Hunden Lykke ska stoppa travfuskarna

 Förbundet kraftsamlar kring dopningsarbetet: ”Mig veterligen är detta helt världsunikt”

Förbundet Svensk Travsports nya drag i kriget mot fuskarna: 

Antidopningshunden Lykke och en person med specialkompetens inom spaning och operativt arbete ska rekryteras.

– Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport.

Snacket om fusk och dopning i den svenska travsporten har tagit fart – igen.

Nu kraftsamlar förbundet Svensk Travsport i kriget mot de eventuella fuskarna och kommer med två nyheter.

Under ett års tid har man utbildat en antidopningshund – Lykke.

– Tack vare Lykke och hans förare Fia får vi nya och förbättrade förutsättningar att rikta vår provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen. Det blir som ett nytt sållningsinstrument inför provtagning både på tävling och i träning. Mig veterligen är detta helt världsunikt att använda hund i antidopingsammanhang för att spåra ämnen som gått igenom hästen, säger Mattias Falkbåge i ett pressmeddelande.

”Kommer lyfta vårt arbete till nya nivåer”

Dessutom kommer avdelningen som krigar mot dopning i travsporten att spetsas till ytterligare med en ny resurs med specialkompetens inom spaning och operativt arbete ska rekryteras.

– När vi har vår nya resurs på plats så kan denne, ihop med antidopningshunden, lyfta vårt operativa arbete till nya nivåer. Nivåer vi måste ligga på för att effektivisera kampen mot de som skadar vår travsport genom dopning. Det är ju inte minst en hästvälfärdsfråga. Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro.

”Avgörande faktor...”

Falkbåge menar på att redan i dagsläget ha Svensk Travsport en bra grund att stå på när det gäller antidopningsarbetet.

– Exempelvis tas 4 000 prover årligen i både tävling och träning, upptagning av tidigare nedfrysta prover för kontroll med förbättrade analysmetoder, nyttjande av internationella labb för analyser samt de riktade kontroller som görs från vår sida efter tips. Visselblåsarsystemet som vi släppte i somras gör att vi får in mer tips och information än tidigare, vilket är en avgörande faktor för att tajma operativa insatser såsom spaning i tid och plats, säger utredningschefen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN