Heta kärleksparet: ”Hon är lugnet, jag hetlevrad”

Johan Svensson om kärleken till Anna Erixon • Livet efter Farlander Am • Drömmarna: ”Svårt hålla tillbaka känslorna”

Halmstad-tränaren Johan Svensson och montéryttarinnan Anna Erixon har funnit kärleken i varandra.
Halmstad-tränaren Johan Svensson och montéryttarinnan Anna Erixon har funnit kärleken i varandra.

V75-stjärnan Farlander Am dog hastigt i våras.

Men trots den tragiska olyckan vägrade tränaren Johan Svensson ge upp.

Nu berättar han om vägen tillbaka, den nya satsningen och om sin nya kärlek – montéryttarinnan Anna Erixon.

– Anna har flyttat in hos mig och allt känns helt perfekt, säger 39-åringen till Trav365.

I slutet av april chockades trav-Sverige av nyheten om att V75-stjärnan Farlander Am hade dött.

Trots att amatörtränaren Johan Svensson gjorde allt i sin makt för att rädda sin ögonsten så var skadan som han ådrog sig i hagen alltför allvarlig.

Nyheten slog ner som en bomb och den stora travfamiljen sörjde en häst som var något utöver det vanliga, dels på travbanan men även som individ hemma på gården.

Hastigt hade Johan förlorat en vän och sin reklamhäst. De drömmar han och hans stjärna byggt upp skulle nu stanna vid just drömmar.

En dryg vecka efter den olyckliga händelsen berättade tränaren om saknaden.

– Varje morgon är det en känsla av tomhet, beskrev han i den öppenhjärtiga intervjun med Trav365.

Efter sorgen kom kärleken

Men trots mörkret fanns det även ljus i Johans liv. Nu berättar han om kärleken till 40-åriga montéryttarinnan Anna Erixon.

– Vi träffades väl egentligen under Åbys SM-vecka och allt känns helt perfekt mellan oss. Anna har nu flyttat hem till mig i Halmstad och kommit på plats, hon har varit här nu 1,5 månad. Allt har rullat på bra och vi snackade tidigare om att flytta ihop och då jag hade svårt att lämna mitt här så valde hon att komma till mig. Hon är fantastisk och vi har det verkligen jättebra. Jag har fortsatt kvar mitt jobb två dar i veckan, två kvällar så där får vi lite luft, säger Johan Svensson och berättar vidare:

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Hon är lugnet och jag den hetlevrade av oss två. Hon är med på gården och hjälper mig, vi samarbetar alltihop. Jättekul att ha någon att köra ihop med. Även hästarna verkar trivas bra med att vi är två numera.

Anna Erixon är erfaren inom montédisciplinen och har de senaste åren firat stora framgångar med bland andra Ladyofthelake och Galactica.

Även hon trivs med sitt nya liv i Halmstad och ser mycket ljust på framtiden.

– Vi tränar varandras hästar och byter mycket erfarenheter. Det är jätteroligt och vi lär varandra mycket. Jag har tagit med mig tre hästar till Johan och han är jätteduktig. Vi har det jättebra här, säger hon.

Montéryttarinnan Anna Erixon
Montéryttarinnan Anna Erixon

”Svårt hålla känslorna tillbaka”

Den sportsliga delen har reparerats en aning efter ”Farlanders” tragiska bortgång.

Ägaren Erland Olsson valde att inte gräva ner sig utan fortsatte att satsa på travet.

Strax efteråt ropade den 84- årige hästägaren in den treårige valacken Michelot som han valde att placera hos Johan Svensson.

Drömmen om en ny stjärna tändes ytterligare när nytillskottet skrällvann sitt första lopp i sin nya regi på Kalmartravet. En triumf som nästan blev för mycket för kusken efteråt.

– Det var svårt att hålla tillbaka känslorna efter målgång, hästen gav mig en sån känsla, det trodde jag aldrig. Han sprang 1.09 sista 500 meterna och jag blev tagen på sängen, han överraskade mig verkligen. Inte bara att han kan springa fort utan han gav mig även rysningar efter han kommit till mig. Han är inte så jättelik Farlander trots att de är lite släkt, men det finns vissa likheter. Den största likheten är de som individer i stallet, han gör allt som Farlander gjorde. Ingen kan ersätta Farlander men det blev lite som ett plåster på såret, en slags tröst. Senast galopperade han i en trång situation men vi kommer tillbaka.

Johan Svenssons nya häst i stallet Michelot skrällvann sin första start i sin nya regi.
Johan Svenssons nya häst i stallet Michelot skrällvann sin första start i sin nya regi.

Fick avbryta känslosamma intervjun

Direkt efter den oförväntade vinsten kunde Joahn Svensson inte hålla tårarna borta.

- Efter segern på Kalmar fick travreportern Matteus Lillieborg avbryta intervjun med mig. Han sa att det var en speciell historia med just den här hästen och det blev för mycket för mig. Jag var tvungen att avbryta, det gick helt enkelt inte att prata. Han ursäktade sig men det var ju inte hans fel, han kunde ju inte veta.

Ägaren Erland Olsson. Kan du berätta lite mer om honom och hans satsning på dig?

– Det är en fantastisk människa som brinner för travet. Han valde att gasa sig i uppförsbacke. Erland är 84 år och sjövild. Det kan hända snabba grejer och han har det brinnande intresset. Tacksam att han ger mig chansen, vi har ett bra samarbete. Nyligen kom tvåårige Henessi Alto till oss och jag kan säga att det är en riktig skjutare som jag hoppas mycket på inför framtiden.

Hur ofta tänker du på Farlander Am?

– Anna frågade mig faktiskt det häromdagen. Jag får ”flashbacks” varje dag och tänker väldigt ofta på honom. Det dyker upp situationer i vardagen hela tiden. Om jag haft en dålig tävlingskväll bruklar jag sätta mig på kvällen och titta på hans gamla lopp, det ger mig energi innan jag somnar. Just nu är jag nöjd med hästarna i stallet. Jag tycker de är på gång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN