Redén: ”För mig är det här en jäkla skitvecka”

Nyckeltränaren i stor intervju inför söndagens superlopp på Solvalla

Daniel Redén har tre hästar med i Elitloppet. Pressen är tuff: ”Det är ångest hela vägen”.
Daniel Redén har tre hästar med i Elitloppet. Pressen är tuff: ”Det är ångest hela vägen”.

Han är trav-Sveriges gigant just nu och vinner nästan vartannat lopp som stallet ställer upp i.

På söndag har Daniel Redén tre hästar med i Elitloppet.

– Det ska ju vara kul, men för mig är det här en jäkla skitvecka, säger tränaren.


LÄS ALLT INFÖR ELITLOPPSHELGEN HÄR

Om man bortser från några starter i Frankrike, så såg man inte till Daniel Redéns hästar på banorna från början av januari till mars i år.

– Vi tog ett lite längre uppehåll i vinter än jag brukar göra. Jag kände mig som en nybörjare när vi var tillbaka, usch, allt var helt snurrigt. Jag tror att uppehållet var bra för hästarna, men jag tänkte bara att vi aldrig mer skulle vara borta så länge, säger Daniel Redén.

– Men sen vände det ju, tillägger han.

”Jag har blivit bortskämd”

Jovars. Resultaten har sannerligen inte låtit vänta på sig. Hittills 2022 har Redéns stall gjort 118 starter. 48 av dessa har slutat med segern och han ståtar med en segerprocent på 41.

På söndag har han tre hästar med i Elitloppet, titelförsvararen Don Fanucci Zet, Hail Mary och Snowstorm Hanover. 2019 hade han hela fyra hästar med i superloppet där de flesta tränare drömmer om att få med en häst.

– Jag har blivit bortskämd, jag tänker inte på det och att det skulle vara stort. Jag bara kör och tittar inte bakåt, det här med trav och hästar är en färskvara. Jag har- och har haft så jäkla bra hästar. Det kanske kommer en period när vi inte har det, då kanske jag förstår hur jäkla svårt det är att få med hästar i Elitloppet. Dom ska visa upp sig, vara bra nog, få en inbjudan eller annars kvala in och det är inte så lätt för alla hästar som är med i såna kvallopp är ju vässade för att ta en plats.

Två av Redéns hästar, Don Fanucci Zet och Hail Mary, är dessutom förhandsfavoriter enligt oddsen.

– Det är ju ganska vridet, det måste jag ju säga. Det känns bra…och jag drar till med den gamla klyschan: jag skulle inte vilja byta häst med någon. Nej, men skämt åsido, det är ju mer ett kvitto vilka jäkla bra hästar det här. Don Fanucci Zet kan jag ju ta på mig att jag ligger bakom. Hail Mary har jag ju inte haft så länge, så där kanske jag inte kan ta åt mig så mycket…

”Nojig som fasiken”

Tre hästar i Elitloppet och många starthästar utöver det i helgen kräver sin man.

– Det är ren ångest hela vägen, jag kan inte sätta mig in i Steen Juuls situation (fick stryka sin Elitloppshäst Extreme på grund av en skada). Man smyger telefonen hela tiden, man vill inte ha ett sms: ”den är halt” eller ”den har hostat fem gånger nu”. Man är nojig som fasiken, man vill bara gå och lägga sig efter lottningen och vakna på söndag morgon och tänka ”det gick ju bra det här”. Det är ju fantastisk travsport på Solvalla i helgen och det ska ju vara kul, men för mig är det här en jäkla skitvecka. Det är press och ångest, man vill dela med sig till alla om det här, Elitloppet är något alla vet vad det är, det går inte att stänga ner, även fast psyket nog skulle må bra av att göra det.

Under torsdagen trimmar Daniel sina tre ess till Elitloppet extra i sin mytomspunna sand/lerbana ute på gården utanför Enköping.

– Alla var fina i måndags, då körde vi lite tuffare intervaller. Sista jobbet går dom lite lättare och sen avslutar jag med en riktig trudelutt i sista intervallen. Då kör vi snabbt i 200 meter och öppnar upp dom rejält. Jag preppar banan på ett visst sätt då, det blir inte lika djupt i sanden, utan dom ska få sätta fart på benen. Jag brukar göra så till större finaler.

Don Fanucci Zet efter Elitloppssegern 2021. I år kan han ta andra raka supersegern och kopiera bland andra demonhästen Varenne: ”Fruktansvärt bra”
Don Fanucci Zet efter Elitloppssegern 2021. I år kan han ta andra raka supersegern och kopiera bland andra demonhästen Varenne: ”Fruktansvärt bra”

Kan kopiera Varenne

2001 och 2002 vann demonhästen Varenne Elitloppet två år i rad, sedan dess har ingen häst lyckats med den bedriften. 

Vad talar för att Don Fanucci ska kunna försvara titeln? 

– Att det är en sån fruktansvärt bra häst. Han vet precis vad som gäller, speciellt i andra heatet. Om vi tar oss till final så är han så mycket vassare, det finns mycket att göra då. Han brukar även peaka den här helgen varje år och han känns riktigt jäkla bra nu, han tar till och med i jobben. Det känns otroligt bra, men räcker det inte så räcker det inte.

Örjan Kihlström avslöjade att han svor när han fick se spår 8 i försöket (precis som i fjol) vid lottningen, du känns lite mer yvig. Din reaktion?

– Nog fan svor jag allt. Det är fjärde året i rad. Men någon ska ju ha det där äckliga spåret, man får göra det bästa. Jag vet att jag har en häst som klarar det- och är taggad för uppgiften. 

”Köpte som ett skämt – går inte att begripa”

Don Fanucci Zet är en riktig Daniel Redén-produkt, då han är både uppfödare och tränare.

– Jag har haft pappan och mamman i träning och mamman köpte jag som ett skämt på auktion i USA. Jag ville testa med en passgångare och köpte den billigaste jag hittade. Att Hard Livin och Kissed by The West skulle bli mamma och pappa till en av världens bästa hästar, det går inte att begripa. Alla sagor har sina vägar, han var en udda fågel redan från början.

I en intervju med Travronden öppnade Redén för att avsluta stjärnhästens karriär på andra sidan Atlanten.

– Det hade varit kul att avsluta i USA. Tänk Don Fanucci Zet på en milebana då jäklar går det undan…Jag har egentligen inga planer när det kan bli av, jag vill tävla med honom så länge han känns så här fin. 

Ingen mer satsning mot Prix d’Amérique?

– Njae, jag vet inte. Det är så jäkla svårt, det ligger på vintern och det blir fel för våra hästar här uppe. Hästar brukar ju ha sina cykler och Don Fanucci Zet har sin bästa tid nu på våren. 

”Jobbet jag körde var nog jobbigare än loppet...”

Hail Mary flyttades, under uppmärksammade former, till Daniel Redén från Robert Bergh under vintern.

Sedan dess har det tisslats och tasslats kring topphästen.

Redén tog in hästen till Solvalla och körde ett beryktat banjobb inför debuten. Sedan gick Hail Mary ut och pulvriserade motståndet på Rättvik på en topptid i lätt ”sovande” stil.

– Jobbet jag körde med honom var nog lite jobbigare än loppet i Rättvik, säger tränaren finurligt.

Vad säger du inför söndag, hur känns hästen? 

– Han känns bra, precis lika fin efter Rättviksstarten som inför. Det är här ett led i matchningen, hur konstigt det än låter, han har förhoppningsvis många lopp kvar att gå i sitt liv. Det är svår att säga vilken form han är i. Don Fanucci Zet, som jag har haft hela tiden, kan jag läsa av lättare, men ”Hailen” är svårbedömd för mig. Hästarna är väldigt olika. Jag vågar inte tro att han ska komma ut och vara lika fin i värmningen som på Rättvik.

Men inget talar för att inte ska göra det?

– Nej, han känns jättefin, men jag har ju följt hästen i karriären och vet att han kan vara lite sådär i uppvärmningarna. Han vet när det gäller! 

”Ren bonus att han är med”

Skrällen från stallet i Elitloppet: Snowstorm Hanover, ägd av Redéns tränarkollega Stefan ”Tarzan” Melander.

– Han har gjort två fantastiska lopp här på sistone, men han visade även i vintras med skorna på att något var på gång. Han har hittat sig själv på något vis, det är en ren bonus att hästen är med. Hade någon sagt för ett år sedan att Snowstorm Hanover skulle vara med i Elitloppet, så hade ju denne blivit inlagd, ha ha.

– Nu fick vi ett drömläge och det ska bli kul att se vad hästen hittar på. Och vad kusken (unge Magnus Djuse) hittar på, det vet man aldrig. 

Doldisen som lyft team Redén: ”Fick bra vibbar av pojken”
Doldisen som lyft team Redén: ”Fick bra vibbar av pojken”

Hyllar doldisen: ”Jäkla bra jobb i skymundan”

En annan viktig pusselbit i team Redén som gett ä n n u bättre resultat är förstemannen Martin P Djuse.

– Jag kände mig ganska sliten förra året, då dök Martin upp. Han har skott hos mig ett tag och jag fick bra vibbar av pojken. Han har avlastat mig otroligt mycket. Han tar hand om det veterinära, han skriver fortkörningslistor och så vidare - han gör ett jäkla bra jobb i skymundan. Det är därför det gått lite bättre till en början i år. Jag har tid att köra fler hästar och det är ingen som hamnar mellan stolarna.

Avslutningsvis, det ser dystert ut på väderfronten till helgen med en hel del regn över Solvalla, något man tänker på i dina skor?

– Det går inte att hetsa upp sig för allt, man får göra det bästa av alla situationer. Skulle vi få stå och sko om alla inför försöken på söndag, så är det så och då kommer troligtvis alla andra också behöva göra det. 

Heaten i Elitloppet 2022

HEAT GRÖN, FÖRSÖK 1

1) Önas Prince (Per Nordström)
2) Brother Bill (Jorma Kontio)
3) Cokstile (Christoffer Eriksson)
4) Perfetto (Dagfin Henriksen)
5) Click Bait (Ulf Ohlsson)
6) Vernissage Grif (Alessandro Gocciadoro)
7) Etonnant (Anthony Barrier)
8) Don Fanucci Zet (Örjan Kihlström)

HEAT BLÅ, FÖRSÖK 2

1) Snowstorm Hanover (Magnus A Djuse)
2) Admiral As (Per Lennartsson)
3) Who's Who (Åke Svanstedt)
4) Hail Mary (Erik Adielsson)
5) Night Brodde (Conrad Lugauer)
6) Mister F Daag (Robin Bakker)
7) Vivid Wise As (Matthieu Abrivard)
8) Extreme (Björn Goop) STARTAR EJ

Daniel Redéns hästar i fet stil.

Finalen av Elitloppet körs 17.45 på Solvalla på söndag.

Distans: 1 609 meter.

Förstapris: fem miljoner kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!