”Jag tar inte åt mig av som sägs och skrivs”

Solvallas sportchef Anders Malmrot om: • Årets startfält • Att undvika sociala medier • Avgångskrav: ”Folk ska tycka”

Anders Malmrot gör sitt femte Elitlopp som sportchef på Solvalla.
Anders Malmrot gör sitt femte Elitlopp som sportchef på Solvalla.

Anders Malmrot gör sitt femte Elitlopp som sportchef.

Nu berättar han om årets startfält, vilken inbjudan han är mest nöjd över och hur han tacklar alla åsikter om hans jobb.

– Jag bryr mig inte lika mycket längre och läser inte det som sägs och tycks om mig på sociala medier, säger 50-åringen.


LÄS ALLTING INFÖR ELITLOPPSHELGEN HÄR

Han har enligt egen utsago jobbat ”dygnet runt” de senaste veckorna.

Kvar stundar den mest intensiva veckan som avslutas med Elitloppsfinalen på söndag.

50-årige Anders Malmrot gör sitt femte Elitlopp som sportchef. Ett jobb han inte ser slutet på.

– Jag har inte varit nära att kasta in handduken. Jag har haft en bra känsla i årets uppbyggnad av Elitloppet. Jag har varit med i några år nu och feedbacken under det här året har varit ännu mer uppskattande än tidigare år. Jag känner mig mera trygg i hela förloppet.

Är du sportchef även vid Elitloppet 2023?

– Det är min tanke just nu, några andra funderingar har jag inte.

”Klart det var en vattendelare”

I hans jobb ingår det att åsikterna ute i stugorna skiljs åt.

Det blev inte mindre när Anders Malmrot och Solvalla valde att låta svenska folket välja in den 16:e och sista Elitloppshästen i något som kallades ”Folkets Häst”.

Adrian Kolgjini jämfördet det med ”Melodifestivalen”. Några travfans krävde Anders Malmrots avgång på grund av ”jippot”. Huvudpersonen själv tar det med ro.

– Klart att det var en vattendelare, folk har åsikter, det ska jag inte sticka under stol med. Runt den 16:e hästen stormar det alltid, och oavsett vem jag än hade bjudit in hade jag fått skit, från exempelvis den som inte blev inbjuden.

Totalt var det 51 000 personer som röstade på ”Folkets Häst” från lördag kväll till söndag morgon. Conrad Lugauers Night Brodde knep platsen.

– Vi tyckte det var ett kul grepp där vi ville att svenska folket skulle få göra sin röst hörd. Med tanke på hur många som engagerade sig blev det lyckat.

Hur ser du själv på att det dyker upp krav på din avgång?

– Jag bryr mig inte lika mycket längre och läser inte lika mycket på sociala medier heller där folk tycker och tänker, där kan jag välja vad jag ska läsa. Jag känner mig så pass trygg i de beslut jag tar, och rätt stark i den rollen jag har. Jag tar inte åt mig av som sägs och skrivs. Men i år har det varit mycket bra feedback och det har inte funnits någonting som tyngt mig. Folk ska tycka, det är en del av Elitloppets spelregler.

”Jag känner mig så pass trygg i de beslut jag tar, och rätt stark i den rollen jag har”, säger Malmrot apropå folks åsikter om hans jobb.
”Jag känner mig så pass trygg i de beslut jag tar, och rätt stark i den rollen jag har”, säger Malmrot apropå folks åsikter om hans jobb.

”Hade gärna sett honom på Solvalla”

Tillbaka till söndagens Elitlopp.

Redan tidigt i år kom de första inbjudningarna till loppet där den regerande mästaren Don Fanucci Zet blev klar. Sedan har det rullat på. Och Anders Malmrot har märkt av ett större tryck från tränare att vilja vara med Elitloppet med fem miljoner kronor till vinnaren.

– Det har varit mer pushande från tränare för själva ekipaget mot tidigare år. Jag kan säga som så att det inte varit något problem att få ihop 16 hästar, mer svårt att sära dom åt. Elitloppets varumärke är starkt och det har snackats Elitloppet även ute i Europa.

Vad säger du om startfältet?

– Jag är jättenöjd, det är ett starkt fält. Mixen av olika hästars egenskaper och blandningen av kuskar gör att det är starkt och väldigt öppet, framförallt efter spårlottningen.

Vilken inbjudan är du mest nöjd med?

– Mot slutet är det Hail Mary. Dom tidiga var också jättebra så klart med olika länder, men Hail Marys ja, då kändes det som att den sista pusselbiten var på plats.

Vilket nej svider?

– Back of the Neck. Jag hade gärna vilja sett den på Solvalla, Åke (Svanstedt) själv var väldigt inne att han som häst hade passat på Solvalla. Det var tråkigt att han inte fick honom i rätt form, men man lär sig det varje år: hästar är kött och blod, de kan bli sjuka eller trampa snett. Listan på de 16 hästarna är föränderlig under resans gång.

Till sist, vad lockar mest i ditt jobb?

– Att vi jobbar så tajt i organisationen på Solvalla, och får till ett event som intresserar hela världen. Det blir en puls runt det som jag aldrig varit med om i andra jobb.

Elitloppet körs på söndag med två försök och en final.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!