Trav

”Stort för en grabb som mig – kommer bli krig”

Proffstränaren Lucas Wallin kan bli historisk – som kusk • Jagar seger i Hambletonian: ”Världens grej”

Av: 

Andreas Örtengren

Lucas Wallin är en av de tio kuskar som gör upp segern i Hambletonian Stakes på Meadowlands.
Lucas Wallin är en av de tio kuskar som gör upp segern i Hambletonian Stakes på Meadowlands.

TRAV

På lördag avgörs Hambletonian på Meadowlands i USA.

Svenske Lucas Wallin är en av de tio kuskar som jagar segern i miljonloppet.

– Det här är det absolut största, jag går in med självförtroende, säger den 28-årige travtränaren till Trav365.

Under lördagen avgörs världens största travlopp för de treåriga hästarna på Meadowlands i New Jersey (USA).

Hambletonian Stakes har en samlad prissumma på 8,4 miljoner kronor där vinnaren av loppet tar hem hälften.

Årets startfält domineras av de svenska tränarna (Åke Svanstedt, Nancy Takter och Marcus Melander) som har lagt beslag på sju av de tio platserna i finalen.

Debuterar i ”Hambot”: ”Otroligt tacksam”

Dessutom finns ytterligare en svensk med i startfältet.

28-årige tränaren och kusken, Lucas Wallin, lotsade in Cuatro de Julio (tränad av Marie Ortolan Bar) till en andraplats i försöket och ser nu fram emot sitt allra första Hambletonian.

– Det här är det absolut största för oss, den här ”Hambo-dagen”. En fantastisk tävlingsdag med allt vad det innebär och jag går in med självförtroende. Jag är otroligt tacksam att få chansen att köra honom i ett sådant här lopp, det är en väldig grej för en grabb som mig. Jag jobbar för mina egna hästar och hade såklart ännu hellre velat haft någon från stallet men det här kan ge ringar på vattnet och syns man inte så finns man inte, lite så är det här, säger Lucas Wallin.

Lämnade Åke Svanstedt: ”Inget jag ångrar”

Lucas Wallin, som är sambo med Micaela Melander (syster till travtränaren Marcus Melander), är inne på sitt femte år som proffstränare i USA.

Innan han tog steget fullt ut jobbade han hos stortränaren Åke Svanstedt och det var många som höjde på ögonbrynen när han lämnade ”drömjobbet” för att testa sina egna vingar i tidig ålder.

28-åringen har för tillfället 20 hästar på sin träningslista (de flesta tvååringar) och trivs med omfattningen och livet som ung tränare på andra sidan Atlanten.

– Jag hade en fantastisk tid hos Åke, han är en otrolig tränare och duktig på att lära ut. Han lät mig köra mycket lopp och gav mig verkligen chansen och satte ut mitt namn. Men om jag ser tillbaka på det så kanske det var lite väl tidigt att lämna honom, det hade varit bättre att vara kvar ytterligare något år, men det är inget jag ångrar. För varje år som går känner jag mig mer säker och får bättre material.

Hur är kontakten med Åke i dag?

– Vi pratas ofta vid och han är jättebra att ha att göra med. Han är alltid den förste som gratulerar om något går bra och vi snackar ofta på banorna.

Under lördagen är det dags för Lucas Wallins hittills största uppgift på travbanan då han är en av de tio kuskar som gör upp om ofantliga prissummor och evig ära på klassiska banan Meadowlands.

Lucas Wallin kom till Åke Svanstedt som 22-åring – nu kan han vinna Hambletonian Stakes med 10 Cuatro de Julio, tränad av Marie Ortolan Bar.

”Kan stå som slutsegrare”

Trots att spårlottningen inte blev optimal för Lucas Wallin är det med stor förhoppning och optimism han kör sitt första Hambletonian Stakes (spår 10).

– Kan jag få en bra position och ha lite flyt på vägen så kan vi faktiskt stå som slutsegrare. Jag har lite att fundera på men jag kommer inte backa mig sist utan vara med för att tävla. Tränaren har gjort ett otroligt jobb med honom, han var inte helt lätt i fjol, trots några fantastiska lopp. Det är en häst med enorm utveckling som jag tror är på rätt väg, säger Lucas och fortsätter:

– Det han måste jobba på är aktionen, lite krävande för tillfället. Men har en jävla motor och kan man fila på den aktionen kan det bli riktigt bra. Vi har lite spännande ändringar på gång. Kanske blir det barfota bak och ett stängt huvudlag men ändå låta honom se lite åt sidorna, det är en svår balansgång.

Hambletonian: ”Kommer bli krig”

Hur ser taktiken ut och har du stor respekt har du för de andra?

– Taktik, haha vi får se om jag och Åke har någon kontakt efter loppet. Skämt åsido, vi är utlämnade efter spårlottningen men ”Hambot” brukar aldrig köras som ett vanligt lopp, det kommer bli krig. Det finns många taktiker men det det lät väl bli fjärdevalet som fungerar. Vi hade spår ett i försöket och då kunde han öppna rätt snabbt. Det finns många startsnabba hästar i löpet och många ryggar hade varit mums.

– Åke Svanstedt har en farlig armada med där Captain Corey imponerade stort i försöket. Nu galopperade Melanders Dancinginthedark M i försöket vilket jag på ett sätt tycker var synd då man vill ha med de bästa men man ska inte glömma hans Sonofamistery satt bomfast i försöket. Julie Millers Venerate är en jäkligt fin häst och så har Nancy Takter tre stycken med, där Really Fast har blommat ut. Det är otroligt öppet och jag tycker sex hästar kan vinna och där är min en av dom.

Lucas Wallin startar även sin egentränade B A Superhero i det stora tvååringsloppet ”Peter Haughton Memorial” (lopp 9).

Publisert:

LÄS VIDARE

Nancy Takter: ”Det är stressigt och intensivt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

New Jersey

Hästar

Åke Svanstedt