Trav

”Körs det av bara helsike så kan...”

Jan-Olov Åberg.
Jan-Olov Åberg.

TRAV

Han är ingen startkanon och från spår ett bakom bilen är risken stor att han blir fast på innerspåret. På söndagen gör Sundbo Tibast debut på ”Valla” och det med tre segrar på de fyra senaste starterna.

– Körs det av bara helsike så kan vi vara med där framme, säger tränaren Jan-Olov Åberg, som själv sitter upp bakom hästen.

Med endast en häst i bagaget kommer Bollnästränaren Jan-Olov Åberg till Solvalla för att tampas med eliten. Femårige Sundbo Tibast har gjort 23 starter i karriären och den 24:e blir någonting alldeles extra. Det är dags för debut på V75.

– Det är alltid speciellt att tävla på V75. Sundbo Tibast har bra form, men nu möter han mycket bättre hästar än vad han gjort tidigare, säger Jan-Olov Åberg, som ser fram emot söndagens tävlingar.

Ja, med tanke på motståndet i V75-2 och spårlottningen ligger den 60-årige tränaren lite lågt på förhand. Bilstart är i och för sig gynnsamt, men spår ett kan bli problematiskt.

– Han brukar vara som sämst i voltstart och kastar sig ofta i galopp så på det viset föredrar jag autostart. Men just starten är ett kritiskt moment för den här hästen och han är inte särskilt snabb ut. Jag tänker ta det lugnt från början och hoppas komma iväg felfritt.

Levererar alltid bra slutrundor

Skulle det sedan bli rejäl körning där framme är inte ekipaget Jan-Olov Åberg och Sundbo Tibast sena med att haka på tåget.

– Han levererar nästan alltid bra slutrundor och tar gärna ett högt tempo. Han är mera stark än snabb och medeldistans passar honom. Blir det hård körning där framme kan han vara farlig.

Utrustningsmässigt vill tränaren inte experimentera, trots att det nu nalkas storlopp.

– Nej, vi har äntligen kommit till ett stadium där hästen tycks vara stabilare och det är det viktigaste. Då vill inte jag börja ändra i utrustningen desto mera utan han kommer att gå med skor och helstängt huvudlag. Vi använder oss inte av några ryckgrejer utan han går "som vanligt" från start till mål.

Bra inledning på året

Året har för Jan-Olov Åberg börjat bra. Både i rollen som kusk och som tränare. Segerprocenten är i båda fallen högre än tidigare år och det förvånar proffstränaren.

– Ja, det har börjat ovanligt bra i år. Vi brukar inte ha så många hästar ute på banorna i januari och februari så de första segrarna kommer vanligtvis i mars. Vi är ju ett ganska litet stall och har sällan några riktiga kanonhästar i träning, så det har verkligen gått över förväntan hittills.

”Gör sällan ett dåligt lopp”

Dagen före det beger sig på Solvalla är det jackpotomgång på Bergsåker. Då sitter Bollnästränaren upp bakom kallblodet Mitt Hjärtas Lilja i V75-2.

– Hon gör sällan ett dåligt lopp utan är en stabil häst som nästan alltid presterar. På förhand tycker jag inte att hon är sämre än någon av de andra hästarna i loppet och hon kan nog tjäna fina pengar den här gången.

Victor Sundqvist, Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!