Siffrorna avslöjar: Chanslösa i kväll

TRAV

Här är skräcksiffrorna som ingen vill höra talas om.

En av kvällens snackhästar på V86, Cherie Sund, har tolv starter på Solvalla – och noll segrar.

– Statistik är inte facit, men tydlig statistik ska man absolut ta med i beräkningarna, säger kusken Erik Adielsson som kört hästen fyra gånger utan seger.

Cherie Sund får spelarnas förtroende i den sjätte V86-avdelningen i kväll efter sin seger på Bergsåker senast.

Men statistiken talar emot henne – för att tala klarspråk är hon chanslös statistiskt sätt.

Hon har gjort tolv starter på Solvalla tidigare i karriären utan seger och i hela sju av loppen har hon gjort bort sig med galopp.

Hon har också fyra starter utan seger med kvällens kusk Erik Adielsson.

”Låser mig sällan”

Hur mycket betyder statistik?

– Definitivt betyder statistik något. Det är inte facit men tydlig statistik ska man absolut ta med i beräkningarna. Att Cherie Sund har sju galopper på tolv starter på Solvalla säger en del, säger Erik Adielsson till Trav365 och fortsätter.

– Men samtidigt är det ingen absolut sanning att det är 58 procent galopprisk i kväll. Hon är i en annan regi nu och i en annan del av livet för att ta alltför allvarligt på hennes starter för fyra-fem-sex år sedan på Solvalla, exempelvis.

Är det siffror som man som kusk tänker på, och tar med sig?

– Vissa gånger tar jag med mig statistik, men jag låser mig sällan vid statistik. Om en häst exempelvis vunnit fem av fem i ledningen, jag får ledningen men jag tycker det är stor skillnad på motstånd så kanske jag släpper ändå. Känslan avgör mycket, tycker jag.

”Statistikgillande människa”

Ska man titta på sådan här statistik, eller känns det som tillfälligheter?

– Om en häst exempelvis galopperat tre av tre från spår två kanske jag har en känsla av att det varit tillfälligheter, men det beror lite på från fall till fall. Men i grunden är jag en statistikgillande människa, säger Erik Adielsson.

Tränaren Markus Pihlström menar på att Cheries Sund tidigare statistik från Solvalla låg till grund för att han köpte hästen.

– Det var faktiskt den anledningen jag köpte henne, hon visade enorm kapacitet men galopperade mycket. Men då var hon ung, och de tendenserna finns inte nu. Det är en helt annan häst nu, och hon sköter sig varje gång nu, säger Markus Pihlström till Trav365.

När vi är inne på statistikspåret så nämner Pihlström en annan statistik från Cherie Sund, som han tycker är betydligt mer intressant i kväll.

– Hon har gjort 110 starter i sin karriär och är nio år gammal, och gått i ledningen en gång – och jag tycker spelarna bör fundera över det. Jag har tidigare inte önskat se henne i ledningen och hon har allt som oftast fått smygresor, men hon har fått en helt annan hårdhet nu och hon visar en helt annan styrka och mod i loppen nu än tidigare. Jag är lite sugen på att se henne i ledningen den här gången, och som sagt, där har hon bara gått en gång tidigare på 110 starter.

”Brukar inte värma så”

När Cherie Sund vann på V86 från Bergsåker i onsdags så hamnade tränaren Markus Pihlström i händelsernas centrum. Pihlström dömde ut Cherie Sund efter värmningen och hotade med att stryka henne, och hon gick senare och vann loppet. Pihlström fick utstå tuff kritik och många spelare kände sig lurade.

– Hon drog höger bak i värmningen senast, det gör hon visserligen alltid, men senast var det mer än vanligt. Hon värmer aldrig bra, men hon drog höger bak extremt mycket de två-tre första varven senast och så dåligt brukar hon inte värma.

Ska man blunda för hennes värmning i kväll?

– Hon kommer att värma med brodd i skorna i kväll och det blir skillnad till loppet när man plockar bort dem, och hon värmer som sagt aldrig helt hundra. Vi har kollat upp henne efter senast utan att vi har hittat något fel på henne, och hon gick ju bra i loppet senast. Hon gick jobb i måndags och såg då jättefin ut, så jag hoppas på en bättre värmning i kväll.

”Har kanonform”

Vad tror du om hennes möjligheter?

– Hon var jättefin väl i loppet senast och vann på bra vis, men jag tycker ändå att hon var finare på Solvalla gången innan då hon satt fast med krafter kvar. Hon tävlade barfota bak då, och det kommer hon göra även i kväll och det är en fördel. Sedan blir det jänkarvagn som vanligt, och helstängt huvudlag som hon har haft de tre senaste starterna och svarat väldigt bra på.

Tror du, trots hennes statistik, att hon vinner?

– Det vill jag inte säga att hon gör, men jag tror hon kommer svara för en väldigt bra prestation. Min häst kommer gå väldigt bra och är i toppform, sedan hur bra motståndarna springer, det är upp till andra att bedöma. Min häst är i kanonform i varje fall, säger Markus Pihlström.
Se nedan för mer statistik till V86-tävlingarna

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav