt egen utsago, bara missat en enda upplaga av Elitloppet mellan 14-års ålder och innan pandemin slog till.

Han har länge gått och burit på en dröm, att en dag ha en egen häst till start sista söndagen i maj. Den drömmen kanske slog in under fredagen då Hail Mary efter segerloppet tilldelades en rosa biljett. Ett beslut om hästens vara eller icke vara tas inom kort.

– Det är nog allas dröm att få vara med i ett Elitlopp. Alla mina vänner är lika exalterade som jag och man ser glädjen i deras ögon. När jag var yngre brukade jag stå vid staketet på publikplats, sedan har man flyttats runt med åren. Bland annat till mållinjen när det har ösregnat och man har fryst ihjäl.

– Jag har en magkänsla att detta kan vara världens bästa häst. Först ska vi dock njuta av det här och sedan prata med Daniel för att höra vad han tycker. Då tar vi ett gemensamt beslut.

Fredagens segerkusk Örjan Kihlström har sannerligen inget lätt beslut framför sig om kretsen kring Hail Mary tackar ja till Solvallas inbjudan. Ska han köra Hail Mary, eller fjolårets vinnare Don Fanucci Zet? Mehdi själv ligger lågt i det snacket.

– Det vill jag inte gå in på. Så fort jag kan släppa mer information så gör jag det.

Oavsett om Hail Mary startar i Elitloppet eller inte kommer ägaren givetvis att vara på plats. Han var en av de lyckligt lottade som hade turen att lyckas boka plats på Kongressen.

– Vi är 17 personer som ska sitta på restaurangen i år. Om vi lyckats få 70 platser så hade vi kunnat fylla de också. Det var svårt att få biljetter, och då satt vi ändå två, tre personer och kämpade.

”Det är magiskt”

Mehdi, som själv bor i Stockholmstrakten, förälskade sig tidigt i travsporten och minns med glädje de där tidiga åren då intresset exploderade. Ett lopp som sticker ut är då en viss Copiad betvingade Pine Chip i Elitloppet. Året var 1994.

– Copiad har betytt så otroligt mycket för mig och mitt travintresse. Små saker etsar sig fast i huvudet på en. Ta Olle Goop till exempel som gick och vann med en häst som hette Mr Spender. Jag kommer ihåg när han vann under Elitloppshelgen ett år och man fick känslor för den, så jag kan förstå vad andra människor känner för Hail Mary.

Hans start som hästägare kan inte beskrivas med något annat ord än succé. Hail Mary var hans väg in i finrummet och storloppssegrarna avlöste varandra i regi Robert Bergh.

Mehdi deläger hästen ihop med fyra vänner och är extra tacksam över att fler än han själv får vara med på den här resan. En resa som, om man ska gå efter fredagens insats, är långt ifrån över.

– Alla vi delägare känner varandra och vi har fått vara med från början. Det är en sak att äga häst själv, man blir givetvis glad och så, men att dela glädjen med andra människor... något händer inombords när man ser andras glädje och upplevelse. Det är magiskt.

Hail Mary trivs på sanden

Alla känner vid det här laget till beslutet att byta tränare och att valet till slut fastnade på Daniel Redén. Än i dag är det inte helt lätt för Yazdanpanah att prata om anledningen till varför Hail Mary flyttades från Robert Bergh.

– Det är ett känsligt ämne och inget jag vill gå in på. Gjort är gjort och jag hoppas att de som varit med och byggt upp hästen tidigare också kan känna glädje och stolthet. Han är vunnit både Breeders Crown och Derbyt för Robert.

Varför fastnade valet till slut på Daniel?

– Daniel Redén är ju Daniel Redén. Har man en sådan här häst så fanns det inte så jättemånga alternativ, bara några få att välja på. Daniel har visat vad han går för och är otroligt duktig på det han gör. När jag pratade med honom fick jag en väldigt bra feeling för Daniel som person. Dessutom hade jag hört talas om sanden..., och hoppades att det konceptet skulle göra Hail Mary ännu mer komplett.

Mehdi berättar att han försöker hälsa på sin fyrbente vän ungefär en gång i veckan och har givetvis inspekterat Redéns så omtalade sandbanor.

– Vi har bara en timme dit och jag har varit där många gånger. Det verkar vara ett väldigt bra och skonsamt sätt att träna hästarna. Ett koncept som fungerar för Daniels armada. Jag skulle faktiskt vilja testa att springa på sanden men kanske inte klarar hundra meter då den är väldigt mjuk.

”Varit ljuset i tunneln”

Daniel verkar ha lagt ner mycket kraft och energi på att stärka bakaktionen på hästen...?

– Det syns på före- och efterbilder. Det härliga är att när vi satte oss ner med Daniel dag ett så var det precis det här vi pratade om. Bakkärran skulle byggas upp så att hästen använder alla fyra ben.

– Det lät så otroligt bra innan fredagsloppet, och det där banjobbet...

Ja, vad kan du berätta om denna träningsrunda inne på Solvalla?

– Jag var otroligt nervös inför det där jobbet. Efteråt så var vi dock alla i extas och jag hade en magisk känsla på vägen hem, så mycket kan jag avslöja.

Hur tacksam är du över att ha en häst som Hail Mary i din delägo och vad betyder han för dig?

– Jag kan inte hitta någon anledning till varje just jag skulle förtjäna att ha en sådan här fin häst. Vi har flera delägare som gått igenom väldigt tuffa perioder i sina liv och då har Hail Mary varit ljuset i tunneln för de här människorna. För mig säger detta hur viktigt det är att ha en häst som kan fylla ens liv med energi och glädje när man behöver det som mest.

Mehdi beskriver hela den här långa resan med hästen som overklig. Han är både stolt och ödmjuk inför det som varit – och det som kan tänkas ske i framtiden.

– Det känns som om detta bara är början på resan. Hästen är pånyttfödd och det ska bli superkul att se vad som händer härnäst. En dag i taget, avslutar Mehdi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!