Svanstedt: ”Jag kan köra hur som helst”

TRAV

Åke Svanstedts krönika efter succéhelgen i USA

Det var en oförglömlig lördag för mig på Meadowlands. Först seger i ett av världens största tvååringslopp, Peter Haughton Memorial med Centurion ATM.

Sen gjorde Sebastian K. ett nytt topplopp när han vann på tangerat världsrekord.

Det är otroligt att Sebastian har blivit så mycket starkare i psyket. Man kan köra hur som helst med honom nu och ändå vinna.

Vi har fått en otroligt bra start i USA. Att få vinna Peter Haughton Memorial första året som tränare här borta är enormt stort för mig. Centurion ATM vann på nytt löpningsrekord, 1.10,5 och det var inte slutsålt i mål heller. Han var inte pressad och det

kändes som att det fanns krafter kvar. Det är en jättefin häst och han har tränat oavbrutet hela tiden sedan han blev inkörd. Han har aldrig varit förkyld eller stått över någon träning men han hade faktiskt inte utmärkt sig något speciellt innan han kvalade. Det var först när han kom in på Meadowlands och i tävlingssammanhang som jag kände att han var något extra.

Centurion ATM är den värsta tvååring jag har tränat och kört. Sedan vet man inte i slutändan om det är han som är bäst för vi har många fina tvååringar som känns väldigt bra men som inte har kommit lika långt än.

Det är i alla fall en häst som vi har börjat med och tömkört och satt för vagn och gjort allt jobb med själva. Det är kul. Ingen kan komma och säga att någon annan har gjort jobbet.

Nu får Centurion vila upp sig några veckor så får vi se var och när nästa start blir. Han har varit så hållbar hittills och det kanske är så att han är den där riktiga hårdingen. Det är ingen stor häst men han har ett stort steg, en bra motor och ett bra löphuvud.

Har förändrats otroligt i psyket

Sebastian K. har gjort topplopp varje gång i USA. Nu vann han enkelt på tangerat världsrekord på milebana, 1.08,4/1 609. Förutom att han är fräschare än någonsin i benen så har han även blivit så otroligt mycket starkare psykiskt än tidigare. Tidigare var han lite vek men nu är han mycket tuffare och har fått ett längre steg.

Det är egentligen otroligt att han har förändrats så i psyket. Han är så kaxig och hingstig och helt annorlunda än tidigare.

Det känns som att man kan köra med honom hur som helst och ändå vinna. Det känns även som att han är effektivare när han går i ledningen. Han är inte lika effektiv i steget när han springer i ryggar för då kastar han lite med frambenen. Men direkt när han får fritt fram och får löpa ut fritt så blir han klockren i aktionen och får ett bättre steg. Så där har han också ändrat sig.

Nu blir det lugnt i fem veckor och det är välbehövligt eftersom han har startat fyra veckor i rad. Sedan får vi hoppas att han står pall och kan vara med hela säsongen ut.

Det kommer flera stora lopp i höst, bland annat i Lexington och i Breeders Crown. Därefter får vi ta ställning till framtiden då det är ett stuteri här borta som har visat intresse av att ha honom som avelshingst.

Till sist så vill jag tacka för alla gratulationer. Kul att det var så mycket svenskar på plats under de här dagarna. Hemma på gården Legend Farm var det ungefär lika mycket folk som det var tidigare på Bjertorp under Stochampionatshelgen. Det var busslaster från hela Sverige som var och hälsade på.

Åke Svanstedt