Frode Hamre: ”Vill inte se honom i Elitloppet”

Inget Elitlopp för den obesegrade fyraåringen

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Ecurie D. och tränaren Frode Hamre
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD JOAKIM HALL / TR BILD
Ecurie D. och tränaren Frode Hamre

Superlöftet Ecurie D. imponerade stort på V75 i lördags.

Nu är det många travälskare som vill se den obesegrade fyraåringen i Elitloppet.

– Men jag vill inte se honom där, säger hästens tränare Frode Hamre.

Infinitif-sonen Ecurie D. är uppfödd av franske Jean Pierre Dubois, men hamnade i Norge och hos topptränaren Frode Hamre. Den i dag fyraårige hingsten har hittills tävlat nio gånger, det har slutat med lika många segrar och 1,6 miljoner kronor i insprungna prispengar. Nästan i var och varannan start har Ecurie D. imponerat stort, och så sent som i lördags vann han på V75 från Mantorp efter en strålande stark insats och i det slagna fältet fanns hästar som Robert Berghs Power och Jerry Riordans Armour As.

Efter den imponerande insatsen på V75 i lördags är det nu många travälskare som skriker högt: de vill se den obesegrade fyraåringen i Elitloppet på Solvalla sista söndagen i maj.

”Känns inte rättvist”

Men hästens tränare Frode Hamre vill inte se honom i Sveriges största sprinterlopp där förutom evig ära och berömmelse även tre miljoner kronor väntar vinnare.

– Jag förstår att folk vill se honom i Elitloppet, både arrangörer och publik, men jag vill inte se honom där. Jag tycker inte det känns rättvist mot en fyraåring som bara gjort nio starter i sitt liv att möta de där hästarna i Elitloppet, i kanske två lopp. Det kommer en tid för Elitloppet för honom också, men jag kan inte tänka mig att det är aktuellt i år, säger Frode Hamre och fortsätter:

– Det är givetvis ägarna till hästen som tar det avgörande beslutet, men det är förnuftiga och kloka ägare. Elitloppet kanske man bara får uppleva en gång, men det skulle inte kännas rättvist mot hästen och vi vill ha honom i fler säsonger.

Har du hört något från Solvallas sportchef Anders Malmrot?

– Han skickade SMS efter segern i lördags och gratulerade till segern och en fin insats, men inte något mer än så.

Frode Hamre medger dock att både arrangören Solvalla och travälskarna högst troligtvis kommer att få se Ecurie D. tävla under Elitloppsdagen ändå.

– Han ska ut i Fyraåringseliten, det är i varje fall planen. Så folk kommer få se honom tävla under Elitloppsdagen ändå, säger Frode Hamre.

”Trodde han skulle förlora”

Den hittills obesegrade Ecurie D. spås av många en lysande framtid på tävlingsbanan.

– Han imponerar varje gång, han var väldigt bra i fjol och jag vet att det är en riktigt bra häst och han fortsätter att tävla bra. Insatsen i lördags var fantastiskt bra och han imponerade väldigt på mig, i sista sväng trodde jag att han skulle förlora och det kommer han att göra förr eller senare och han får också lov att bli trött för det är ju bara en häst och han fick ett väldigt tufft lopp i lördags men sättet han samlade sig på och avgjorde över upploppet var otroligt imponerande, vilken fighter och vilken häst vi har, säger Frode Hamre och avslutar:

– Han möter bra hästar också, bredden på fyraåringarna i Sverige har väl aldrig varit så bra och man tror knappt det är sant efter en sådan insats som Ecurie D. svarar för i lördags. Han är så fin efteråt också, äter och dricker bra och är på bra humör.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN