Michael Carlsson

Jag har hittat två spikar som är givna

Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Axevalla söndag 17 januari

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Veijo Heiskanens Sahara Peyote.
Veijo Heiskanens Sahara Peyote.

Grand Slam 75 på Axevallas långa och utslagsgivande upplopp ser riktigt intressant ut.

Det ser ut att kunna bli finfin utdelning på miljonspelet i den här spelvänliga omgången.

Jag har hittat två spikar som jag tycker är givna. 

Formtoppade Alibi som har perfekta förutsättningar för att leda runt om.

Sedan har Veijo Heiskanens nyförvärv, Sahara Peyote, en toppchans att krossa samtliga då den finske derbytrean har börjat lovande i sin nya regi på svensk mark.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


GS75-1: Mitt drag i GS75-inledningen är Grace River. Hon inledde sin karriär hos Magnus Dahlén och började strålande med fyra segrar på de fem första starterna. Sedan har det gått grus i maskineriet och hästen tränas numera av Johan "Farlander Am) Svensson. Grace River har gjort två starter i sin nya regi men det har strulat och hon har inte fått någon utdelning. Först fick hon backas sist och avslutade bra i spåren och senast satt hästen fast med krafter kvar. I ett öppet lopp kan hon mycket väl vara vinnaren, trots spår tolv. 

GS75-2: Gina Lollobrigida har en hel del att brås på som helsyster till stjärnan Handsome Brad. Hon har ännu långt kvar till sin broders nivåer och har haft en stökig inledning på sin karriär med skador och ett hetsigt humör. Senast gjorde hästen sitt bästa lopp hittills enligt Ulf Stenströmer då hon spurtade in till en tredjeplats trots en galopp. Vanskligt läge nu med spår åtta men sköter hon sig är det inte värre gäng än att första segern borde kunna komma.

Yes Son har annars visat fin form och hon höll bra som tvåa från dödens senast efter två billiga spetssegrar innan dess.

GS75-3: I ett lågklassigt lopp där det är tveksam form på många, väljer jag att spika Alibi som har perfekta förutsättningar. Stoet är blixtsnabb ut bakom bilen och lär flyga till ledningen omgående. Sedan tror jag inte att någon hittar henne och Stefan Persson över den korta distansen. Senast var hästen ute i ett V75-lopp som vanns av kanonen Demon Ima och efter en snabb start följde Alibi med fullt godkänt i ryggar där bakom. Senast som Alibi startade över kort distans var för fyra starter sedan och då var hästen helt överlägsen och imponerade vid en till synes okörd seger. Spets och slut står det i min bok här.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


Tränat på bra i sanden

GS75-4: Handbollsprofilerna Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr har fött upp och äger Harvard Student som nu har kommit tillbaka till dem efter att ha varit utleasad. Hästen tränades tidigare av Hans-Owe Sundberg och har gjort flera lopp i tuff konkurrens på Solvalla. Hon vann bland annat från dödens i höstas på en 1.12-tid och det är en stor och rejäl märr som är snabb från start.

Sedan mellandagarna finns hon i ny regi hos tränarparet Magnus Jernemyr och Linda Sedström och jag pratade med Linda som berättade att hästen har tränat på bra i sanden och känns stark och rejäl men är inte testad i några snabbare farter. Dom tycker att hästen känns så pass bra nu att de väljer att starta och loppet är ett passande stolopp där hästen står perfekt inne på pengarna.

Spåret är bra mitt i banan bakom bilen och kommer Harvard Student till ledningen torde hon bli svårslagen. Men eftersom formen ändå kan vara ett litet frågetecken så måste jag dubbla systemet med Manstone Two U. efter dennes senaste insats på näthinnan. Hon tog då ledningen men galopperade i ledningen i första kurvan och tappade massor av mark. Men upphämtningen var strålande och över upploppet kom hästen flygandes i en rykande avslutning och hann fram till seger. Sköter sig Manstone Two U nu får Harvard Student jobba för att hålla henne ifrån sig över Axevallas långa upplopp.

GS75-5: Storfavoriten Oliver P.Hill står fartmässigt i en klass för sig i det här gänget men det är ingen enkel häst som har väldigt lätt för att galoppera. Näst senast skötte han sig och vann komfortabelt i ett billigt gäng och gången efter blev det seger på nytt trots en hejdlös startgalopp som kostade mycket mark. Hästen kom tillbaka och vann på ett övertygande sätt i ett sällskap som heller inte var det värsta.

Han ser komplicerad ut och inget jag spikar till de 75 procent(!) som hästen är spelad till i skrivande stund. Dragen i loppet är Simson Saar, som kommer från två raka andraplatser och nu har läget med innerspår och får Jepson i sulkyn, samt Digital Lucky som gör första starten i ny regi. Hästen gjorde flera riktigt bra insatser på Solvalla hos Stefan Melander i höstas i klart tuffare gäng än det här. Är formen bibehållen kan det bli seger direkt för nya tränaren Elin Dalegård. Vill även nämna att det blir jänkarvagn för första gången på Parfym Alo som vann ett billigt lopp från ledningen senast och som på nytt får Ulf Ohlsson i vagnen.

Högkapabel häst

GS75-6: Sahara Peyote står för klassen i det här gänget och jag har stark feeling att han bara är bäst. Nyförvärvet hos Veijo Heiskanen fullföljde bra som femma i Sylvesterloppet på Nyårsafton och var då ute i ett klart tuffare gäng än han möter här. Det var också första loppet på två månader och formen borde vara framflyttad ytterligare med genomköraren i kroppen tror Veijo.

Sahara Peyote är en högkapabel häst som kvalade in till det finska derbyt i fjol via en imponerande seger i försöket från dödens. Han spurtade sedan strålande som trea i finalen efter en inledande galopp. Felfri är det ingen som rör honom i det här fältet och trots 40 meters tillägg står hästen bra inne propositionsmässigt på pengarna. Det är frågetecken på flera av konkurrenterna som inte är gynnad av att tävla med skor, medan det däremot inte är några som helst problem för Sahara Peyote. Nu är det dags för första segern på svensk mark och jag spikar.

GS75-7: En har toppform är Symphonic Lincoln som spurtade till seger via open stretch senast. Har gjort flera bra lopp innan dess men kräver "sitt lopp" för då är hästen vass till slut på en speed. Skrällvarningen är annars Vikens Brummer som är bättre än raden. Näst senast var hästen dålig och blev behandlad efteråt och senast blev det strul med punktering på däcket vilket gjorde att man fick byta sulky kort innan start då man inte fick av däcket. Vikens Brummer kan öppna och är på intet sätt golvad i det här gänget.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets andelssystem på GS75 i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 12–9–3–6–5–1–11 (7–4)

GS75-2: 8–5–2–10 (9–6)

GS75-3: 2 Alibi (3–5)

GS75-4: 5–9 (7–11)

GS75-5: 2–10–1–4–7 (5–9)

GS75-6: 9 Sahara Peyote (8–1)

GS75-7: 4–3–2–5 (8–6)

Systemet är på 1 120 rader/kronor.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!