”Den bästa häst som jag tränat – en ultratalang”

Reijo Liljendahl om sin stjärna Admiral As • Monsterinsatsen på Solvalla • Galna stallformen: ”Bra tryck i grejerna”

Reijo Liljendahl och hans stallstjärna Admiral As startar den 14 augusti i Jubileumspokalen.
Reijo Liljendahl och hans stallstjärna Admiral As startar den 14 augusti i Jubileumspokalen.

För fyra år sedan ropade Reijo Liljendahl in Admiral As för 3,4 miljoner – då nytt auktionsrekord.

Efter måndagens superlopp på Solvalla väntar nu miljonloppet Jubileumspokalen.

– Jag vill inte blåsa upp mig, men jag har alltid vetat att det här är något extra, säger den 66-årige tränaren till Trav365.

Solvalla-proffset Reijo Liljendahl har all anledning att le lite extra för tillfället.

Hans hästar går som tåget och bara i juli har de sprungit in runt två miljoner kronor vilket får ses som extraordinärt då han bara har 30 hästar i sitt unga stall.

Dessutom gör stallstjärnan Admiral As stor succé på tävlingsbanan.

Under måndagen sprang den femårige valacken runt Solvallas oval på topptiden 1.10,8 över medeldistans (2 140 meter med bilstart).

”Ingen enmansshow”

Loppet var en kvalificering till Jubileumspokalen och trots att Örjan Kihlström varvade på 1.08,2 hade hästen inga som helst problem att vinna loppet i totalt överlägsen stil.

– Det är bra tryck i grejerna för tillfället och fina pengar in då jag inte har så många hästar i stallet. De har fått vara friska men jag vill betona att det här är inte någon enmansshow, säger Reijo Liljendahl och berömmer sin personal:

– Organisationen fungerar med hästskötare, veterinärer och allt runt omkring. Dessutom har vinterträningen nu börjat ge effekt vilket syns tydligt på hästarna. Även träningsbanorna som jag fått ordning på har ökat kvalitén på träningen.

”Tokkörning – inte tomt i tanken”

Men vad var det för prestation vi fick se under måndagen på Solvalla?

– Man tror ju inte man ska behöva köra 1.08 första varvet men alla kör ju för bästa möjliga placering. Jag visste att jag hade den klart bästa hästen i loppet. Jag har länge vetat att det här är en ultratalang och får han bara vara frisk tror jag han kommer hävda sig väl. Nu blev det tokkörning men det var inte tomt i tanken i mål. Han har återhämtat sig fint efteråt och känns pigg och glad.

Admiral As är enligt tränaren Reijo Liljendahl en ultratalang – nu väntar Jubileumspokalen.
Admiral As är enligt tränaren Reijo Liljendahl en ultratalang – nu väntar Jubileumspokalen.

Jubileumspokalen: ”Alla verktyg som behövs”

Nästa uppgift för Admiral As blir Jubileumspokalen på Solvalla den 14 augusti.

Storloppet delar ut 1,5 miljoner i förstapris och det är tydligt att Reijo ser mycket fram emot det prestigefyllda femåringsloppet.

– Mycket beror på vilket läge han får. Det är många tuffa hästar som ska vara med men den här hästen har alla verktyg som behövs för att vinna ett sådant lopp.

Hur bra är han och vilka förhoppningar har du inför framtiden?

– Jag vill inte blåsa upp mig, men jag har alltid vetat att det här är något extra och den absolut bästa hästen jag någonsin tränat vilket jag hävdat många gånger tidigare. Han är kvick i benen och har ett hjärta och en ork, alla fysiska ingredienser. Han har redan nu visat fantastiska tider och börjar infria en del av de öga förväntningar som vi har. Tålamodet från ägarna har också varit bra. Framtiden får utvisa men jag har en mycket bra känsla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!