Trav

Sandras historiska V75-dubbel: ”En höjdpunkt”

Sandra Eriksson om • Lördagens succé • Firandet • Auktionsfyndet: ”När han gick osåld kände jag att det här var meningen”

Av: 

Micke Korhonen

Sandra Eriksson om succén på hemmaplan.
Sandra Eriksson om succén på hemmaplan.

TRAV

Sandra Eriksson tog under lördagen sin första V75-dubbel i karriären.

På läktarplats fanns både släkt och vänner för att heja fram Bodentränaren.

– Det är extra stort att vinna på hemmaplan och helt klart var detta en av höjdpunkterna för mig, säger Sandra till Trav365.

Bodens stolthet Sandra Eriksson dominerade under lördagen när hemmabanan bjöd på V75-fest. Två vinster och några prisplaceringar resulterade i nästan 300 000 kronor in till glada hästägare. Sandra och hennes sambo Simon tillhör, i egenskap av ägare till Devils Tongue, faktiskt denna lyckliga skara människor.

Att vinsterna bärgades på de egna jaktmarkerna gjorde inte saken sämre, och på publikplats fanns flera för Sandra kända ansikten som fick henne att skina ikapp med solen (som dagen till ära var dold bakom regnmolnen).

– Hela familjen och flera vänner var på plats. Föräldrarna brukar inte kunna följa med när jag tävlar på annat håll men kommer ibland till hemmabanan. Det var en väldigt skön känsla och extra stort att vinna just i Boden, berättar Sandra för Trav365.

Hur har reaktionerna varit?

– Det har varit jätteglada och roliga reaktioner, mycket positivt.

”En av höjdpunkterna”

Trots att travtränare mer eller mindre jobbar sju dagar i veckan lyckades ett litet firande klämmas in under söndagen.

– Vi gick ut en stund till den berömda nöjesparken Western Farm som är en del av V75-festen. Det var livemusik och mycket travfolk.

Sandra har haft några succéartade år på sistone och kanske var lördagens uppvisning det som smäller högst hittills under karriären?

– Alla segrar är värda mycket men helt klart är detta en av höjdpunkterna.

Hon inledde med att infria det stora favoritskapet bakom talangen Devils Tongue. Eriksson avvaktade inledningsvis och när krutröken lagt sig kunde hon snällt släppas till ledningen. Resten blev rena uppvisningen.

Vi misstänker att du är oerhört nöjd med din egen kuskinsats?

– Ja, det blev ju bra. Jag förstod att de fightades om min rygg. Även om det gick fort kom vi väldigt behändigt till ledningen. Det var absolut riktigt skönt att sedan vinna så pass enkelt. Han felade från start gången innan men nu kände jag mig riktigt trygg med att han inte skulle göra det igen.

Badtunnan får vänta

Vad många kanske inte känner till är att det var Sandra som fann honom på en auktion som ettåring. Hon förälskade sig i hästen men var då nybliven mamma och hade egentligen inga tankar på att inhandla något.

När Devils Tongue sedan ropades åter av säljaren gjorde Eriksson slag i saken – och lyckades fynda hästen till reapriset 35 000 kronor. En investering som minst sagt har lönat sig.

– När han gick osåld kände jag att det här var meningen. Vi siktar mot Breeders Crown i år och han har inte gjort bort sig mot fyraåringseliten tidigare. Hittills har han gjort det mesta rätt och jag tror att han kan fortsätta utvecklas.

Din hovslagare slutade tvåa i samma lopp och utlovade fest med både badtunna och bastu. Fick även du plats?

– Nja... han bor en bit bort men vi får fira ihop någon annan gång istället.

Nära trippel – trots toabesök

Fyra lopp senare kämpade hennes Holy Moses Mearas sig till seger i sista steget, vilket innebar karriärens första V75-dubbel. Loppet föranleddes dock av flera omstarter och i sista sväng såg det dessutom mörkt ut då hästen tycktes ha problem med travet.

– Han blev bara lugnare och lugnare för varje omstart. Dessa var i alla fall ingen nackdel för honom. Han har en svag punkt i sista sväng och då får man ta det lite lugnt. Förhoppningsvis ska vi kunna fixa till detta. Att han skulle ta in de längderna på ledaren över upploppet hade jag väl kanske inte vågat hoppas på.

Ett tag såg det till och med ut att bli en trippel för Sandra. Hon satt upp bakom tolvoddsaren Juno Beach och i mål skiljde det endast en hals till vinnaren.

– Vi hade lite otur. I sista sväng uträttade hon sina behov, vilket var synd.

Toabesöket i slutskedet resulterade olyckligtvis i en kortare avstängning för kusken. Lite smolk i bägaren under en annars felfri lördag.

– Jag fick peta lite på henne då. Domarna har dock aldrig överseende med detta, så mycket har jag lärt mig. Har jag ändå haft en sådan dag så får jag väl ta det.

”Mycket stolpe ut”

Framgången kom väldigt lägligt efter en något tyngre start på året, åtminstone om man jämför med 2021 års rekordsiffror.

– Det har varit en del missflyt. Mycket stolpe ut medan det i fjol var stolpe in, men så är det i den här branschen. Därför var det extra skönt att det flöt på så bra i samband med V75 på hemmaplan. På sommaren går allt så mycket lättare, både med barnen och i stallet.

Till sin hjälp har hon bland annat pojkvännen, tillika före detta hockeyproffset, Simon Nilsson Cederborg. De har två barn ihop och även han var givetvis på plats när Eriksson skapade historia i lördags.

Hur skulle du beskriva hans roll i stallet?

– Han är utbildad rörmokare och lite allt-i-allo i stallet. Simon rycker in där han behövs, bland annat i samband med träningsjobben. Mockar skit gör han däremot inte, säger Sandra skämtsamt.

Är du lika intresserad av ishockey som han är av trav?

– Ja... jo, det är jag nog. Han gillar väl trav bara när det är sommar och soligt väder.

Med två färska V75-segrar i bagaget, hur ser egentligen framtiden ut för dig?

– Det är bara att fortsätta kämpa. Mot nya segrar! Framgång är en färskvara. Man får njuta i stunden, avslutar Sandra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Tog dubbel efter galen dramatik: ”Herregud”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar

V75