”Jag väljer att hamra in V75-spiken direkt”

Sportbladets tidiga V75-tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 27 november på Solvalla

V75 avgörs på Solvalla på lördag med STL-finaler och 44 miljoner kronor i jackpott.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 27 november.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Jag hamrar in V75-spiken direkt, säger han.


ANNONS: V75-jackpott 44 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

Hästar gör människor lyckliga. Själv blev jag dock mest bara ledsen och uppgiven i lördags. Att spiken Harran Boko skulle stappla i mål som femma, slagen av bland annat en 13-åring, fick mig att stänga av tv:n. Besvikelsen var total, likt en tioåring på julafton som fått ett par strumpor i julklapp när han önskat sig en PlayStation 5. Ibland blir man inte riktigt klok på dessa så underbara fyrbenta varelser. Harran hade mer eller mindre en straffspark i öppet mål där målvakten dragit hälsenan och vred sig i smärtor. Ändå missar skytten. Jag vill tro att något inte stod rätt till med hästen den dagen, och inte att det var årets sämsta V75-spik. Livet går dock vidare. Man bryter ihop och kommer igen. Mindre än 24 timmar efter avslutad omgång dimper startlistorna ner till nästa. The show must go on.

V75-2 är ett getingbo. Jag har inget emot getingar, bara de låter bli mina kära gräddtårtor. Här önskar jag att Carina Balder står som vinnare. Hon är både tränare, uppfödare och ägare till 10 Prosecco. Carina har brottats med Covid-19 och hennes häst har haft ännu mer osis när det gäller sjukdomar genom åren. I samband med födseln låg han snett med huvudet och det var nog bara ren tur att livet släcktes redan där och då. Efter det har han dessutom dragits med lungproblem men överkommit även det. Jag inbillar mig att han är en krigare av renaste vatten och lär nog titta lite snett på oss tvåbenta när vi tjurar över en blåsa på foten. Nyligen vann Prosecco på V75 och drog in 110 000 kronor på ett bräde, mer än stallet sprungit in totalt under 2017-2020. Senast var han minst lika bra vid överlägsen seger och den togs med skor på hovarna – som man dock rycker till helgen. I ett vidöppet lopp är femåringen hästen att slå. Bakspåret behöver inte vara fel då det lär finnas flera konkurrenter i loppet som är ute efter ledningen och därmed bjuder in min tipsetta. Jag hade råd med hela åtta streck.

Favoritskapet i högsta klassen (V75-3) lär delas mellan 1 Milliondollarrhyme och 5 Brother Bill. Den tidigare är normalt sett blixtrande snabb den första biten men faktum är att han spetsat vid ett endaste försök från innerspår på fem försök. Från ledningen blir han svår att ta ner, men även med lopp på rulle gör han sig gällande. Senast blev det en avstickare till Frankrike och spurten var det sannerligen inga fel på. Det blev för långt fram helt enkelt den dagen. Vinnaren av loppet var väl ingen storstjärna men Fredrik B Larssons adept kom ändå ifrån loppet med hedern i behåll.

Brother Bill har imponerat på sistone och jagar tredje raka. Viss dödensrisk här men det är ändå en position som inte bekommer honom nämnvärt. I mina ögon är han solklar tipsetta och ett tänkbart spikbud. Att han kunde vinna senast efter att ha bränt en hel del krut i den återkallade starten var minst sagt imponerande. 3 Diamanten fortsätter att ha formen på topp och detta ser ytterst spännande ut. Han är rysligt snabb ur groparna och kanske kan lugga Milliondollarrhyme på ledningen. Vad händer sedan? Vore Björn i så fall intresserad av att köra i ledningen? Tyvärr dröjer "Björnkollen" till senare i veckan och jag sitter här och tvingas köra gissningsleken. Jag misstänker ett lugnt upplägg men är inte säker. Oavsett taktik kan Diamanten slå till och om man garderar upp loppet så måste han med. Jag betalar slutligen även för 9 Esprit Sisu som trivs i huvudstaden och tidigare i höstas spurtslog ett liknande sällskap med Very Kronos i spetsen. Kan få loppet nu.

V75-4 är en final av Diamantstoet. Här får det gärna smälla till på allvar, annars är risken överhängande att det blir jackpott på åtminstone fem rätt. Men då ska 4 Minnucci Zon besegras, vilket är lika troligt som att jag någonsin ska lösa Rubiks kub. Det vore om hon hamnar utvändigt ledaren, som för tre starter sedan. Då kastade hon ankare i sista sväng och blev långt efter. Känslan är ändå att konkurrenterna på start gärna tar rygg på henne och om så är fallet får övriga det kämpigt. Värst emot? Tveklöst 7 Zante Grif. Årets kanske mest otursförföljda V75-häst ska tävla barfota runt om för andra gången i karriären. Vid första försöket galopperade hon i segerstriden. Jag har bra vibbar kring Zante och kan se henne vinna detta lopp oavsett upplägg. I ärlighetens namn tycker jag att denna final mer känns som ett försök. Topparna saknas, tyvärr.

Fjärde och sista garderingsloppet är V75-7, där jag drar till med sju markeringar. En 1 Bugatti Miles i toppform borde givetvis bli svårslagen men han agerar lite väl ojämnt för min smak. Han är som en blåmögelost när man allra helst bara vill ha en skiva hushållsost. Från bricka ett kan det bli spets, men det kan lika gärna bli tredje invändigt. Han är ojämn på alla sätt och vis, men kan massor. Jänkarvagn på för andra gången. Jag får erkänna att det låter spännande. 8 Hipster Am är för dagen lika mycket på tårna som Prins Siefried i ”Svansjön”. De extra 500 meterna är dock knappast en fördel och dessutom luktar spåret ruttet ägg. Det finns hetare segerbud. 7 Parker får tipset, läget till trots. Hamnade tokigt på det men kördes vaket framåt av kusken och satt överraskande i ledningen efter en bit. Parker väljs bort på nytt men Adielsson är trots allt en klockren ersättare. Vingelrisken till trots ska det vara god segerchans.

Tidiga spikarna:

Spik ett återfinns redan i V75-inledningen. Jag velade länge och väl mellan att plocka fram hammaren antingen här eller i guld, där jag ju tror hårt på Brother Bill. Anledningen till att jag till slut valde den tidigare är att jag inte är något större fan av de på papperet hetaste motbuden. 5 Mellby Free har skördat fina framgångar i år trots att kämpaglöden kanske inte är som under glansdagarna. Hon har trots det ändå slagit hingstarna i guld tidigare i år och höll då, trots en tvärnit sista 50, undan för bland annat mitt singelstreck den dagen – Pinto Bob. Inom kort väntar avelsboxen och även om det är goda chanser till tidig ledning tror jag att hon faller tungt på lördag. Det är bara en känsla jag har.

Framför allt då 6 Kali Smart visar tecken på att bli något alldeles extra framöver. Till skillnad från Mellby Free så har inte Adrian Kolgjinis häst sin bästa tid bakom sig och senast visade hon upp en för mig ganska oanad egenskap – sin grymma startsnabbhet. Jösses Amalia vilket skick Jägersro-tränaren har presenterat henne i på sistone. Vill Björn Goop ens svara när Adrian viker fram körspöet? I samband med att jag tippade detta lopp noterade jag att Kali var anmäld med skor runt om. Visst har hon vunnit med pjäxorna på men det var först i samband med första skorycket runt om som hon rekordsänkte med nästan 2,5 sekunder. Så jag kollade med Stall Kolgjini om vad som egentligen gäller på lördag. Svaret via sms från ”Ludde” Kolgjini blev kort och koncist: ”Helt fel, går barfota!!”. Då vet vi det. Och hamrar in spiken. Mellby Free kommer nog att längta till avelsboxen efter att Kali Smart satt klorna i henne in på upploppet. Enda orosmolnet? En och annan sjuk häst hos Kolgjinis nyligen. Jag får hoppas att dessa burit munskydd och inte hostat på min klaring.

I V75-5 återfinns omgångens säkraste vinnare. 3 Admiral As har jag skrivit spaltmeter om i min tipskrönika och detta finalfält lockade inte ens fullt fält. Varför vet jag inte. Kanske skrämde Liljendahls kanon bort en och annan? Loppet skiljer sig knappt något mot ett vanligt försök i silverdivisionen och felfri övertar "Admiralen" tidigt ledningen och sedan händer... ja, vadå? Visst har jag jinxat hästar förr genom att spika dem och Admiral As har trots allt felat i fyra av elva starter på hemmabanan. Givetvis kommer streckprocenten att bli skyhög och är man ute efter de stora slantarna så måste storfavoriten falla tungt. Jag är dock nöjd bara det blir sju rätt på lördag och en fin slant in på kontot. Självförtroendet har fått sig en törn och kräver lite omplåstring.

2 Gooner (V75-6) har en ytterst passande uppgift. Spår två bakom bilen borde innebära tidig ledning. Jag kan inte tänka mig att Rikard N Skoglund trycker plattan i mattan bakom 8 Condior från det skitspåret. Gooner är mycket rask från start och har aldrig varit bättre än vad han är just för dagen. Tre av hans fyra senaste vinster har tagits från spets och jag hittar ingen i fältet modig nog att trycka upp farten utvändigt. Detta tycks bli en promenad i parken för Daniel Wäjersten. Vettig spik.

Tidiga skrällarna:

6 Räser Helge (V75-2) är döpt efter Camilla Collanders morfar och jag gissar att han log ner från himmelen när hästen skrällvann på V75 i senaste starten. Tårarna sprutade hur som helst hos tränaren som har varit i helvetet och tillbaka genom åren med sin ögonsten. Hon gav dock aldrig upp hoppet och vi travfans är tacksamma för det. Senast fick Helge en perfekt resa och tackade för det genom att speeda till enkel seger. Med tussarna kvar dessutom. Vänta bara när dessa rycks på lördag! Plötsligt händer det liksom. För vissa har jag hört, själv har jag aldrig vunnit mer än pengarna tillbaka på Triss. Till min glädje ser jag även att man nu plockar av samtliga fyra skor till skillnad från senast. Läget är lite lurigt, så mycket förstår jag, men hittar kusken bara ner i ett vettigt läge lär ingen gå säker över upploppet. Det råder nog inget större tvivel om vilken häst ängeln Helge kommer att hålla tummarna för på lördag.

8 Ava (V75-4) vinner inte så ofta men är faktiskt bättre än vad folk tror. Senast avslutade hon runt 1.10 sista 700 från omöjligt läge och det var bra spänst över mål. Claes Sjöström upp nu och han brukar skrälla till när man minst anar. Starka favoriter, helt klart, men om dessa faller ser loppet vidöppet ut.

6 Zenato (V75-7) ska nog passas tidigt. Han avslutade virvlande som trea senast och är värd en fullträff. Formen är varit god länge och Zenato kan vara ketchupen på pannkakan, något ingen räknar med.


ANNONS: V75-jackpott 44 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 6 Kali Smart (2–5)

V75-2: 2, 4, 5, 6, 8, 10, 11, 12 (7–1)

V75-3: 1, 3, 5, 9 (10–4)

V75-4: 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15 (2–5)

V75-5: 3 Admiral As (4–1)

V75-6: 2 Gooner (5–1)

V75-7: 1, 4, 6, 7, 8, 9, 12 (2–3)

2 240 rader/1 120 kronor

Banfakta, Solvalla

Banförkortning: S

Längd: 1 000 m

Bredd: 20,7 m (2140 m), 21,7 m (1640 m)

Upplopp: 200 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter auto

1 Digital Class - Ohlsson U 0 5 5 2 2 11,5a

2 Miracle Tile* - Kihlström Ö 1 4 4 1 4 10,6a

3 Dixie Brick - Kontio J 5 1 2 2 7 10,4a

4 Racing Brodda - Skoglund R N 2 3 7 2 5 10,5a

5 Mellby Free - Goop B 5 2 3 1 4 09,7a

6 Kali Smart* - Kolgjini A 3 5 1 1 1 09,8a

7 Dear Friend - Untersteiner J 8 d 3 0 1 10,4a

8 Barbro Kronos - Adielsson E 2 d 2 6 2 10,7a

9 Hevin Boko - Forss M 2 1 7 8 1 09,6a

V75-2, 2 140 meter auto

1 Simb Zacky - Djuse M E 3 3 0 2 1 14,5a

2 Mister K.O.Z. - Lugauer C 1 1 1 0 5 11,8a

3 B.G.Frida* - Ohlsson U 4 1 2 0 2 13,1a

4 Kilmister Boko - Adielsson E d 1 2 1 2 12,0a

5 Calmass* - Drolsum V M 1 1 1 1 1 13,6a

6 Räser Helge - Djuse M A 5 3 2 1 1 14,4a

7 B.Sacamano - Melander M 1 3 2 1 2 14,5a

8 Foppa - Wäjersten D 4 2 1 1 4 14,0a

9 Present Tile* - Malmin K 1 3 1 1 2 14,1a

10 Prosecco - Kolgjini A 2 1 2 1 1 12,4a

11 La Verite - Kontio J 1 0 1 1 2 12,5a

12 Ture L.A. - Untersteiner J 2 1 3 1 0 11,6a

V75-3, 2 140 meter auto

1 Milliondollarrhyme - Ohlsson U 1 2 0 2 2 09,2a

2 Floris Baldwin* - Malmin K 0 0 6 2 3 09,7a

3 Diamanten - Goop B 2 1 3 3 2 09,8a

4 Gareth Boko - Djuse M A 8 3 5 2 2 09,1a

5 Brother Bill - Kontio J 3 2 6 1 1 10,0a

6 Global Adventure - Adielsson E 3 2 4 1 2 10,4a

7 Click Bait - Lennartsson P 0 6 4 4 3 09,5a

8 Lucifer Lane - Nilsson J A 1 2 6 5 2 10,2a

9 Esprit Sisu - Wäjersten D 1 2 1 4 2 10,4a

10 Milligan's School - Kihlström Ö 8 4 3 3 1 09,8a

V75-4, 2 140 meter volt

1 Golden Opportunity - Andersen T 3 4 1 3 2 14,7

2 Didi Dam* - Kontio J 1 0 6 7 3 14,0

3 Liquify'em - Lindqvist O A 2 6 3 8 4 14,2

4 Minnucci Zon - Eklundh A 1 0 7 1 1 13,4

5 Beauty Super Nova - Andersson O J 4 5 4 3 0 13,6

2 160:

6 Ottilia Fri - Karlsson P 6 3 2 2 2 12,8

7 Zante Grif* - Adielsson E 2 2 0 d 4 13,2

8 Ava - Sjöström C 2 6 2 7 6 12,7

9 Georgia Am - Ohlsson U 1 4 3 1 7 12,9

10 Myse d'Erpion* - Jepson C J 8 4 5 3 1 13,0

11 Princess Kloster - Untersteiner J 2 2 8 2 0 13,3

12 Kitzune G.G.* - Melander M 4 1 1 1 d 14,0

2 180:

13 Unique Juni - Djuse M E 1 0 0 3 0 11,5

14 Devs Daffodil - Lugauer C 6 4 5 7 6 12,5

15 Svecak Palema - Goop B 0 0 2 1 d 12,7

V75-5, 2 140 meter auto

1 Algot Zonett - Wäjersten D 6 d 1 3 1 11,2a

2 Making Love - Ohlsson U 5 d 4 0 0 11,1a

3 Admiral As - Kihlström Ö 1 1 d 1 1 10,8a

4 Emoji* - Jensen F 1 3 2 6 3 11,2a

5 Bordeaux S. - Untersteiner J 5 1 1 3 d 10,5a

6 Dats So Cool - Persson S 1 1 1 3 2 11,4a

7 Van Gogh Z.S. - Skoglund R N 3 3 1 6 5 10,5a

8 Majestic Man* - Kontio J 3 2 5 5 1 11,2a

9 Gardner Shaw - Goop B 1 6 1 2 4 12,3a

10 Even's Cool Boy - Dunder R 0 7 1 2 5 10,7a

11 Beartime - Jepson C J 8 6 5 8 3 11,0a

V75-6, DD-1, 2 140 meter auto

1 Xanthis de Roi - Djuse M E 2 3 3 1 0 11,3a

2 Gooner - Wäjersten D 2 3 1 2 2 11,1a

3 Great Winner - Jakobsson M 4 3 1 3 4 12,8a

4 Bonny Boy - Linderoth P 1 1 2 7 0 12,2a

5 One Kind of Art - Andersson O J 2 1 2 2 3 11,7a

6 Red Mile Brodde - Untersteiner J 1 1 1 2 5 11,8a

7 Oracle Tile* - Kihlström Ö 5 1 2 7 2 11,9a

8 Condior - Skoglund R N d 2 1 2 5 11,8a

9 Hands Down D.E.* - Pedersen M A 2 1 4 4 1 11,7a

10 Moses - Persson S 3 1 4 3 1 10,7a

11 Mister Donald - Goop B 6 0 d 4 1 11,6a

12 Leave Your Sox On - Ohlsson U 1 1 1 3 0 12,0a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Bugatti Miles - Kihlström Ö 2 d 1 2 3 12,2a

2 S.G.Kingstone - Jansson T 5 d 2 d 2 11,8a

3 Master Sånna - Skoglund R N 5 1 2 6 5 11,8a

4 G.K.Justus - Lennartsson P 2 0 d 2 1 12,4a

5 Anchor Man - Andersen T 2 2 7 1 7 12,8a

6 Zenato - Jepson C J 1 3 3 4 3 11,5a

7 Parker - Adielsson E 4 3 1 2 1 12,0a

8 Hipster Am - Persson S 1 7 1 1 1 11,2a

9 Santos de Castella - Westholm J 2 0 1 0 1 12,1a

10 C.Nu Gilbak* - Ohlsson U 4 1 5 2 1 12,3a

11 Mateo de Reve* - Goop B 2 6 d 2 5 11,5a

12 Gaylord Am - Eriksson A 2 7 1 1 1 12,1a


ANNONS: V75-jackpott 44 miljoner på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!