Trav

”Roligt att det går bra, skoj med V75”

Patrik Sjöberg och Maria Akrakas delägda häst jagar seger på V75 i helgen.
Patrik Sjöberg och Maria Akrakas delägda häst jagar seger på V75 i helgen.

TRAV

Tidigare friidrottstjärnan Maria Henriksson Akraka har ett brinnande travintresse och är delägare i flera hästar.

På lördag startar två av dem, Legoholm Zon, som hon deläger med bland andra Patrik Sjöberg, och Highspeed Call, i V75.

– Det är fantastiskt roligt och det kommer att bli jättespännande. Jag tror att båda har chans att vinna, säger Maria Henriksson Akraka.

Under sin aktiva karriär var hon bland annat svensk rekordhållare på åttahundra meter. Numera är det hennes hästar som springer tillräckligt fort så att framgångarna har varit stora på travbanorna. Maria Henriksson Akraka har varit hästägare i många år och jobbat som programledare och reporter i trav-tv. Hon har även amatörlicens för att träna hästar även om just den biten ligger på is för tillfället.

– Jag har hållit på i stallet i sex år främst med en häst som heter Romero Bob. Men han är elva år nu och när vi hade turen att hitta ett bra hem åt honom i Småland så var det ett bra tillfälle att låta honom bli pensionär. Jag har ett föl nere i Flen som jag kommer att ta hand om och träna framöver när det är dags. Så det är en liten hästpaus just nu, men inte så lång, säger Maria Henriksson Akraka.

”Hajen” – en speciell plats i hjärtat

Sedan januari 2014 jobbar hon till 75 procent på Affärsutvecklingen på ATG. Samtidigt är Maria delägare i två hästar som tävlar bra, och som hon tidigare har varit involverad mycket i. Den bästa är Highspeed Call, eller ”Hajen” som hon kallar honom. Han har vunnit ett par gånger i V75, sprungit in över en miljon kronor och finns nu i näst högsta klassen, Silverdivisionen. Highspeed Call tränas av Nicklas Pettersson och det är en häst som ligger Maria Henriksson Akraka varmt om hjärtat.

– Vi köpte hästen när han var sex månader och fick hem honom ett par månader senare. Jag minns att vi pratade redan då om vilken bra häst det här kommer att bli och att han kommer att springa in miljoner. Det är klart att man som hästägare ofta pratar så när man har köpt en häst och drömmer om att få en riktig stjärna. Nu är ju inte den chansen så stor men det är verkligen jättekul att det har gått så här bra.

– I början var jag mycket involverad i hästen när han stod i stallet där ute där vi höll till. Men det är Nicklas Pettersson som tränar och han gör ett fantastiskt jobb och älskar verkligen ”Hajen”. Nicklas håller till utanför Enköping i närheten av Stefan Melander och kan träna honom på hans banor så det är otroligt snällt av ”Tarzan” att låta honom göra det.

– Men eftersom jag har varit med från början så betyder hästen mycket även för mig och han har en speciell plats i hjärtat, säger Henriksson Akraka.

”Hög segerprocent – klart han kan vinna”

Highspeed Call har spår sex bakom bilen i V75-3. Han vann V75 dagen före julafton, var sedan knappt slagen tvåa i V75 på Romme och senast femma i finalen från spår tolv.

– Det är klart att jag tror att han kan vinna. Han har en segerprocent på 38 procent och med tanke på det så har man alltid stora förhoppningar på honom. Han är startsnabb men jag har inte dunderkoll ännu på hur fort de andra kan öppna. Jag har haft så mycket roligt med ”Hajen” och det blir jättespännande. Ju mer involverad man är i en häst desto mer nervöst är det, menar Maria.

”Bra chans att ta ledningen”

Det är återigen jackpot på V75 och en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Vi kollar läget med tränaren Nicklas Pettersson, som precis när intervjuen görs sitter och kör Highspeed Call i ett träningspass.

– Jag sitter och kör honom nu och det känns bra allting. Jag körde precis åtta intervaller och hästen är fin och löpglad. Det var inga snabbare farter men han fick sprattla på lite lugnt och det var ett rent rutinjobb, säger Nicklas Pettersson.

– Jag har kollat i lopparkivet hur snabba de andra hästarna är från start och jag tror att min ska ha bra chans att ta ledningen. Han öppnar också lite bättre när han har spår en bit ut i banan. Jag tror alltid på min häst men lite extra den här gången när vi fick framspår och de på förhand två värsta konkurrenterna, Queasy och Costatantisoldi, fick bakspår. Han är en av de som kan vinna.

Patrik Sjöberg döpte hästen efter Holm

Den andra V75-hästen som Maria Henriksson Akraka är delägare i heter Legoholm Zon. Bland de övriga delägarna märks bland andra Patrik Sjöberg och Legoholm Zon är en häst de köpte tillsammans med ett stort antal delägare för några år sedan på Kriterieauktionen. Hon kostade 100 000 kronor och har hittills sprungit in 174 000 kronor. De nya ägarna döpte då om hästen till Legoholm Zon, detta efter Patrik Sjöbergs önskan om att döpa hästen efter Stefan Holm.

De båda höjdhopparsjärnorna har retat gallfeber på varandra ett otal gånger genom åren.

– Jag hade varit stolt om jag hade fått en häst uppkallad efter mig, det är väl ett tecken på att man har gjort någonting bra. Stefan är känd för att ha humor så det här tar han väl som ett skämt? Hästen är liten och nätt så det passar bra in på Holm, sa Patrik Sjöberg till trav365 efter köpet.

Valde ut hästen på auktion

Legoholm Zon har börjat det nya året bra och tagit två segrar, ett andra- och ett tredjepris på fyra starter. Nu är det dags för debut i travets elitserie och det var Maria Henriksson Akraka som valde ut Legoholm Zon bland hundratals hästar på Kriterieauktionen 2012.

– Jag minns att det var en fin häst, liten och söt. Jag hade hjälp av Jocke Oscarsson och lyssnade mycket på honom. Han tyckte också om henne och menade att trots att hon var rätt så liten så såg hon väldigt bra ut och troligen skulle kunna utvecklas, säger Maria Henriksson Akraka.

– Det är roligt att hon har gått så bra på slutet och det blir skoj med V75. Jag funderar på att åka till Gävle på lördag men har inte riktigt bestämt mig ännu. Det blir hursomhelst riktigt kul och spännande att följa båda hästarna.

”Ska streckas på V75”

Vi kollar till sist med kusken Kenneth Haugstad, försteman i stall Roger Walmann som tränar Legoholm Zon. Haugstad är den som har kört hästen i de senaste fyra starterna och har förstås järnkoll på henne.

– Legoholm Zon (V75-2) har ryckt upp sig på slutet och gjorde ett jättebra slutvarv senast när hon vann. Hon kommer till det här loppet i fin form och har ett bra läge. Hon är snabb ut och kommer att få en fin position. Det är lite tuffare motstånd nu men det är en jättefin travare som går framåt för varje start och bara blir bättre och bättre. Hon kommer inte att göra bort sig. Streckar man några stycken på V75 ska hon med på kupongen, säger Kenneth Haugstad.

Michael Carlsson, Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav