Stefan Hultman

”Ibland tar jag mig knappt in i studion”

Stefan Hultman i stor öppenhjärtig intervju om livet

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Stefan Hultman, 57, är en av trav-Sveriges mest framgångsrika tränare genom alla tider.

Nu berättar han om tillvaron efter karriären – jobbet som expertkommentator – och att njuta av livet trots sin svåra sjukdom.

– Kroppen känns som en 110-åring och jag får mjölksyra av att gå upp för trappen, säger han till Trav365.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75 – här går du med i laget [Extern länk]


Stefan Hultmans karriär som travtränare har en meritlista som få bara kan drömma om.

Han har bland annat vunnit Elitloppet med From Above (2003) och Prix d'Amérique med Maharajah (2014).

För tre år sedan valdes han in i Travsportens Hall of Fame vilket får betecknas som synnerligen motiverat då han genom åren tagit 34 (!) segrar i Grupp I-löpningar.

Stefan Hultman blev 2017 invald i Travsportens Hall of Fame
Stefan Hultman blev 2017 invald i Travsportens Hall of Fame

”Var kort och vresig”

På tävlingsbanan var han fokuserad och otroligt resultatinriktad. Men att njuta av sina framgångar då det begav sig var aldrig aktuellt.

– Jag var en helt annan människa då än vad jag är nu. Jag kunde vara kort och vresig mot folk på den tiden. Jag var i en egen bubbla och fokuserade fullt ut på tävlingen och resultaten. Jag blev folkskygg och var en tävlingsmänniska, det enda viktiga var att nå resultaten, säger Stefan och fortsätter berätta om en händelse som bekräftar hans resonemang:

Stefan Hultman ute på Menhammar Stuteri (2003)

– När vi vann Prix d'Amérique 2014 med Maharajah kunde jag inte njuta av framgången. Jag tog ett flyg hem omgående efteråt och var på väg mot nya utmaningar. Kusken Örjan Kihlström bokade om så han kunde stanna men det var inget för mig då. På den tiden visste jag inte ens vilket pris som jag hade fått för segern i storloppet. Jag kunde inte stanna upp och njuta helt enkelt.

”Känner mig som en 110-åring”

2015 fick tränarkarriären ett abrupt slut då han drabbades av en hjärtinfarkt.

Livet tog en hastig vändning då Hultman även ådrog sig en svår muskel- och nervsjukdom, myastenia gravis.

– Det är en väldigt jobbig sjukdom som påverkar mig mycket i vardagen. Musklerna tröttas ut väldigt snabbt och anstränger jag mig så får jag mjölksyra. Det kan få mig att känna mig som en 110-åring i kroppen och jag behöver vila väldigt mycket.

Det blev under några år tyst kring den forne stortränaren – innan han var tillbaka som expertkommentator i TV4 och i travets egen kanal, ATG Live.

I sin nya roll som tv-expert har Hultman på kort tid blivit mycket populär bland tittarna.

I sändningarna bjuder han på sig själv och ingen går säker för hans frispråkiga analyser och kommentarer.

Jag orkar jobba två dagar i veckan och jag tycker verkligen det är jättekul. Jag försöker bara vara mig själv och ha trevligt i studion. Oskar Westberg och de andra är mycket roliga att arbeta med även om jag i början kunde kläcka ur mig lite vad som helst.

– I dag tycker jag att vi är seriösa och försöker berätta vad vi ser innan loppen. Vissa värmningar kan ju vara dåliga och då gäller det att vara ärlig och säga vad man ser. Det är alltid lätt att trampa någon på tårna men vi är ju där för att utföra ett jobb.

Du har blivit omåttligt populär bland tv-tittarna. Hur ser du på det?

– Det är något som glädjer mig mycket. Vi försöker att hela tiden ha glimten i ögat samtidigt som vi gör ett seriöst jobb. Jag skulle ljuga om inte uppskattningen från folk inte betydde något. Jag är otroligt tacksam att få fortsätta jobba med trav och att människor gillar det jag gör.

”Fått perspektiv”

Trots livets hårda slag är det en mer nöjd och ödmjuk Stefan Hultman i dag än förr.

– Jag ser det som att jag fått en ny chans i livet. Jag njuter av livet trots att smärtorna och tröttheten är stor. Det som hänt i livet har gett mig perspektiv och jag skulle säga att jag är en helt annan människa nu än under min karriär som tränare. En bättre människa som kan njuta av saker som händer här och nu.

Hur mår du kroppsligt och hur mycket orkar du en vanlig dag?

– Vissa dagar är det otroligt tufft. Jag minns en dag jag hade parkerat utanför studion och hade tagit mig upp till min våning. Jag fick då besked om att jag hade tagit programledaren David Hellenius parkeringsplats. Jag var tvungen att flytta på bilen och när jag skulle upp igen var hissen trasig. Det kändes som att bestiga Kilimanjaro och jag höll knappt på att ta mig in i studion med all mjölksyra.

Nyligen ropade Stefan Hultman in två ettåringar på Kolgjinis internetauktion.

Hästarna ska finnas ute på Erikssund hos proffstränaren Peter G Norman.

– Jag var väldigt nöjd med köpen och jag kommer finnas med i träningen men huvudansvaret har Peter G Norman. Jag är ute på Erikssund några dagar i veckan och det är alltid en härlig stämning. Bara gå ut i en hage, sela, greja och fixa, jag får tillbaka det jag saknat så mycket, avslutar Hultman.


ANNONS: Nu kan du andelsspela med Sportbladets experter på V86, V75 och GS75 – här går du med i laget [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Hultman: ”Läkaren frågade om jag ville dö”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Hultman

ATG

Trav

Elitloppet

Prix d'Amérique

TV4

Örjan Kihlström